Davy Roef krijgt meteen zijn kans bij Waasland-Beveren

© BELGAIMAGE
Alain Eliasy Journalist bij Sport/Voetbalmagazine

De Antwerpenaar wilde terug naar Deportivo La Coruña, kon naar Excelsior Rotterdam, maar koos uiteindelijk Beveren om zijn carrière te herlanceren.

Ondanks een degelijk seizoensbegin moest Merveille Goblet tegen Sint-Truiden zijn plaats tussen de palen afstaan aan Davy Roef. Voor de 23-jarige doelman was het zijn eerste competitiewedstrijd op Belgische bodem sinds de nederlaag met Anderlecht bij Zulte Waregem op 20 november 2016. Net als negen maanden geleden stond de Antwerpenaar afgelopen zaterdag in het verliezende kamp, maar hij trok wel een streep onder een moeilijke periode. Met dank aan Filip De Wilde, sportief raadgever bij Waasland-Beveren en de man die Roef overtuigde om ervaring te komen opdoen op de Freethiel. De voorkeur van Roef ging in eerste instantie uit naar een tweede termijn bij Deportivo La Coruña, maar de Spanjaarden moesten eerst een doelman wegdoen om plaats te maken voor Roef. Iets wat uiteindelijk niet gebeurde. De deal met Excelsior Rotterdam sprong af om financiële redenen. Intussen had Waasland-Beveren al minstens drie keer geïnformeerd sinds het einde van het vorige seizoen en die inspanningen werden uitermate geapprecieerd door de clan Roef.

De stap naar het Waasland was dus een rationele keuze. Ingegeven door het feit dat hij onder Philippe Clement voldoende speelminuten zou krijgen. Bij Anderlecht blijven was sowieso geen optie, het was enkel wachten op de afwikkeling van het dossier Mile Svilar. ‘Davy is heel volwassenen omgesprongen met de doelmannenkwestie op Anderlecht’, zegt zijn makelaar Evert Maeschalck. ‘Je kan ermee opstaan, ’s middags over tobben en ermee gaan slapen. Of je focust op de trainingen en je doet er alles aan om beter te worden. Ik moest hem niet elke dag lastigvallen en hij liet mij ook gewoon mijn werk doen. Hij is niet het type dat zal bellen om iets te vragen zoals: ‘Kan je bij die club checken of ze interesse hebben nu een van hun doelmannen vetrokken is?”

Roef gaf zijn loopbaan in januari al een nieuwe wending toen hij als derde doelman naar Deportivo La Coruña trok. Hoewel hij slechts een keer speelde voor Depor was zijn avontuur in Spanje op alle vlakken geslaagd. Hij bloeide helemaal open, hervond het voetbalplezier en werd er onder handen genomen door vakman Manu Sotelo. Naar verluidt waren zijn keeperstrainingen buiten categorie.

Achteraf bekeken was Roef nog niet klaar voor Anderlecht en was de ploeg niet klaar voor hem. De omstandigheden zaten toen ook tegen: René Weiler wilde vanaf dag één een ervaren doelman, terwijl het bestuur de kaart Roef wilde uitspelen. Een onmiddellijke uitleenbeurt had de situatie toen kunnen ontmijnen, maar Roef wilde voluit zijn kans gaan. Of hij straks een nieuwe poging wil wagen in het Constant Vanden Stockstadion is niet duidelijk. Na dit seizoen ligt hij nog twee jaar onder contract bij paars-wit. Een verlengd verblijf in Beveren wordt zeker niet uitgesloten. Zelfs een terugkeer naar Deportivo is een mogelijkheid omdat Rubén en Tyton in juni einde contract zijn. Veel zal afhangen van hoe Roef zijn eerste seizoen verteert bij een ploeg die meer zal verliezen dan winnen en wie er volgend seizoen de trainersstoel zal bezetten bij Anderlecht.

ALAIN ELIASY

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content