“Voor de spits? Te klein.” Richard Orlans was zaterdag vrij hard in zijn oordeel over Carlos Bacca, de 25-jarige spits van Club Brugge. Vaardig, snel, maar voorlopig nog vanaf de flank omdat hij duelkracht mist voor een positie als midvoor, ontdekt de Colombiaan het Belgische voetbal. Orlans, vader van Patrick, de commerciële manager van Club Brugge en zelf ooit nog voetballer van Anderlecht en de nationale ploeg, had in de eerste helft Bacca een paar keer zien dreigen vanaf de linkerkant, maar vervolgens ook geconstateerd hoe hij met het elftal wegdeemsterde. Bacca bracht wel de voorsprong van Brugge aan, toen hij Baric uitspeelde en de bal voor bracht. Het was uiteindelijk Carl Hoefkens die hard voorbij Sergio Padt knalde.

Het ging voor Bacca langzaam dit seizoen. In een interview met de linietrainers zei spitsencoach Kenneth Brylle niet zo lang geleden nog dat hij niet verwachtte dat Bacca er dit seizoen nog zou staan. Zelf zagen we hem eens tijdens een training op afwerkingsvormen vooral de lucht raken. Weinig doelkader. Maar Bacca werkte de voorbije maanden hard, ook aan zijn taalvaardigheid. “Ik snap al een beetje Engels”, klonk het zaterdag.

Thomas Meunier, zaterdag op de bank omdat Christoph Daum voor een behoudende startopstelling koos, meent dat de Colombiaan vooral volgend seizoen mensen zal verrassen. “Hij heeft veel mogelijkheden”, aldus Meunier. “Maar de jongen zit nu in zijn aanpassing aan het Europese voetbal. De manier van spelen, de taal, het klimaat, de gastronomie zelfs. En de trainingen! Christoph Daum laat hem lopen als een konijn om hem in staat te stellen zich aan te passen aan de fysieke eisen van ons kampioenschap. Je overbrugt al die verschillen niet in enkele dagen.”

Bojan Jorgacevic noemt Bacca “zeer compleet”. Jorgacevic: “Niet vergeten dat hij hier in de winter is aangekomen. Het verschil met Colombia was groot, kan ik me inbeelden. Qua taal werd hij schitterend opgevangen, Vázquez en Figueras spreken Spaans, Kujovic ook, opgepikt in zijn tijd bij Levante. En verder stelde de club een vertaler 24 uur op 24 ten dienste van hem. Belangrijk om de kleine problemen van elke dag op te lossen en de dialoog met de staf en de andere spelers te vergemakkelijken. Wij constateren dat hij zich beter en beter voelt in zijn nieuwe entourage. Technisch is hij goed en hij is in staat om met de bal aan de voet te versnellen.”

Wat hij wel moest leren, zei Jorgacevic, is het zich plaatsen bij balverlies. “Colombiaanse spitsen zijn duidelijk niet gewoon om de eerste verdedigers te zijn. Dat moet hij leren: druk zetten op de speler in balbezit bij de tegenstander. Dat is scholing, het leren ontdekken waar je tekortschiet en dat ook uitvoeren. Dat vraagt werk én geduld. Maar hij boekt vooruitgang en zijn eerste goal ( thuis tegen AA Gent, nvdr) was een soort beloning, een stukje motivatie. Bacca gaat slagen en volgend jaar beloond worden voor het harde werk.”

De speler dankte zaterdag na de match vooral God voor alles wat hij tot dusver bereikte. “Ik denk dat ik, dankzij God, nu beter in staat ben om te beantwoorden aan de eisen die de ploeg stelt. Ik kan steeds beter het ritme aan. Gestart tegen Anderlecht, gestart tegen Gent, de wedstrijd ervoor ruim 70 minuten gespeeld, ik hoop dat ik nog speelkansen krijg en dat ik me kan tonen. En dat ik de ploeg collectief iets kan bijbrengen.”

Uiteraard: het weer bezorgde hem de meeste problemen tijdens zijn aanpassing. “En het soort voetbal dat ze hier spelen. In Colombia voetballen ze veel technischer, hier is het meer fysiek en lopen, in plaats van voetballen. Dankzij God heb ik me weten aan te passen aan wat de technische staf me vraagt. Ze zijn vrij tevreden, denk ik, aan mij om tijdens elke training het beste van mezelf te laten zien. Steeds meer.”

Dat het zo lang duurde voor hij klaar was, had volgens hem te maken met zijn vakantie. “Ik ben bijna twee maanden met vakantie geweest. Het heeft wat geduurd voor ik fysiek weer op niveau stond. Tactisch ben ik flexibel, in Gent hebben we een tijdje met twee vooraan gespeeld en een tijdje met mij vanaf de linkerkant. De twee gingen me goed af, vond ik. Hopelijk kan ik dat met de hulp van God doortrekken.”

DOOR PIERRE BILIC & PETER T’KINT

“Colombiaanse spitsen zijn duidelijk niet gewoon om de eerste verdedigers te zijn.”

Bojan Jorgacevic

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content