Sommige bondscoaches trekken zelf hun conclusies.

Karel Brückner revancheert zich.

De geluksdag van een Braziliaanse coach.

Een magere troost voor Jan Koller en co.

Onze ploeg van Euro 2004.

Phil Collins, de nieuwe mascotte van Sporting.

Portugal spiegelt zich aan Nederland.

MAANDAG

Nadat de Spaanse bondscoach Iñaki Sáez en de Duitse teamchef Rudi Völler allebei vrijwillig ontslag namen en nadat Giovanni Trapattoni door de Italiaanse bond ontslagen werd, trekt ook Tommy Söderberg, één van de twee Zweedse bondscoaches, zijn conclusies. Nadat gedurende vele jaren een duobaan te hebben gehad met Lars Lagerbäck, besluit hij om voortaan die laatste alleen te laten verder werken. Ondanks de Zweedse nederlaag met de strafschoppen in de kwartfinale tegen Nederland, kan Söderberg terugblikken op een goed toernooi. Naar eigen zeggen zal de prestatie van zijn spelers tijdens Euro 2004 de beste herinnering van zijn carrière blijven. Dat kan tellen, want het was ook onder zijn hoede dat Zweden vierde werd tijdens de wereldbeker van 1994 in de Verenigde Staten.

Dinsdag

De Tsjechische coach Karel Brückner is mateloos populair bij de voetbalfans in zijn land, maar de media hebben het minder op hem begrepen. Bij de obligate persconferentie tijdens het toernooi aarzelt hij niet om zijn adjunct Miroslav Beranek te sturen om op de vragen van de journalisten te antwoorden. Voor de 64-jarige trainer is het een manier om revanche te nemen op de inktkoelies, die hem wat meewarig bekeken toen hij nog trainer was van het provincieclubje Sigma Olomouc. Toen hij in 2001 Jozef Chovanec opvolgde als coach van de nationale ploeg, had hij het er bijzonder moeilijk mee dat de media vooral pleitten voor de komst van Jozef Jarabinsky van Sparta Praag of van Vlas-kimil Petrzela van Slavia Praag. Zelf kon hij als adjunct van Chovanec nochtans rekenen op de steun van de meeste spelers. Het ging toen zelfs zover dat de ontgoochelde Brückner virtueel gedurende een uur bondscoach was van Slovakije, want telefonisch had hij dat de Slovaakse bond toegezegd. Maar terwijl hij op weg was naar Bratislava om het akkoord te tekenen, bedacht hij zich. Zo werd hij uiteindelijk toch trainer van de Tsjechische republiek. Met het gekende succes als gevolg. Alleen met de journalisten is het niet meer goed gekomen.

Woensdag

Een geluksdag voor de Braziliaanse bondscoach van Portugal Luiz Felipe Scolari, dat is 30 juni zonder twijfel. Op die datum werd hij precies twee jaar geleden wereldkampioen met de Braziliaanse nationale ploeg door in het Japanse Yokohama Duitsland met 2-0 te verslaan. Nu boekt hij aan het hoofd van de Portugese selectie een 2-1-zege tegen Nederland, waardoor het gastland naar de finale van Euro 2004 kan. Als Portugal er zondag in slaagt om de finale tegen Griekenland te winnen, dan kan Scolari eenzelfde palmares voorleggen als de Duitse coach Helmut Schön, die dertig jaar geleden met de Mann-schaft voor eigen volk wereldkampioen werd nadat hij twee jaar eerder in België de Europese titel veroverde.

Donderdag

Na de verrassende uitschakeling van Tsjechië tegen de Grieken is Jan Koller even ontroostbaar als de ongelukkige Pavel Nedved. “Ik geloofde nochtans dat wij onze droom zouden waarmaken”, zegt hij. “Sinds de start van het toernooi waren er verscheidene factoren die me deden geloven dat we voor goud konden gaan. Zowel tegen Letland als tegen Nederland slaagden we erin een achterstand op te halen en te winnen. Toen we daarna met een compleet vertimmerd elftal Duitsland versloegen, was ik ervan overtuigd dat Euro 2004 voor ons zou zijn. Jammer genoeg speelden we één slechte wedstrijd op het slechte moment. En dat tegen een tegenstander die tegen ons bevestigde dat de eerdere knappe prestaties tegen Portugal, Spanje en Frankrijk absoluut geen toeval waren. We kunnen weliswaar met opgeheven hoofd het toernooi verlaten in de wetenschap dat we enkele knappe partijen neerzetten, maar uiteindelijk is dat maar een magere troost.”

Vrijdag

Over twee dagen valt het doek over Euro 2004. De hoogste instanties van het Europese voetbal zullen op dat ogenblik ook het team van het toernooi aanduiden. We lopen daar al even op vooruit en stellen ook zelf ons beste elftal van dit toernooi samen. In doel : Gianluigi Buffon, die enkel verslagen werd door een penalty tegen Bul-garije en door het wonderbaarlijke hakje van Zlatan Ibrahimovic. In de verdediging : Yourkas Seitaridis, Traianos Dellas en Ricardo Carvalho. Op het middenveld : Ashley Cole. Maniche, Patrick Vieira en Pavel Nedved. En vooraan : Karel Poborsky, Wayne Rooney en Luis Figo. Op de bank : doelman Andreas Isaksson, verdediger Jorge Andrade, middenvelder Deco en spits Ruud van Nistelrooy.

Zaterdag

Vierentwintig uur voor de finale tussen Portugal en Griekenland in het stadion van Benfica loopt ook het stadion van aartsvijand Sporting helemaal vol. Niet voor een voetbalwedstrijd, maar voor een concert van Phil Collins. Na de afwerking van het Estádio Da Luz ontrolden de supporters van Benfica een spandoek waarop stond ‘ Dit is de nieuwe kathedraal van het voetbal‘. De repliek van de supporters van Sporting laat niet op zich wachten, want zij komen op de proppen met een spandoek waarop staat : ‘Hier bidt men niet, maar speelt men voetbal’. Gezien het volle stadion voor het concert van de Britse rockster had men er eigenlijk aan moeten toevoegen dat men er ook muziek speelt…

Zondag

Portugal beleeft een historische dag, want voor het eerst in zijn geschiedenis speelt het de finale van een groot toernooi. De sportkranten A Bola, Jogo en Record verwijzen allemaal uitgebreid naar Nederland. Niet omdat Oranje in de halve finale door Portugal werd uitgeschakeld, maar omdat het in 1988 het EK won door in de finale Rusland met 2-0 te verslaan, nadat het ook in de eerste wedstrijd van het toernooi die tegenstrever had bekampt. Heel Portugal hoopt uiteraard dat de geschiedenis zich zal herhalen en dat het land op dezelfde manier uit de bol zal kunnen gaan als Nederland.

door Bruno Govers

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content