Woensdag 7/7

Onze zomerserie… u zal zeggen : daar is die zageman weer… maar dat is werkelijk niet meer te doen. Egypte, Togo, Peru en Zuid-Korea, daar zijn ze echt ooit geweest hoor, de reporters van Sport/Voetbal Magazine. Nu : Boom, Dessel, Heist-op-den-Berg, Hoogstraten, Londerzeel. Waarom Evere niet, zo vragen wij ons af. Dan kunnen de mannen te voet vanop de redactie. Is Bertrand Crasson niet van Evere ? Alle begrip voor besparingen, maar dit is geen zomerserie meer, dit is een strafexpeditie.

Hoogstraten ! Zullen wij de geschiedenis van Hoogstraten eens voor u samenvatten in enkele namen ? Luister goed : Guillaume van Lalaing, Jacques van Lalaing, Joost van Lalaing, Antoon van Lalaing, Karel van Lalaing, Antoon II van Lalaing, Filips van Lalaing, Philippina-Christina van Lalaing, Georges van Lalaing, Emmanuel-Philibert van Lalaing, Jacobus van Hoogstraten, Samuel van Hoogstraten, Jan Verheyen en Gert Verheyen. Klaar.

Wist u dat Antoon van Lalaing de jonge keizer Karel heeft leren lezen en schrijven ? En dat Jacobus van Hoogstraten lid was van de inquisitie tegen Martin Lüther ? En dat Jan Verheyen ooit een doelpunt heeft gemaakt tegen Nederland dat ten onrechte werd afgekeurd door een Rus ?

Peter T’Kint, die blijkbaar nog moest boeten voor het lolletje over de roots van David Beckham vorig jaar (het Beckhampad in Waltham Forest !), was zo van slag dat hij de beroemdste attractie van Hoogstraten nog is vergeten te vermelden : de kerktoren ! Waarrond alle Hoogstratenaars liefst blijven hangen.

Wij zullen dat snel rechtzetten. De toren van de Sint-Catharinakerk, met zijn ballon en zijn baksteengotiek, is beroemd in de hele wereld van de kerkarchitectuur. Gebouwd door Rombout Keldermans alstublieft, de man die ook de kathedraal van Antwerpen heeft voltooid. Die smeerlappen van Duitsers hebben de Sint-Catharina tijdens de Tweede Wereldoorlog met opzet vernield, een echt schandaal. De kerk plus het stadhuis, alle twee in puin. Gelukkig is alles min of meer in de oorspronkelijke staat hersteld. In de toren bevindt zich trouwens een vermaarde beiaard, zij het dat hij wel eens opnieuw gestemd mag worden. Als u het ons vraagt hangt de C2-klok niet meer stabiel en scheelt er iets aan het tuimelaarsysteem, maar nu zijn we echt voor de specialisten bezig.

Hoogstraten… als wij beginnen over Hoogstraten kunnen wij urenlang vertellen. Maar om er nu af te stappen voor een zomerserie… nee, dat gaat te ver.

Donderdag 8/7

LONDERZEEL ! Eddie Groenwals was van Londerzeel. En Gerard Walschap. En toen Nico Jansen nog op één knie de doelpunten voor RWDM binnen schoot, had hij in het centrum van Londerzeel een café. Nico was een rasechte Amsterdammer uit de Jordaan, maar toch waren het de Feyenoordsupporters die hem het meest op handen droegen. Kwamen met busladingen naar Molenbeek kijken, en stapten nadien op de terugweg naar Rotterdam graag af in Londerzeel.

Wij hebben ooit zelf om half twee ’s nachts met zo’n bende uitgelaten Feyenoorders een polonaise rond de kerk van Londerzeel gedanst. Echt waar, na een 0-1 zege op Anderlecht. ‘Er staat een paard in de gang ! Jaja, een paard in de gang ! Haha een paard in de gang ! Bij Nico Jan-sen. ‘ Het schalt des nachts zelden door de straatjes van Londerzeel, maar toen wel.

Zonder te kort te doen aan Malderen en Sint-Jozef, zijn de bekendste ploegen van Londerzeel Delta en SK. Volgende zondag viert Delta zijn 67ste verjaardag, dat kan tellen. Wij brengen graag hulde aan voorzitter Guillaume Meeus en enkele van zijn roemrijke voorgangers, zoals Prosper D’Hertefelt en Jef Van Lint. De naam ‘Londerzeel’ komt overigens van ‘Lundersala’, maar wij zijn helaas vergeten wat dat betekent.

Londerzeel… als wij beginnen over Londerzeel kunnen wij dagenlang vertellen. Maar een zomerserie… jongens toch.

Vrijdag 9/7

Iemand nog iets gehoord over de legenden van het Europese voetbal ? Series beginnen is gemakkelijk, in dit blad elke week vier, maar series verderzetten… ho maar. Het wordt tijd dat de scheidsrechtersstatistieken opnieuw verschijnen.

door Koen Meulenaere

‘Daar is die zageman weer.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content