D Tsjechië

Bondscoach: Jaroslav Silhavy (CZE)

Geboren Pilsen, 3 November 1961

‘Na zo’n gevecht moet je nederig zijn. Maar het deed me deugd om te zien dat mijn ploeg tot op het einde gestreden heeft. We speelden op hetzelfde niveau als België, soms zelfs beter.’ Dat waren de woorden van Jaroslav Silhavý in maart jongstleden, na het gelijkspel tegen de Rode Duivels in de kwalificatiematch voor het WK 2022. Voor het eerst sinds zijn aantreden als coach in 2018, en voor het eerst in 23 wedstrijden, speelde zijn ploeg gelijk. Een grappige statistiek. De meest indrukwekkende prestatie van Silhavý in een officiële wedstrijd was een overwinning tegen Engeland.

Als speler heeft Jaroslav Silhavý in zijn vaderland een solide carrière achter de rug. Hij speelde 465 matchen, eerst in Tsjechoslovakije, daarna in de Tsjechische Republiek. Hij kwam ook vier keer uit voor het Tsjechoslovaakse nationale elftal. Na een succesvolle trainersloopbaan bij verschillende clubs kreeg hij in 2018 het voorstel om de nationale ploeg te leiden. Hij moest er Karel Jarolím vervangen, die was ontslagen na een reeks slechte resultaten – met een 5-1 in een vriendschappelijke wedstrijd tegen Rusland had het team net de grootste nederlaag sinds de onafhankelijkheid van Tsjechië geleden. Aanvankelijk zou Silhavý enkel de EK-kwalificatiecampagne voor zijn rekening nemen, maar gezien de resultaten werd zijn contract intussen verlengd. Tijdens zijn officiële voorstelling verklaarde hij: ‘De doelstelling op korte termijn is duidelijk. Ik wil de ploeg stabiliseren, een spelsysteem opzetten, de juiste spelers kiezen. Kortom: werken.’

Jaroslav Silhavy
Jaroslav Silhavy© GETTY IMAGE

Dat is best goed bevallen. Na de kwalificatie voor het Europees kampioenschap volgden de eerste kwalificatiewedstrijden voor de Wereldbeker in Qatar. De Tsjechen verloren in Wales, maar maakten indruk tegen de Duivels nadat ze eerder Estland verpulverden met 2-6.

De kenner: Daniel Zítka, Ex-Anderlechtspeler

‘Niemand hier denkt dat Tsjechië het EK kan winnen. Dat is wat te hoog gegrepen. Toch zijn de mensen ervan overtuigd dat we ver kunnen komen in dit toernooi. Als we de kwartfinales niet halen, zal dat als een mislukking worden gezien. Als we niet voorbij de groepsfase komen, zou dat beschouwd worden als een ramp. Er zit immers kwaliteit in de kern: het is een goede mix van spelers die nog in Tsjechië spelen en enkele jongens die internationale ervaring hebben in de Engelse, Duitse of Spaanse competitie. Alleen al de concurrentie voor de positie van keeper is veelzeggend. We hebben iemand die voor Slavia Praag speelt, een andere keept bij Bremen en nog een andere bij Sevilla.

D Tsjechië

‘Er spelen misschien geen sterren van wereldklasse in de Tsjechische ploeg, maar het is een hecht blok, een echt team met een bovengemiddelde mentaliteit. De Tsjechen halen altijd alles uit de kast, zoals je ook kon zien in de recente wedstrijd tegen België.

‘Hier leeft trouwens nog een ander gevoel: de coronacrisis zou de zaken wel eens goed door elkaar kunnen schudden en voor onverwachte resultaten zorgen. Meer is er niet nodig om de mensen te laten denken dat we er voordeel uit kunnen halen.’

Rising star: Patrik Schick

Op 25-jarige leeftijd heeft Patrik Schick al enkele portefeuilles leeg gemaakt. Op de transfermarkt is hij immers een dure vogel. In juli 2016 verruilde de aanvaller Sparta Praag nog voor Sampdoria voor een schamele vier miljoen euro, maar daarna liep het snel uit de hand. Gezien zijn productiviteit bij Sampdoria kwam Juventus aankloppen, maar Schick zakte voor de medische tests. Even later vertrok hij voor 38 miljoen naar AS Roma, een nieuw clubrecord voor een inkomende transfer. Na een uitleenperiode bij Leipzig belandde Schick voor 25 miljoen bij Leverkusen. Hij is een echte goalgetter en scoort even gemakkelijk voor de nationale ploeg als voor zijn clubs: 10 doelpunten in 24 wedstrijden.

Patrik Schick
Patrik Schick© GETTY IMAGES

Toen hij werd voorgesteld bij Leverkusen, was sportdirecteur Rudi Völler vol lof: ‘Ik kan jullie vertellen dat we zojuist een geroutineerde internationale spits hebben binnengehaald.’ Patrik Schick heeft het hele pakket: getalenteerd in de kleine ruimte, goed in de lucht, technisch bovengemiddeld, relatief snel. Zelf erkent Schick dat de Serie A misschien niet de juiste competitie voor hem was, maar hij heeft het naar zijn zin in de Bundesliga, die meer bij zijn stijl past.

Toen in maart duidelijk werd dat hij niet zou spelen tegen België, zagen de Tsjechen dat als het slechtste nieuws van de dag. De Duitse autoriteiten legden spelers die naar het door corona geteisterde Tsjechië reisden een quarantaine van veertien dagen op, wat Leverkusen niet zag zitten.

De huidige generatie

De huidige generatie boekte zijn grootste overwinning tot nog toe tegen Engeland in de kwalificatie voor EURO 2021. De twee landen komen mekaar op dit EK opnieuw tegen in groep D. De Tsjechen begeven zich in deze groep op bekend terrein: Kroatië zat in hun groep op EURO 2016 en in de Nations League 2020/21 speelden ze al tegen Schotland.

100%

Sinds hun onafhankelijkheid in de jaren negentig heeft Tsjechië zich altijd gekwalificeerd voor de eindronde van het Europees kampioenschap. Dat was vooral te danken aan een rist wereldsterren als Nedved, Poborsky, Smicer, Rosicky, Cech, Koller en Baros. Toch konden de Tsjechen zich slechts één keer plaatsen voor de Wereldbeker, in 2006. Ze werden uitgeschakeld in de groepsfase.

Tomás Soucek
Tomás Soucek© BELGAIMAGE

Tomás Soucek

Tomás Soucek, de ster van West Ham en de nationale ploeg, heeft een geschatte marktwaarde van 40 miljoen euro. Hij maakte drie doelpunten in de 2-6-overwinning tegen Estland in de kwalificatiecampagne voor de Wereldbeker 2022.

Tactiek 4-2-3-1

Qua persoonlijkheid onderging het team een aderlating door het internationale pensioen van Cech, maar Vaclík levert intussen goed werk in doel. Toch is het vooral Soucek die vanuit zijn strategische positie op het middenveld de vlam in de pan houdt. De man met de bijnaam ‘de Tsjechische Fellaini‘ levert fantastisch werk in de verdediging en is betrokken bij het grootste deel van de opbouw. Hij is de echte patron van het team, de regulator. Ook in het luchtverkeer mist hij weinig.

D Tsjechië

Dit team heeft bij lange na niet de creatieve genialiteit van de vroegere selecties en compenseert dat door in blok te spelen, met Král die Soucek helpt om het middenveld te organiseren. Hij blijft in zijn zone als Soucek naar voren trekt om te koppen. In de linie vóór hen kan Darida zeer efficiënt zijn als tweede spits die rond Schick beweegt.

D Tsjechië
Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content