Hans Westerhof moet Vitesse veranderen.

Vitesse, de club uit Arnhem, zal de komende weken een grondige koerswijziging ondergaan. Met het aantrekken van Hans Westerhof (59) als hoofdtrainer werd immers de tegenpool van de verguisde Aad de Mos in huis gehaald. Na de nieuwe start op financieel gebied lijkt nu ook op sportief vlak rust te worden gepredikt. En zo zette technisch directeur Marc van Hintum op amper een half jaar tijd Vitesse al volledig naar zijn hand.

“Ondanks de lovende woorden ben ik natuurlijk geen garantie voor succes”, zo verklaarde Westerhof na zijn voorstelling aan de media. Een duidelijke sneer in de richting van zijn voorganger, die deze gewichtige woorden in 1993 had uitgesproken bij zijn aanstelling tot hoofdcoach bij PSV. Met twee twaalfde plaatsen was de aanwezigheid van De Mos sportief een grijze periode voor Vitesse, maar qua bravoure en brutaliteit bereikte de coach wel de Nederlandse top.

“Onze club moet weer opgebouwd worden”, verklaarde Van Hintum. “Met Westerhof hebben we de belangrijkste vis in huis.” Het was de oud-speler die ook de profielschets voor de nieuwe coach uitschreef en de nieuwe lijnen uitzette. Hoe onervaren hij in zijn positie als technisch directeur mag zijn, hij trekt inmiddels duidelijk aan de touwtjes qua voetbalbeleid. Algemeen directeur Paul van der Kraan komt pas in beeld als er echt onderhandeld moet worden.

De gesloten deal met Westerhof, voor één seizoen, lijkt sterk op een flitshuwelijk. Een oriënterend gesprek mondde uit in een contract. “Uiteindelijk draait alles rond de manier van spelen”, zegt de coach. “Mijn enthousiasme was meteen gewekt.” Creativiteit en inventiviteit zijn de nieuwe codewoorden in de Gelredome. Meer dan ooit overheerst de houding dat nieuwe spelers ook effectief moeten willen komen. Met Rogier Molhoek, Julian Jenner en Niklas Tarvajärvi kiest Vitesse voor frisheid, jeugdigheid en talent.

De nieuwe technische staf kenmerkt zich door ervaring en rust. Bluf maakte plaats voor bescheidenheid. Met Hans van Arum (tweede elftal), Lambert Jager (doelmannentrainer) en opperassistent Edward Sturing werd in die sectie ook het clubgevoel gewaarborgd. “Ik kom hier niet om de club naar mijn hand te zetten”, stelt Westerhof. “Dat zou pas een verkeerde insteek zijn. Zij hebben een visie, de vraag is of de trainer daarbij past. Zo ja, dan doe je het. Zo nee, dan sluit je geen akkoord. Het verhaal sprak mij gewoon heel erg aan. Ze hebben hier iets moois voor ogen. Ik wil Vitesse graag helpen de club een nieuw gezicht te geven.”

Ook financieel slaat de club een slag. Want voor de meeste van zijn klussen in het buitenland vroeg Westerhof alleen een onkostenvergoeding. Simpelweg omdat geld hem weinig interesseert en hij liever geestelijk onafhankelijk is.

Brett Holman (24), een Australische offensieve middenvelder, verruilt NEC voor AZ, dat drie miljoen euro neertelde en hem een contract voor vier seizoenen aanbood.

PSV behoort tot de absolute grootverdieners op basis van zijn Europese parcours vorig seizoen. De club uit Eindhoven ontving van de UEFA 28,5 miljoen euro, na zijn deelname aan de CL-groepsfase (27,1 miljoen euro) en de UEFA Cup (1,4 miljoen euro).

Feyenoord presenteerde clubicoon Wim Jansen (61) en Leon Vlemmings, die overkomt van NAC, als assistenten van de nieuwe hoofdtrainer Gertjan Verbeek.

Gonzalo García-García (24), een Uruguayaanse spelmaker met Spaans paspoort die overbodig was bij Heerenveen, werd door FC Groningen – voor de neus van Vitesse – voor 650.000 euro overgenomen. Hij tekende tot 2012.

Alfred Schreuder (35), een middenvelder die bij FC Twente op een dood spoor was beland, moet bij Vitesse als mentor voor de groep gaan fungeren. Hij kreeg een verbintenis voor een seizoen.

Foppe de Haan, de bondscoach van Jong Oranje, weigert akkoord te gaan met de bepaling in zijn nieuw contract waarbij hij goedkeuring van de KNVB moet krijgen voor alle contacten die de Fries onderhoudt met media.

Jahmill Flu, een 19-jarige linkerverdediger van PSV, speelt met ingang van het nieuwe seizoen voor FC Utrecht. Aanvoerder Gregoor van Dijk (26), een bepalende kracht op het middenveld, verlengde tot 2012.

Aziz Moutawakil, een Belgisch/Marokkaanse spits die sinds de winterstop op amateurbasis uitkwam voor TOP Oss kreeg nu een volwaardig profcontract aangeboden.

Centrale verdediger Mario Verheyen (34, Cappellen) tekende voor een seizoen bij FC Eindhoven.

Na vijf jaar keert aanvaller Ellery Cairo (29) terug op de Nederlandse velden. NAC gaf de speler van Coventry City een tweejarige verbintenis.

Henk van Stee is de nieuwe coach van De Graafschap. De 46-jarige Rotterdammer tekende voor twee seizoenen bij de Superboeren. Aanvaller Oussama Assaidi (19, FC Omniworld) en spits Jason Oost (25, Sparta) worden net als Steve De Ridder (21, AA Gent) aan de kern toegevoegd.

FRéDéRIC VANHEULE

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content