Werder Bremen springt verrassend mee in de titeldans.

Werder Bremen geldt samen met Borussia Dortmund op dit moment als dé Bayern München-Verfolger in de Bundesliga. De ploeg van Thomas Schaaf bezet de derde plaats op de ranglijst, verkeert in uitstekende doen en bleef de laatste vijf Bundesliga-duels ongeslagen. Ook Europees gooiden de Noord-Duitsers hoge ogen, toen ze het Oekraïnse Metalurg Donetsk in de eerste ronde van de Uefacup met 8-0 versloegen.

Het huidige succes is een beetje verwonderlijk, want in het tussenseizoen verloor de ploeg met doelman Frank Rost, middenvelder Torsten Frings en aanvaller Marco Bode drie belangrijke spelers. Eerder moest ook al het afscheid van Dieter Eilts en Andreas Herzog worden opgevangen. Rost vertrok naar Schalke 04, terwijl international Frings naar Borussia Dortmund overstapte. Bode stopte zelfs. Met de Franse middenvelder Johan Micoud, de Griek Angelos Charisteas en Markus Daun werden er weliswaar drie vervangers binnengehaald, maar het was lange tijd bang afwachten hoe die zich zouden manifesteren. Ze pasten zich echter razendsnel aan. Het kwam alleen maar de rust in de ploeg ten goede. Vooral Micoud zorgt er voor dat de ploeg op een hoog toerental draait : hij blijkt de perfecte aangever voor de grillige Braziliaan Ailton, die opnieuw met de ogen dicht scoort.

Met vijf zeges en één gelijkspel in de eerste acht competitieduels kent Werder de beste competitiestart sinds het seizoen 1994/95, toen het onder leiding van de toenmalige trainer Otto Rehhagel de landstitel veroverde. Toch wil de Nederlandse centrale verdediger Frank Verlaat waken voor al te veel euforie. “Vorig seizoen verliep voor ons behoorlijk grillig. We begonnen slecht aan de competitie, herstelden ons vóór de winterstop met een sterke serie, zakten daarna weer weg en kenden uiteindelijk nog een goede finish. Dat wisselvallige moet er dit seizoen uit”, verklaarde hij in Der Kicker.

Werder eindigde toen zesde. Het wil dit seizoen opnieuw Europees voetbal afdwingen. “Het gaat nu uitstekend,” zegt Verlaat. “Maar de topploegen zoals Bayern München, Borussia Dortmund, Schalke 04 en Hertha BSC troffen we nog niet. In het verleden hebben we al bewezen dat we van die ploegen kunnen winnen. Maar de vraag is hoe dat dit seizoen uitpakt. Pas als we die duels én het Europese duel met Vitesse achter de rug hebben, zullen we weten hoe sterk we werkelijk zijn. De weken tot aan de winterstop worden cruciaal.” (FV)

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content