De Italiaanse clubs falen in Europees verband.

“Stoort het jullie als ik de tv uitzet?”, zo luidde de verrassende mededeling van de Italiaanse premier Silvio Berlusconi woensdagavond aan zijn gasten thuis toen Wayne Rooney de 2-0 scoorde voor Man. United tegen AC Milan.

Uiteindelijk kreeg Milan over de twee wedstrijden samen een 7-2-pandoering te verwerken. Het was van 1959 geleden dat de Rossoneri Europees nog eens zo slecht scoorden. “Het is niet Milan dat heeft gefaald, ons niveau is gewoon gedaald”, titelde de krant Corriere della Sera. “AS Roma verliest twee keer in 24 matchen: telkens tegen Panathinaikos. FC Genoa doet het aardig in de Serie A, maar lag er in de voorronde van de Europa League meteen uit.”

Na de uitschakeling van Fiorentina een dag eerder waren de commentaren in de pers milder. Maar daar gonst het dan weer van de geruchten over de toekomst van trainer Cesare Prandelli. Die leek tot voor kort vergroeid aan de club uit Firenze – geen enkele andere trainer is al vijf jaar bij dezelfde club in de Serie A aan de slag, maar zijn naam wordt nu almaar vaker genoemd als opvolger voor Marcello Lippi als bondscoach. Zijn contract loopt immers na het WK in Zuid-Afrika af en er werd nog niet gepraat over een mogelijke verlenging. Maar Prandelli wordt ook gesignaleerd als nieuwe trainer van Juventus. De Italiaanse voetbalbond en Juve ontkenden ondertussen dat ze al met hem hadden gepraat. Prandelli zelf, die bij Fiorentina na dit seizoen nog een jaar contract heeft, gaf meteen aan dat hij best bereid is nog eens voor vijf seizoenen bij te tekenen.

Door de slechte Europese resultaten – alleen Inter bleef tot gisteravond in de running voor de kwartfinales van de CL, terwijl Juventus donderdag nog aantreedt in de Europa League tegen Fulham – zakt Italië op de UEFA-ranking hoogstwaarschijnlijk naar plaats vier. Zo wordt het gepasseerd door Duitsland, terwijl Spanje en Engeland sowieso onaantastbaar lijken. Daardoor moet Italië het over twee jaar stellen met drie in plaats van vier deelnemers aan de CL.

Alessandro Del Piero (35), die tweemaal scoorde tegen Siena, bereikte de kaap van 300 goals: 269 met Juventus, 27 bij de nationale ploeg, 3 bij de U21 en 1 met Padova.

Leider Inter leed vrijdagavond in Catania zijn derde seizoensnederlaag, de eerste sinds 5 december en met een negatieve rol voor invaller Sulley Muntari. Eerder verloor het ook bij Juventus en Sampdoria. De laatste vijf wedstrijden won Inter maar één keer en ziet het met een povere zes op vijftien zijn voorsprong slinken tot een punt op stadsgenoot Milan.

Alessandro Nesta (33), de verdediger van AC Milan die zich vorige week tegen AS Roma blesseerde en daardoor niet aantrad op Manchester United, heeft een scheurtje in de meniscus van de rechterknie. De ex-international liet zich afgelopen maandag opereren. In elk geval zal hij anderhalve maand uit zijn en komt de rest van het seizoen (dat loopt tot 16 mei) in het gedrang.

David Beckham (34) scheurde zijn achillespees en werd maandag geopereerd in Finland. Het WK kan hij schrappen, want de Engelse middenvelder is in principe vijf tot zes maanden out.

Bondscoach Marcello Lippi kan weer rekenen op Mauro Camoranesi (33). De rechterflankspeler van Juventus, die donderdag al een helft was ingevallen tegen Fulham (3-1-zege), kwam tegen Siena weer aan de aftrap na de blessure die hij opliep in de thuismatch tegen Ajax. Het was al zijn vierde letsel dit seizoen. Voor het duel tegen Siena speelde Camoranesi in competitie slechts 1007 minuten, gespreid over achttien matchen.

Ten laatste over een maand heeft de Braziliaanse spits van Juventus, Amauri, de Italiaanse nationaliteit. Dat bevestigden de bevoegde instanties aan de voetbalbond, die wilde weten of de speler nog kans maakt op een WK-selectie. Lippi gaf altijd aan dat hij zich daar pas over wil uitspreken wanneer Amauri ook daadwerkelijk Italiaan is.

GEERT FOUTRé

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content