Bruno Govers

Zonder ongevallen staat Davy Schollen vrijdag voor Anderlecht onder de lat tegen Racing Genk. Maar wie zal er na de winterstop tussen de palen van paars-wit staan? In de coulissen van het Vanden Stockstadion doen twee strekkingen de ronde. De eerste is dat Anderlecht resoluut voor een nieuwe nummer één gaat. Tegen dat Daniel Zitka gerevalideerd is, zal hij immers bijna 34 jaar zijn, beweren aanhangers van die strekking. Volgens diezelfde mensen missen zowel Davy Schollen als Silvio Proto soevereiniteit om titularis bij Anderlecht te zijn. Anderen beweren echter dat paars-wit meer baat heeft bij de aanwerving van een ‘depanneur’, die niet meer zou moeten doen dan het keeperstrio vervolledigen. Zij vinden dat zowel Davy Schollen als Silvio Proto nu een half jaar de kans hebben om zich te bewijzen, de ene bij een titelkandidaat, de andere bij een degradatiekandidaat.

Op basis van de namen die op dit moment circuleren, lijkt het erop dat de aanhangers van de tweede strekking gelijk hebben. Mark Volders (Moeskroen), Predrag Ristovic (FC Antwerp), Yves De Winter (Westerlo) en Brian Vandenbussche (SC Heerenveen) hebben immers niets meer te bieden dan Schollen of Proto. Dat geldt dan weer niet voor een andere naam die de ronde doet: Bertrand Laquait. Die heeft de kwaliteiten om hoger te mikken dan Charleroi.

Het is echter niet de Fransman die in de bovenste schuif ligt in het Astridpark, maar een andere buitenlander: de nummer één van Lokeren en van de nationale ploeg van Ivoorkust, Barry Boubacar Copa. De bijna 29-jarige Ivoriaan heeft al langer fans in het paars-witte huis en liet in de met 2-3 gewonnen match van Lokeren op Anderlecht een grootse indruk. Als manager Herman Van Holsbeeck verklaart dat zijn club op dit moment enkele pistes van doelmannen in België volgt, dan denkt hij in de eerste plaats aan Copa. Naast zijn ongelooflijke reflexen en zijn kamikazetussenkomsten heeft de Ivoriaan namelijk nog een troef: hij is goed met de bal aan de voet. Daardoor kan hij als geen ander de ruimte tussen zichzelf en zijn verdediging bespelen. Dat is een kwaliteit die Zitka, Proto en, in mindere mate, Schollen ontberen. En voor een ploeg die hoog speelt, zoals Anderlecht, is het erg belangrijk een keeper te hebben die ver van zijn eigen doellijn met de bal kan omgaan.

Copa is echter niet de enige waarop Anderlecht zijn oog liet vallen. In het buitenland zijn de paars-witte scouts ook onder de indruk geraakt van StefanSenecky, de 28-jarige doelman van de nationale ploeg van Slovakije. Momenteel is hij actief bij Ankaraspor in Turkije. Wordt ongetwijfeld vervolgd.

BRUNO GOVERS

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content