Ook zonder Cassano doet Sampdoria het goed.

Begin dit seizoen speelde Antonio Cassano (27) bij Sampdoria de pannen van het dak. Zozeer zelfs dat er een campagne op gang kwam tegen bondscoach Marcello Lippi, die weigerde om de wispelturige blonde talentvoetballer een nieuwe kans te geven bij de Squadra Azzurra.

Ondertussen is dat thema al lang niet meer aan de orde. Sampdoria blijft het immers uitstekend doen, maar nu zonder de schaduwspits. Sinds trainer Luigi Del Neri besliste zijn enfant terrible aan de kant te houden, gaat het trouwens nog beter met Samp. Toen hij tactische redenen aanhaalde om zijn keuze te verklaren (“Momenteel hebben we behoefte aan fysiek sterkere spelers”) geloofde niemand hem. Het is immers bekend dat Del Neri en Cassano al sinds ze samen aan de slag waren bij AS Roma niet meer door dezelfde deur kunnen.

Bovendien was de speler in zijn befaamde biografie allesbehalve mals voor de coach. Iedereen dacht dan ook dat Del Neri vooral wraak wilde nemen door Cassano op de invallersbank te laten. Ondertussen gaven de cijfers hem echter gelijk: sinds het seizoen 2004/05, een jaar waarin Sampdoria slechts een puntje te kort kwam om de CL te halen, presteerde het team niet meer zo sterk. Tot voor enkele weken kreeg de coach nochtans bakken kritiek over zich heen. Bij de competitiematch tegen Atalanta Bergamo op 31 januari was een striemend fluitconcert zelfs zijn deel.

Del Neri trok het zich niet aan. Hij opteerde consequent voor aantrekkelijk combinatievoetbal over de flanken. Dat Franco Semioli, die tien dagen geleden een briljante wedstrijd speelde tegen Fiorentina, opnieuw in vorm is, zorgde voor meer structuur in de opbouw. Ook Nicola Pozzi, die in het begin van het seizoen nochtans moeilijk van de bank af raakte maar wellicht daardoor besefte dat hij harder moest werken, eist een steeds belangrijkere rol op. Vooral dan omdat hij zo goed is in de omschakeling. Vorige zaterdag tegen Inter was hij weer de beste man op het veld. Samuel en Córdoba begingen zelfs een overtreding op hem die hen een tweede gele kaart kostte.

Bologna kampt met de nodige pech. Spits Marco Di Vaio liep immers een spierblessure op, waardoor hij drie weken langs de kant moet blijven. Zonder hun aanvoerder en goalgetter kon het team van GabyMudingayi, alweer een van de uitblinkers, door een zwakke verdediging niet winnen van Juventus.

Gaetano D’Agostino, de draaischijf van Udinese, werd geopereerd aan de meniscus van de linkerknie. Over twee maanden kan hij zijn terugkeer vieren. Gianni De Biasi werd ontslagen en vervangen door Pasquale Marino, die zelf was doorgestuurd op 22 december. Het aantal trainers dat dit seizoen al de wacht kreeg aangezegd, staat daardoor op veertien.

Laziomiddenvelder Cristian Ledesma maakte opnieuw zijn opwachting in de A-kern. Na een conflict met het bestuur was de Argentijn naar de B-kern verbannen. Hij had sinds 31 mei geen enkele wedstrijd meer gespeeld.

Milanverdediger Luca Antonini, die bij het CL-duel tegen Manchester United in de 38e minuut van het veld moest, viel uit met een verrekking in de linkerbil.

AS Romadoelman Júlio Sérgio Bertagnoli blesseerde zich tegen Panathinaikos aan de adductoren van de rechterbil. Normaal kan hij al midden maart zijn wederoptreden maken.

Palermo evenaarde tegen Lazio het clubrecord van zes opeenvolgende thuiszeges in de competitie, dat al standhield sinds het seizoen 1949/50. Edison Cavani, de topscorer van het team, moest wegens griep verstek laten gaan. Voorzitter Maurizio Zamparini, die in de kranten zwaar had uitgehaald naar verdediger Cesare Bovo, bood hem bij wijze van excuus een mooi horloge aan.

Radja Nainggolan, de middenvelder van Cagliari, die tien dagen geleden eventjes van de Serie A mocht proeven, bleef in het duel tegen Parma negentig minuten op de bank.

NICOLAS RIBAUDO

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content