Opvallend : op de twee doelpunten tegen Boekarest na, gaf Anderlecht tot dusver weinig weg.

Franky Vercauteren : “Dat heeft twee oorzaken. Vergeleken met vorig jaar is er een enorme bereidheid om verdedigend werk op te knappen. Vorig jaar waren er nog wel een aantal die daar hun voeten aan veegden. Nu hebben we meer volume en aanwezigheid. Anderzijds vond ik Rapid en Krakau offensief weinig te bieden hebben, en een grote ploeg staat of valt ook met wat ze offensief te bieden heeft. Daar gaan we er nu toch een paar van tegenkomen. Deze jongens hebben het tot dusver bewezen op Belgisch niveau, nu gaan ze het moeten bewijzen op Champions League-niveau. Lyon en Celtic zijn misschien nog niet je van het, maar Bayern zeker wel.”

Glen De Boeck : “Iedereen verwittigde ons voor Krakau omdat het vorig jaar Schalke en Parma had uitgeschakeld, maar er waren wel vijf sterkhouders vertrokken. Die ploeg was onthoofd zoals wij destijds. Daarom is het goed dat iedereen er realistisch tegenaan kijkt en beseft dat dit andere koek zal zijn, absoluut niet te vergelijken met Boekarest en Krakau. We zullen op onze hoede moeten zijn, denk maar aan die eerste wedstrijd destijds in Manchester. Dat was een opdoffer van jewelste.”

Pär Zetterberg : “Ik had bij Olympiakos hetzelfde probleem : thuis vrijwel onklopbaar, maar buitenshuis veel zware nederlagen. Waarom weet ik niet, misschien omdat er soms wat berekening bij is. ( Lacht) Maar dat probleem heeft Anderlecht niet, wij moeten niet te veel rekenen en overal à fond gaan, in alle zes de wedstrijden.”

Yves Vanderhaeghe : “Ik denk dat we nu minder riskeren dan de eerste keer in de Champions League. Deze ploeg speelt compacter, en zelfs op momenten dat we niet lekker in de wedstrijd zitten, geven we weinig weg. Doll en Deschacht zijn moeilijk voorbij te geraken en Kompany lost het elke week met heel veel lef op. Soms wat nonchalant, maar goed. Tihinen is een goeie verdediger, dat wisten we al. En daarvoor zit het goed in elkaar, ik heb het al vaak gezegd dat je met een heel elftal verdedigt. Vandaag ( donderdag, nvdr) liep ik er op training efkes tussen en ik voelde direct dat de aanvallers zich beter positioneren en dat het voor de middenvelders makkelijker wordt om een bal te recupereren. Anderzijds ben ik het ermee eens dat we nog niet echt onder druk hebben gestaan. En de ruimte die de tegenstander soms toch nog kreeg, speelde hij niet goed uit, Boekarest niet en Antwerp evenmin. Dat gaan we dus moeten bijsturen. Met de komst van Pär staan we qua balbezit misschien wel sterker. We kunnen, als het moeilijk gaat, de bal beter in de eigen rangen houden in plaats van constant de diepte te zoeken. Dat was destijds soms het probleem : dat we bleven pompen, direct gingen aanvallen.”

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content