Columbia

© belgaimage

trainer José Pékerman (ARG)

U was met Argentinië op het WK in 2006, vier jaar geleden met Colombia en nu opnieuw. Hoe voelt dat?

‘Voor de tweede opeenvolgende keer met Colombia naar het WK gaan, was de eerste doelstelling, ook al beseften we dat we aan een nieuw team moesten bouwen. Daar zijn we in geslaagd. Met ups en downs, ja, maar blijkbaar vergeten sommigen hoe moeilijk de kwalificatiewedstrijden in Zuid-Amerika zijn. We plaatsen ons rechtstreeks – na Brazilië, Uruguay en Argentinië – en beschikken over een team dat het goed kan doen.’

In 2014 schreef u met Colombia geschiedenis door de kwartfinale te bereiken. Het gevaar bestaat dat iedereen nóg meer verwacht.

‘Als dat zo is, dan kan ik daarmee leven, maar ik vind het belangrijker om te zien hoe spelers die er voor de eerste keer bij zijn met die hoge verwachtingen zullen omgaan. Ik heb altijd in jonge spelers geloofd en ze overal kansen proberen te geven. Zoals op het vorige WK met James ( Rodríguez, nvdr). Nu hebben we jongens als Wilmar Barrios en Frank Fabra – het duo van Boca Juniors -, die aan de zijde van meer ervaren spelers als Juan Cuadrado en James kunnen ontbolsteren. En: mijn beste ‘nieuweling’ wordt ongetwijfeld Radamel Falcao, die het WK vier jaar geleden door een blessure moest missen.’

DAVINSON SÁNCHEZ
DAVINSON SÁNCHEZ© AFLO

Hebt u al een idee hoe de ploeg er zal uitzien?

‘Je moet altijd de mogelijkheden openhouden om aan het team te sleutelen, want je weet nooit wat er op een toernooi zal gebeuren. De ideale situatie is dat je als bondscoach impact hebt op de trainingsarbeid van je internationals, maar door de clubbelangen was dat onmogelijk. Het belangrijkste is dat we opnieuw op het WK staan, want landen die zich een paar keer niet kunnen kwalificeren, lopen het risico om een volledige generatie te verliezen.’

Waar liggen de werkpunten?

‘In oefenwedstrijden hebben we verschillende nieuwe accenten proberen te leggen, maar door blessures en clubverplichtingen van bepaalde jongens is dat niet altijd gelukt. Daarom hebben we ons vooral toegespitst op een paar zaken: middenvelders die eventueel ook de rol van een flankverdediger kunnen invullen, centrale verdedigers die mee inschuiven en aanvallende middenvelders die eventueel ook naar de flanken kunnen uitwijken.’

In de kwalificaties speelde u meestal in een 4-2-3-1, maar u koos ook al voor een systeem met twee spitsen. Is dat voor herhaling vatbaar?

‘Tegen Peru koppelden we Falcao aan Duvan Zapata ( Sampdoria, nvdr) en we waren tevreden met wat ze toonden, maar ik laat me nu nog niet vastpinnen op een keuze. In de laatste rechte lijn naar onze eerste wedstrijd kan er nog zo veel gebeuren. Sommige jongens zullen misschien iets minder fit zijn, terwijl anderen net fysiek sterker geworden zijn en mij kunnen overtuigen dat ik iets anders moet proberen.’

de kenner PIERRE GERBEAUD

Sportjournalist uit Bogotá

‘De ruggengraat van de Colombiaanse nationale ploeg is bijzonder stevig. Verdedigende middenvelder Carlos Sánchez is enorm sterk als hij zijn land mag vertegenwoordigen. Hij stelt James Rodríguez in staat om in alle vrijheid goede passen te versturen. Die gaan meestal de richting uit van Radamel Falcao, die erop gebrand is om een spetterend WK te spelen. Vier jaar geleden kon hij er immers niet bij zijn door een blessure. Let op, de stijl van bondscoach José Pekerman beperkt zich niet tot het constant versturen van lange ballen. De Argentijn houdt daarvoor te veel van spelen op balbezit en maximaal gebruikmaken van de flankspelers. Hij dringt ook altijd aan op het belang van een goede pressing. Het is door hoog te spelen en daar ballen te recupereren dat Colombia de score kon openen tegen Paraguay in oktober 2017. Maar in dezelfde match, toen ze tien minuten voor het einde nog voor stonden, wilden ze te veel voetballen, waardoor ze finaal met 1-2 verloren. Maar globaal is dit team kwalitatief minder sterk dan in 2014. In de verdediging zie ik geen leider, zoals Mario Yepes er een was. De bank miste voldoende waardige vervangers. En David Ospina, geen titularis bij Arsenal en hoofdrolspeler bij heel wat uitschuivers in de nationale ploeg, kan beschouwd worden als een zwak punt. Ik zie Colombia echt niet verder gaan dan de achtste finales.’

James Rodríguez
James Rodríguez© BELGAIMAGE

rising star DAVINSON SÁNCHEZ

De in Caloto opgegroeide centrale verdediger maakte in augustus vorig jaar de overstap van Ajax naar Tottenham voor maar liefst 47 miljoen euro. De Colombiaan, die op 12 juni 22 wordt, profiteerde van het blessureleed van Toby Alderweireld om zich bij de Spurs centraal in de verdediging te manifesteren aan de zijde van Jan Vertonghen. Davinson Sánchez werd nochtans gevormd als middenvelder, maar bij Atlético Nacional naar achter gehaald door Juan Carlos Osorio, de huidige bondscoach van Mexico. Dit monster van 1,87 meter heeft eigenlijk alles: sprongkracht, snelheid en een goeie inspeelpass. In Ajax maakte hij met het hoofd zes doelpunten, bracht hij de ploeg in de finale van de Europa League en kreeg hij een bijnaam mee: tank. Sinds een goed jaar is Sánchez ook zeker van zijn basisstek bij Colombia. Per duel recupereerde hij daar 9 tweede ballen per kwalificatiewedstrijd, waarvan 3,4 in het bezoekende kamp. In de Zuid-Amerikaanse zone is dat een onklopbaar record.

Columbia

weetjesmet de billen bloot

Tegen de kleppers van de Zuid-Amerikaanse zone (Brazilië, Argentinië en Uruguay) pakte Colombia amper twee punten op het maximum van achttien. Het team van José Izquierdo (ex-Club Brugge) ging dus met de billen bloot tegen de grote teams, maar verdiende zijn ticket dankzij zeges tegen de kleinere landen.

Een trieste vaststelling: nul doelpunten maakte Colombia op verplaatsing bij de kwalificatiewedstrijden in de zestien meter van de tegenstander. En aan de andere kant slikten de mannen van bondscoach José Pekerman 21 procent van hun tegentreffers door schoten van buiten de grote rechthoek. Ontluisterend.

James Rodríguez maakte tijdens het vorige WK in Brazilië zes doelpunten, waarvan een prachtige volley in de kwartfinales tegenover Uruguay. De sterspeler van Bayern München werd daarvoor beloond met de Puskás Award voor mooiste goal.

16,4

In 2014 maakte Juan Zúñiga een einde aan de Braziliaanse droom door zijn knie in de rug van Neymar te planten. Het wordt straks opnieuw opletten met Los Cafeteros, want in de kwalificatiewedstrijden kwamen ze aan een gemiddelde van 16,4 gemaakte fouten.

TRAINER

68 jaar ? Coachte de Argentijnse U20 drie keer naar de wereldtitel, waarna hij Marcelo Bielsa in 2004 als bondscoach opvolgde ? Stapte na een matig WK in 2006 op en werd zes jaar erna bondscoach in Colombia, dat hij voor de tweede opeenvolgende keer naar de eindronde leidde.

Columbia
Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content