Roberto Mancini helpt Inter met bekerwinst eindelijk aan een prijs.

Met de dubbele zege op AS Roma volgt Inter Lazio op als winnaar van de Coppa Italia. Voor Inter is het de vierde beker uit de clubgeschiedenis. Eerder won het die al in 1939, 1978 en 1982. Eigenaar Massimo Moratti was blij met wat in Italië eigenlijk maar als een troostprijs wordt beschouwd. Sinds hij tien jaar geleden de club overnam, is het – na de Uefacup in 1998 – nog maar de tweede prijs, ondanks de enorme investeringen die de steenrijke Moratti zich getroostte.

Met de beker is ook trainer Roberto Mancini tevreden. De inmiddels veertigjarige oud-international werd één jaar geleden door Moratti ingehaald om prijzen te winnen. Voor de titel kwam Inter nooit in aanmerking, hoewel het over heel het seizoen maar twee competitiematchen verloor : achttien gelijke spelen zorgden voor een té beperkte puntenwinst. Met de winst van vorige week heeft Mancini nu negen Italiaanse bekers in zijn prijzenkast. Als speler won hij de beker vier keer met Sampdoria en twee keer met Lazio. Als trainer triomfeerde hij met Fiorentina (2001) en vorig jaar nog met Lazio.

Al na de heenwedstrijd leek het duidelijk dat AS Roma geen achtste beker aan de prijzencollectie zou toevoegen. Adriano beslechtte die wedstrijd, maar was net als enkele andere ploegmaats door verplichtingen met de nationale ploeg onbeschikbaar voor de terugwedstrijd. Dat duel werd eveneens, voor zeventigduizend toeschouwers, gewonnen door Inter. Volgend jaar wordt van Mancini een échte prijs verwacht : al zestien jaar wacht Inter op een titel. De Champions League, toen nog beker voor landskampioenen, won het twee keer : in 1964 en 1965. Dat is al (te) lang geleden. (GF)Parma blijft in de Serie A ! Met een beslissend doelpunt van topschutter Alberto Gilardino – die haast zeker vertrekt naar AC Milan – veroordeelde het na 0-2-winst Bologna, dat de heenwedstrijd in het degradatieduel won met 0-1. Eind maart stond Bologna nog zevende met 38 punten, daarna sprokkelde het nog maar vier punten. Bologna speelde sinds 1996 in eerste klasse. Door de degradatie blijft doelman Gianluca Pagliuca één wedstrijd verwijderd van het absolute record van Dino Zoff, die 570 matchen in de Serie A speelde. Bologna-Parma was ook de laatste wedstrijd die scheidsrechter Pierluigi Collina floot. Collina, zelf afkomstig uit Bo- logna, bereikte de leeftijdsgrens van 45 jaar. Luciano Spalletti (46) wordt de nieuwe trainer van AS Roma. Vorige week al zegde hij bij Udinese zijn nog tot 2006 lopend contract op. Aanvankelijk weigerde Udinese dat te aanvaarden. Spalletti kwalificeerde Udinese voor het eerst in het clubbestaan voor de voorrondes van de Champions League, maar vond het na drie jaar tijd voor een nieuwe uitdaging. Nestor Sensini blijft dan weer bij Udinese. De 39-jarige Argentijnse verdediger verlengde zijn contract tot 2006. Lecce heeft een nieuwe trainer als opvolger van Zdenek Zeman : Angelo Gregucci (41), die als hoofdtrainer debuteert in de Serie A, werd in Puglia geboren. Hij werkte voorheen als assistent-trainer van Roberto Mancini bij Fiorentina en hield het afgelopen seizoen Salernitana in de Serie B. Er loopt een onderzoek naar mogelijke corruptie van Genoa dat op de laatste speeldag tegenstander Venezia omgekocht zou hebben. Als dat klopt, komt de promotie naar de Serie A in het gedrang. Liefst 42 profclubs voldeden vorige week niet aan alle criteria voor inschrijving voor het kampioenschap 2005/06. Het betreft twee eersteklassers (Messina en een niet genoemde club), tien tweedeklassers en dertig clubs uit derde en vierde. (GF)

GF

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content