Club YLA

STERKTES EN ZWAKTES

Club YLA hield in de zomer een grote kuis. De technische staf liet acht speelsters vertrekken die uitgekeken waren op de club of van wie gedacht werd dat ze de stap hogerop niet konden zetten. De vertrekkers werden vervangen door vier speelsters van buitenaf en tegelijk werd er plaats gemaakt voor toptalenten als Fien Broeckaert en Emely Schapdryver, twee meisjes die geboren zijn in 2005. In combinatie met de Red Flames Isabelle Iliano, Jody Vangheluwe en Marie Minnaert moet dat vonken geven.

Club YLA

Door de trainerswissel en de introductie van een nieuw spelsysteem kwam er de voorbije weken veel af op de speelsters. De nieuwe trainer Dennis Moerman beseft ook dat het tijd zal vergen om de tactische en fysieke componenten op punt te zetten.

TRAINER

Eigenlijk moest Moerman trainer worden van SV Sottegem in tweede nationale. In mei kondigde het bestuur van SV Sottegem zelfs de overgang aan van Moerman, die de voorbije jaren T2 was bij Gent Ladies en actief was in de jeugdacademie. Toen hij een telefoontje kreeg van Club YLA om er op voltijdse basis Leo Van der Elst op te volgen als hoofdtrainer, kon hij het aanbod niet weigeren. De prioriteit van Moerman was het installeren van een identiteit. Het komt erop neer dat Club YLA zo herkenbaar moet voetballen dat supporters en neutrale voetbalfans hen eruit kunnen pikken zelfs al spelen ze in het wit zonder clublogo.

Club YLA
© Sportpix.be

AMBITIE

De marketingmachine van Club YLA zat niet stil: er werden twee grote sponsors gestrikt en de eerste thuismatch van het seizoen tegen Standard zal in Jan Breydel gespeeld worden. Een unicum voor de vrouwenploeg van Club Brugge. Maar bij Club YLA weten ze dat het moeilijk wordt om Anderlecht, OH Leuven en Standard, die in geen geval verzwakt zijn, van het podium te stoten. Na de eerste vijf duels, waaronder de toppers tegen Standard en Anderlecht, zal duidelijk worden of ze echt in aanmerking komen voor de eerste vijf plaatsen.

VEDETTE MARIE MINNAERT

In februari liet Marie Minnaert geen schijn van een kans aan de Nederlandse Sari van Veenendaal, die in 2019 uitgeroepen werd tot beste doelvrouw ter wereld. En intussen is de 22-jarige Oost-Vlaming niet meer weg te denken uit de selectie van de Red Flames. Ze behoort tot de beste drie speelsters van de Super League en volgens insiders zit ze nog lang niet aan haar plafond. De komende maanden en jaren kan ze vooral op lichamelijk vlak nog grote stappen zetten. Indien ze spieren kan toevoegen aan haar ranke lijf, dan staat niets een toptransfer naar het buitenland in de weg.

TRANSFERS

IN

Esther Bouabadi (Zulte Waregem), Daisy Baudewijns (Eendracht Aalst Ladies), Tine Schryvers (OHL Women), Ludmila Matavkova (Charleroi), Marith Decabooter, Fien Broeckaert, Isaline Sys, Emely Schapdryver, Caitlin Lievens (beloften).

OUT

Charlotte Laridon, Debbie Decoene & Talitha Degroote (Zulte Waregem), Elle Decorte & Julie Vankeirsebilck (Zwevezele), Raquel Viaene (Gent Ladies), Nicky Van den Abbeele (gestopt).

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content