Vier mediawatchers geven beurtelings hun mening over de voetbalactualiteit : Peter Vandenbempt (VRT-radio), Gui Polspoel (Canal+), Dirk Deferme (VTM) en Frank Raes (VRT-tv). Deze week blikt Dirk Deferme terug op de voorbije week.

Wat was hét nieuwsfeit van de voorbije week ?

Dirk Deferme : “De nederlaag van Club Brugge bij Lokeren verbaasde mij het meest omdat een gewaarschuwd elftal er twee waard zou moeten zijn. Wat mij minder verbaasde, is dat Lokeren bij vlagen weer het voetbal van vorig seizoen speelde. Dat kon niet weg zijn, het moest er eens weer uitkomen.”

Ligt het aan de trainerswissel, Franky Van der Elst die Paul Put kwam vervangen ?

“Ik denk dat het vooral een mentale kwestie was en de verdienste van Franky Van der Elst is zeker dat hij met de positie van Davy De Beule iets bepalends heeft gedaan, iets wat dit elftal weer heel balvast maakte en bij momenten weer aan het swingen kreeg. Bovendien lijkt die Bancé mij absoluut een aanwinst.”

Kampioen Club Brugge staat ondertussen vijfde op 13 punten van Anderlecht. Waartoe moet die realiteit Trond Sollied inspireren, behalve tot enige nederigheid misschien ?

“Ik denk dat hij wel realistisch en nederig genoeg is. Ik bedoel : als hij hautain is, dan laat hij dat zeker niet zien, vind ik. Mijn eenvoudige analyse van Club Brugge is : je kunt er niet omheen dat het heel erg Philippe Clement mist. Het kan niet zonder hem, lijkt me. Hij is een motor die ook op hoog toerental kan draaien in wedstrijden waarin sommigen er intuïtief van uitgaan dat ze het ook op een lager toerental kunnen bolwerken. De motor van Clement draait altijd op het hoogste toerental. Hij is iemand die altijd op de toppen van zijn tenen moet spelen om het niveau van Club Brugge te halen. Die klasseflits heeft hij niet en wat hem sterk maakt, is dat hij dat ook helemaal beseft. Hij is iemand die altijd en overal blijft coachen, blijft gaan, die er zijn kop voor legt, die veel ervaring heeft en verbaal en fysiek heel erg aanwezig is. Timmy Simons heeft dat ook, maar blijkbaar komt het op dit moment niet zo sterk uit de verf of is het momenteel onvoldoende om dit Club Brugge te schragen.

“Er is natuurlijk niet alleen de afwezigheid van Clement, maar ook het karakter, het loopvermogen en de collectiviteit van een Gaëtan Englebert die ze tekortkomen. Als je zoals op Lokeren na de rust bij momenten maar één of twee spelers aan het jagen kunt krijgen, is dat veel te weinig.”

Omdat Dany Verlinden geblesseerd was, stond in de goal nog een keer Tomislav Butina. Hij blunderde, niet voor het eerst. Welke conclusies moeten er op dat vlak getrokken worden ?

“De enige juiste conclusie is dat Dany Verlinden nog altijd de beste van de Brugse keepers is. Punt.

“Daarnaast moet je ook vaststellen dat ze ook in Lokeren de kansen niet afmaakten. Er zit een soort overhaasting in het spel. Ze spelen de lange ballen te lang, te vroeg. Dat is druk volgens mij.

Wim De Coninck merkte in zijn analyse bij ons in Goal op dat Club Brugge wel heel veel wisselt, maar goed : dat zou hen eigenlijk niet zwakker, maar frisser moeten maken.”

Zie Anderlecht ?

“Ja, terwijl ik hoor en lees dat er in Brugge een heel pak spelers begint te zeuren dat ze er een keer naast staan. Het verschil is winnen, hé. En Anderlecht is momenteel absoluut in de winning mood, onstopbaar en onklopbaar in de Belgische competitie. Club Brugge heeft dit seizoen ook al extreem goeie prestaties geleverd, maar morst op een onverantwoorde wijze met punten. Ik bedoel : Moeskroen uit is toch ook best een risicovolle verplaatsing, maar als je ziet hoe Anderlecht daarmee omgaat… Als toeschouwer wil ik wel liever wat meer zien, ik heb tijdens de wedstrijd zelfs gezapt naar 50 jaar tv op Canvas, maar puur professioneel deed Anderlecht het in Moeskroen zoals het hoort.”

Is Anderlecht al op 1 november, na niet ééns een derde van de competitie, kampioen ? Is het gedaan ?

“Ik vrees van wel. Tenzij Anderlecht een onwaarschijnlijk spectaculaire terugval kent, maar daar geloof ik niet zo erg in. Ik denk dat Club Brugge inderdaad de tweede plaats in het vizier moet houden om uitzicht te houden op de Champions League van volgend jaar. Maar daar komen ook Genk en Standard voor in aanmerking, denk ik.”

Wie wordt de zwaarste concurrent ?

“Beide hebben daarvoor voldoende in huis, denk ik. Jazeker. In Standard zit het nu wel goed. Moreira begint almaar beter te spelen en bepalender te worden met zijn acties, Kaklamanos begint te scoren, Bangoura begint aan te geven en af te maken. Als je dan ook nog Emile Mpenza achter de hand hebt, dan moet het met de linies daarachter toch al heel slecht lopen om er in de Belgische competitie niets van te maken.

“Bij Genk trad Paul Kpaka wederop, terwijl daar met Vandenbergh en Roussel al twee schitterende spitsen lopen. Het kan daar dus alleen maar nog beter.”

Paul Put wordt al gelinkt aan AA Gent. Hij zou er de opvolger kunnen worden van Jan Olde Riekerink, die daar nu ondertussen al meer dan een jaar onder vuur ligt.

“Ik vind : Jan Olde Riekerink zal best wel een heel sympathieke man zijn voor vrienden en kennissen, maar op mij maakt hij altijd een heel gesloten, bijna enigmatische, opgejaagde indruk. Ik hoop dat hij zo niet tussen zijn spelers staat, want je moet jezelf toch ook een beetje kunnen openstellen en eens kunnen meelachen met de groep, weet ik veel. Mij komt hij niet over als een man die dat kan. Anderzijds vind ik dat je je als bestuurder één keer per seizoen in de openbaarheid over de sportieve gang van zaken mag uitspreken en dat je de rest binnenskamers moet oplossen. En als het niet naar je zin is, moet je onmiddellijk spijkers met koppen slaan. Maar goed, iedereen heeft zijn stijl natuurlijk.

“En wat Paul Put betreft : niemand zal ontkennen dat hij een heel goeie trainer is, na wat hij twee jaar in Lokeren heeft laten zien. De overwinning tegen Brugge is ook nog voor een stuk zijn verdienste. En die van de scouting van Lokeren die, denk ik, op een heel hoog niveau staat. Ik zie op heel veel plaatsen veel spelers komen, maar de kwaliteit die ze ondertussen in Lokeren verzameld hebben, staat er wel.”

Bij STVV is Danny Boffin op de bank verzeild geraakt. Is dit het begin van het einde ?

“Dat weet ik niet. Ik begrijp dat hij de vrije rol achter de spitsen opeist en dat Jacky Mathijssen hem op de linkerkant wil uitspelen omdat het nog niet de echte Danny Boffin is. Ik stel mij daarbij de vraag of je op die leeftijd niet van iedere speelminuut, op welke positie dan ook, moet genieten in plaats van je in een conflictsituatie te manoeuvreren.”

Vincent Kompany zou eind dit seizoen al naar Manchester United kunnen. Is hij er al klaar voor ?

“Ik denk : als je dan toch zo’n groot talent bent, wacht dan tot je 19, 20 jaar bent, dan heb je drie seizoenen meegedaan in de Belgische hoogste klasse en ben je misschien volwaardig A-international.”

door Christian Vandenabeele

‘Op zijn leeftijd kan Danny Boffin beter genieten van elke speelminuut.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content