Zelden was de honger naar voetbal bij de supporters van Club Brugge zo groot als op dit moment : meer dan 25.000 toeschouwers wilden zaterdagavond in de dertigste editie van de Brugse Metten kennismaken met de hertekende kampioen. Maar de wedstrijd tegen FC Porto bezorgde hen niet echt een goed gevoel. De nieuwe trainer Jan Ceulemans verbaasde door de partij tegen de afgeroomde Portugese club te beginnen met vijf verdedigers. Met lede ogen zag hij vanaf de bank hoe zijn elftal totaal geen greep kreeg op de wedstrijd. Sterker zelfs : Club liep achter de bal aan en kwam niet verder dan een paar counters. In de tweede helft corrigeerde Ceulemans de veldbezetting en pakte weer uit met de vertrouwde 4-3-3. Dat zorgde voor meer evenwicht en bij momenten ook een betere balcirculatie. Maar echt geslaagd was het eerste examen van Jan Ceulemans niet. De recordinternational, achteraf voor zijn doen opmerkelijk nerveus tijdens de persconferentie, weet dat hem nog veel werk wacht.

Club Brugge heeft tijd nodig om een nieuwe identiteit en andere automatismen te vinden. De overgang van de schematisch werkende en in het trainersvak geschoolde Trond Sollied naar de meer ongedwongen Jan Ceulemans is brutaal. Hoe moeilijk het is om na de Noor aan de slag te gaan, bleek destijds ook bij AA Gent waar Henk Houwaart met zijn zorgeloze aanpak al heel snel struikelde. Club Brugge had na vijf jaar Sollied nood aan frisse impulsen vooraleer diens repetitieve oefenstof verstarrend en verstikkend begon te werken. Het komt er voor Jan Ceulemans op aan zijn denkbeelden met methodiek te mengen. Een duidelijk systeem is voor de spelers een vangnet waarop ze kunnen terugvallen als het minder loopt. Dat houvast is er nu nog niet.

In de Belgische competitie zal Club Brugge weinig problemen hebben om, met de in de groep gebeitelde wilskracht, zijn wil op te leggen. Internationaal wordt dat een stuk moeilijker. De wedstrijd tegen FC Porto toonde zaterdagavond waar de beperkingen liggen. In de verdediging groeide Birger Maertens nog maar eens uit tot een haard van onzekerheid en op rechts lijkt Olivier De Cock voor een heel zwaar seizoen te staan. Met Gunther Vanaudenaerde – ook inzetbaar als linksachter – staat er wel een heel groot talent te dringen.

Problematisch bij de kampioen is vooral de invulling van het middenveld. Ceulemans lijkt te zweren bij het trio Vermant-EnglebertLeko, niet bepaald drie voetballers die veel snelheid in een ploeg brengen. Tegen FC Porto viel het gebrek aan ritmeveranderingen en infiltraties vanuit het middenveld op. Ook daar is het zoeken en tasten en moeten leemtes opgevuld worden na het vertrek van Timmy Simons en Nastja Ceh. De Kroaat Ivan Leko maakt op training een uitmuntende indruk maar in een wedstrijd missen zijn acties voorlopig zuiverheid.

Vooraan fleurde Gert Verheyen vooral in de eerst helft op en blijft Bosko Balaban te solistisch. Ook daar moeten de juiste puzzelstukken nog in mekaar vallen.

Jan Ceulemans staat voor een zware opgave bij Club Brugge. Het zal interessant zijn om volgen hoe hij zich daar als trainer ontwikkelt. Net zoals af te wachten is welke stempel Frank Vercauteren, heel fel en gedreven op training, op Anderlecht drukt. En in hoeverre spoelt Hugo Broos bij RC Genk de Brusselse kater door ?

De Limburgse club werkt een rustige voorbereiding af maar begaf zich afgelopen weekend met het aantrekken van Sunday Oliseh wel op glad ijs. Vorig seizoen werd de Nigeriaan bij Borussia Dortmund door het vakblad Kicker uitgeroepen tot de flop van het seizoen. Het heette dat de nukkige Oliseh zich absoluut niet in de groep kon integreren. Een paar jaar geleden werd Oliseh al eens als onruststoker bestempeld en versast aan Bochum. Daar vloog hij buiten. Dit seizoen kreeg de middenvelder in Dortmund een tweede kans, dankzij de steun van manager Michael Meier. Hij speelde elf wedstrijden, werd dan geopereerd en kwam vervolgens in aanvaring met trainer Bert van Marwijk. Dat leidde tot een breuk en de verbanning naar het in derde klasse voetballende amateurelftal.

Toch waagt RC Genk het dit probleemkind in huis te halen, een stuk explosiegevaar in een gemoedelijke vereniging. Knap van Hugo Broos als hij het juiste recept vindt om deze voetballer in het gareel te krijgen.

door Jacques Sys

RC Genk zorgt voor explosiegevaar

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content