Vijf jaar geleden moest de toenmalige voetballer Hein Vanhaezebrouck na een interview over de handelwijze van Henk Houwaart opstappen uit het Forestiersstadion. Amper een jaar na zijn terugkeer moet hij er nu ook als trainer voor hem wijken.

H ein Vanhaezebrouck : “Hier, kijk. Ik heb het bewaard (lacht). Een anoniem sms-berichtje van 16 september û de competitie is dan dus pas begonnen. Je water staat op. Natuurlijk weet ik waar het vandaan komt. Vincent Six was er toen voor het eerst niet bij geweest. We hadden Roeselare op eigen veld met 0-3 weggespeeld, de week erna behield ik mijn verdediging en… het spel zat op de wagen.

“Het verhaal start vorig seizoen, toen we in Roeselare met 3-0 verloren. Uit de analyse bleek dat Six bij de drie tegendoelpunten was betrokken. Hij kon dat niet aanvaarden. Het is zo’n jongen waar je niks tegen kunt zeggen. Met Porteman en Deschacht achterin is toen de kentering ingezet, jongens waarmee je hoog kunt spelen en die kunnen uitvoetballen. Six is iemand die altijd achteruit kruipt, die het middenveld laat voor wat het is, die geen dekking verleent aan zijn medemaats en ook niet deelneemt aan de opbouw van het spel. Als je in zone voetbalt, zit je dan natuurlijk met een groot probleem. Mijn conclusie was dus : Six mag weg, al heeft hij nog een contract van een jaar. Het was niet alleen mijn redding geweest, het zou er ook voor gezorgd hebben dat we nu met een positieve groep hadden kunnen werken. Het is helaas niet gebeurd.

“Je moet weten : Vincent Six is verantwoordelijk voor de aankoop van de Berca-winkels. Berca is de zaak van Patrick Cnudde, ondervoorzitter, beheerder en sponsor. Je moet vooral weten dat Six een héél nauwe band heeft met de familie Cnudde. Daar is iets waar niets tussen te krijgen is, zal ik maar zeggen. Dus, euh… Voorzitter Willy Lapeirre had mij dus gevraagd of ik met Six tot een vergelijk wilde komen, omdat de Cnuddes toch al jarenlang met de ploeg waren meegegroeid. Ik zegde toe, om de voorzitter een plezier te doen, waarna ik zeer positieve reacties kreeg van de familie Cnudde.”

Vanhaezebrouck : “Bij de start van het seizoen merkte ik dat Six op het conditionele vlak goed had gewerkt en ook kracht had bijgetraind. Maar zijn probleem is dat hij met een knieletsel zit. Het kraakbeen van zowel het onderbeen als het bovenbeen is ver- dwenen. Hij zit daar dus met een wrijving die niet gezond is, maar blijkbaar kan die kerel dat nog redelijk verdragen met nu en dan wat behandeling en medicatie. Alleen zie je dat hij mankt. Omdat hij altijd achteruit kruipt en beperkt is in het uitverdedigen, kwamen we herhaaldelijk in de problemen tegen serieuze tegenstanders. Uiteindelijk was ons hele spelsysteem gebaseerd op druk vooruit zetten en het zich inschakelen van verdedigers in de opbouw. Uit een rondvraag bij de andere verdedigers bleek ook dat iedereen het minst graag met hem speelde en met hem ook het minste rendement haalde. Hun conclusies waren dezelfde als degene die ik al een tijdje had getrokken.

“Six zou er dus definitief naast vallen en dat cynische berichtje was het signaal van : we zijn aan het stoken, het zal niet lang meer duren. De voorzitter was in alle staten toen hij dat vernam.

“De initiatiefnemers waren dus Six, Cnudde en nog twee man, twee betaalde krachten nota bene. De ene is officieel de commercieel verantwoordelijke van de club, maar eigenlijk de stroman van hoofdsponsor Callens. Willy Callens is een man die in deze regio al wel zes, zeven clubs heeft gedaan. Hij trekt spelers aan, betaalt ze en neemt ze dan mee naar een andere ploeg. Op die manier heeft hij al drie, vier ploegen verzwakt en laten degraderen. Ingelmunster is zo voor driekwart afhankelijk van hem, omdat de commercieel verantwoordelijke van Sporting West eigenlijk geen clubman is, maar een Callens-man. Toen ik hier in het begin terloops eens opmerkte hoeveel gevaar dat voor de club wel inhield, werd mij gezegd : jamaar, in tweede klasse zal dat niet meer gebeuren.

“Je moet ook weten dat die commerciële man ook beloftetrainer was toen ik hier toekwam. De tweede persoon is de secretaris, die dan weer ook jeugdcoördinator is. Rare cumuls allemaal, ja. Onmogelijke cumuls vind ik. Die Vermoere voldeed ook helemaal niet als beloftetrainer. Het is iemand die totaal geen zicht heeft op voetbal. Dus zei ik : als jullie willen dat ik hier de lijnen uitzet, moet er naar mijn visie gewerkt worden, intensiever en kwalitatiever. Zo is het ook gebeurd, zonder Vermoere. Hij en de jeugdcoördinator-secretaris zijn het dus die in Six een goeie bondgenoot vonden om mij de afrekening te presenteren. Zei ik destijds dat Harelbeke een beetje dorpsploeg was, met zulke praktijken is het niet te verwonderen dat er op de website van de club te lezen stond dat men nu op het niveau van een caféploeg is aanbeland.

“Jammer. Na dat berichtje is dat dus maar blijven aan- slepen. Dan zie je plots in de krant verschijnen : winnen of de trainer vliegt buiten. Je moet weten : de clan Berca & Callens heeft zijn spokesman onder de pers. Je ziet zo constant commentaren verschijnen van iemand die ik op een jaar tijd maar vier keer op een wedstrijd van ons ben tegengekomen, iemand ook die meer Cnudde interviewt dan de spelers. Zeer, zeer bedenkelijk, vind ik.”

Vanhaezebrouck : “Uiteindelijk zat men binnen en buiten de club onrust te stoken en mijn groep te destabiliseren. In de week nadat de voorzitter ons was komen meedelen dat de raad van bestuur had beslist om minstens tot het einde van het seizoen met mij door te gaan, verschijnt er in de krant dat Henk Houwaart trainer wordt. Een mes in de rug van de voorzitter. Een kogel in de nek van de clubman bij uitstek, van een schitterend mens die de clan afgelopen zomer nog een dienst bewezen had door mij te vragen om Six in de kern te behouden. Schandalig, meer nog voor hem dan voor mij. Uiteindelijk heb ik hem gezegd : als het jou een hartinfarct kan besparen, laat die mannen dan maar doen ; dan gaan wij wel in vriendschap uit elkaar. Hij zei meteen : ik teken en betaal niets meer, ik neem hier geen enkele verantwoordelijkheid meer. Hij heeft ook geweigerd om op de persvoorstelling van Houwaart aanwezig te zijn.

“In Lokeren liet ik vorig jaar een job als assistent-trainer en hoofd opleidingen staan voor een interessant bod als hoofdtrainer in tweede klasse. Maar vooral ook omwille van de uitdaging om er een sportieve visie uit te werken, een groep die over zijn hoogtepunt heen was te vernieuwen, jeugd te integreren en de ploeg offensiever te laten voetballen. Dit ging om een groot project, inclusief de jeugdwerking op punt stellen. Daar is toen menig uurtje over gepraat en gediscussieerd met de raad van bestuur. Binnen vier jaar moest er iets totaal nieuws staan. Ik nam het aan, omdat ik de zekerheid van vier jaar kreeg om iets uit te bouwen in een regio waarvan ik geloof dat er ruimte is voor een goed gestructureerde eersteklasser.

“Een leefbare club, met jeugdopleiding opgebouwd vanuit tweede klasse, zodat je geen totaal nieuwe ploeg moet kopen de dag dat je promoveert. Ik vind dat je daar als trainer ook mee bezig moet zijn. Ik stel vast dat veel trainers louter met zichzelf bezig zijn. Misschien zijn ze slimmer dan ik, maar dat is wel een manier waarop een trainer een club naar het faillissement kan leiden û dat maakte ik in Harelbeke van dichtbij mee. Het ging zelfs zo ver dat ik nu bezig was û en eigenlijk ook nog altijd bezig bén û met een nieuwe investeerder die een stuk groter is dan Willy Callens. Iemand die met mij gelooft in een club hier zoals Sint-Truiden een beetje. Met jeugd, zonder druk om in eerste ieder jaar aan de top te spelen, zonder financiële tekorten. Kortom : een gezonde club.

“Het probleem is alleen geweest dat toen Patrick Cnudde mij een jaar geleden tijdens de onderhandelingen zei dat ik de oudere spelers kon afschrijven, hij eigenlijk bedoelde : iedereen, behalve Vincent Six. Een groot misverstand, maar inmiddels begrijp ik ook zeer goed waarom. Met zijn voetbalkwaliteiten heeft het alleszins weinig te maken.”

Vanhaezebrouck : “Bij het afscheid onlangs zei ik tegen de voorzitter : jammer voor jullie vooral, want wie er nu aankomt, is een totaal ander type dan ik. Dat heeft niks met opleiding en doelgericht trainen te maken. Ik schoot in een luide lach toen ik las dat hij iedere week een thema zal uitwerken om de tekorten aan het elftal weg te werken. Dan moet hij de voorbije maanden ofwel héél veel boeken gelezen hebben, ofwel dagelijks met types als Trond Sollied rond tafel gezeten hebben.

“Mijn laatste wedstrijd, op Tubeke, is hij komen kijken. Hij was niet onder de indruk van de trainer, want die had volgens hem een tactische fout gemaakt. Maar hij had wel een uitstekende ploeg gezien. Zo las ik in de krant. Dan vraag ik mij af waarom hij de week erna alles verandert ? Om mij geen gelijk te geven ? Ook, maar vooral omdat hij een marionetje is van Cnudde. Ik dacht dat hij sterker stond op zijn leeftijd.

“Het eerste wat hij deed, was Da Cruz – volgens Cnudde geen verdediger maar een middenvelder – terug op het middenveld brengen om hem daar dan aan de rust te wisselen wegens onvoldoende. Terwijl hij de laatste weken net als verdediger beslissend was geweest voor het elftal. Da Cruz moest achteraan plaats maken om Six weer in de ploeg te brengen. Ik had Six naar de B-kern verwezen, omdat hij weigerde een recuperatietraining te doen met de jongens van het tweede. Hij noemde dat de kleuterklas. Een beetje hautain, zeker van iemand met voetbalkwaliteiten waar iedereen mee lacht. Die speler dus, die niks anders had gedaan dan ondermijnend werken, wordt dus nu meteen weer in de elf gezet alsof er niks gebeurd is û en wordt de tweede helft zelfs kapitein gemaakt ! Ik ken die groep : dit is een tijdbom.

“Ach. Hadden we op een serene manier kunnen werken, gesteund door het bestuur en zonder pogingen tot destabilisatie in en rond de groep, dan hadden we nog een fantastisch seizoen kunnen neerzetten. De groep was bevrijd, Six was weg. Hij kwam niet meer trainen en zou volgens de voorzitter tegen nieuwjaar een andere ploeg hebben.

“Jammer dat het zo moest eindigen. Ik had er een manier van spelen ingebracht met duidelijke richtlijnen en opties. Dat maakt de spelers ook een heel stuk sterker. De nieuwe trainer moet oppassen wat hij gaat vertellen. Na zijn eerste wedstrijd, een snertvertoning tegen Dessel, zei hij : de spelers zitten nog te veel met Vanhaezebrouck in het hoofd. Hij moet weten dat je bij die jongens niet met luchtverhalen moet afkomen. Als je zegt : zonevoetbal, dat is een beetje schuiven, dan lachen die mannen daar eens goed mee, want ze konden onder mij tot in detail ervaren wat het is.

“Als je bovendien toekomt bij een tweedeklasser en zegt dat het beneden je niveau is, getuigt dat behalve van weinig enthousiasme natuurlijk ook van een enorm gebrek aan respect voor je spelers. Eigenlijk is het schandalig, want ik weet wat die jongens ervoor doen om dat niveau te kunnen halen. Als het hem te min is, kan je je afvragen waarom hij de job heeft aangenomen. Om nog eens af te rekenen met zijn vriend van vroeger ? Jammer, want die jongens verdienen beter.”

Vanhaezebrouck : “Tijdens deze competitie kon ik maar twee keer een analyse maken voor Canal+. Eén keer op een moment dat er geen voetbal was en één keer toen mijn reserven naar Virton waren – een vrijdag, twee dagen voor onze wedstrijd, dag waarop wij nooit trainen. Voor al de rest gaf ik forfait, omdat ik ploegen ging scouten. Sommige tegenstanders zag ik drie, vier keer aan het werk. Ik vind : dat is de taak van een trainer, zeker als hij zelf zegt dat hij niks van tweede klasse kent.

“Met een lijnverdediging slikten wij op één jaar tijd slechts twee doelpunten op stilstaande fasen. Hij speelt tegen Dessel man tegen man op stilliggende ballen en pakt zo meteen twee goals. Ik zou zeggen : ga scouten. Maar wat hoor ik ? Dat hij afgelopen vrijdag aangezien was als analist voor een krant voor de wedstrijd AA Gent-RC Genk, maar in extremis heeft afgezegd. Zou hij vrijdag dan toch naar de wedstrijd geweest zijn tussen Roeselare en Deinze, de volgende tegenstander van Sporting West ? Of toch niet ? De volgende weken zou Sporting West in ieder geval veel punten moeten pakken, ze spelen tegen de laatste vijf uit het klassement (nvdr: zondag verloor Sporting West met 1-0 in Denderleeuw, dat daarmee zijn eerste zege boekte).

“Zijn eerste testers zijn ook al toegekomen, binnen de week. Een Joegoslaaf en een Kameroener. Het lijkt wel alsof de geschiedenis zich herhaalt. Nu al zijn er in Harelbeke ingewijden die de teloorgang van de ploeg of het faillissement van de club voorspellen. Dit keer heb ík het niet gezegd, hé (glimlacht).”

door Christian Vandenabeele

‘Nu al zijn er ingewijden die het faillissement van Sporting West voorspellen.”Ik schoot in een luide lach toen ik las dat de nieuwe trainer iedere week een thema zal uitwerken.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content