Matthias Stockmans
Matthias Stockmans Redacteur van Sport/Voetbalmagazine en Knack Focus.

De Belgische competitie verloor na vorig seizoen weer een paar smaakmakers. Waar spelen ze nu en hoe doen ze het daar ?

Een dikke week geleden in de Belgische dagbladen, Chris-tian Wilhelmsson (27) aan het woord : “Een terugkeer naar Anderlecht ? Waarom niet ? Het is de club van mijn hart, ooit wil ik er opnieuw spelen.” Tijdens de zomer, na een geslaagde WK-campagne met Zweden, koos de blonde balkunstenaar eieren voor zijn geld en verkaste hij naar de Franse Ligue 1, meer bepaald naar FC Nantes Atlantique.

Maar daar gaat het Wilhelmsson allesbehalve voor de wind. De Zweedse international kwam in de competitie amper negenmaal aan de aftrap, zat de laatste weken niet eens in de kern en kon geen enkele keer scoren of een assist afleveren. Enkel twee gele kaarten staan op zijn statistiekenbordje. Nantes beleeft bovendien een rotseizoen en bengelt troosteloos in de kelder van het klassement. Genoeg om voorzitter Rudi Roussillon de verklaring te ontlokken dat Wilhelmsson een ‘foute casting’ is en dat de flankaanvaller tijdens de winterstop eventueel weg mag. Paris Saint-Germain is een kandidaat-overnemer.

Een journalist van het vooraanstaande Franse persagentschap AFP legt uit hoe het zover kon komen. “Wilhelmsson begon het seizoen nochtans als titularis”, evalueert Colin Droniou het seizoen van de Zweed, “maar de geschiedenis leert dat nieuwkomers het bij Nantes altijd moeilijk hebben. Het is een club met een gereputeerde jeugdacademie, het elftal bestond tot voor kort bijna volledig uit jeugdproducten die allen een specifieke opleiding genoten, met de nadruk op snel combinatievoetbal en veel beweging zonder bal. Dit jaar besloot de club voor het eerst in zijn geschiedenis een andere politiek te volgen – onder meer door de komst van sportief manager Japhet N’Doram – en trokken ze voor veel geld enkele buitenlanders aan, waaronder dus Christian Wilhelmsson en Nourdin Boukhari (ex-Ajax). De koerswijziging leverde weinig succes op, want zowel Boukhari als Wilhelmsson komen amper aan spelen toe. Daardoor krijgt het clubbestuur nu bakken kritiek over zich heen. N’Doram heeft een compleet verkeerd transferbeleid gevoerd.

“Het probleem van Wilhelmsson is dat hij te veel naar de mooie actie zoekt. Als je tegen de degradatie strijdt, wordt dat weinig gewaardeerd door club en supporters. Daardoor kreeg hij de trainer tegen en koos die voor de jonge Guillaume Norbert op de positie van rechtsmidden. Toen links-midden Dimitri Payet geblesseerd uitviel, kreeg Wilhelmsson opnieuw een kans, maar ook die verkwanselde hij, want jeugdproduct Milos Dimitrijevic knokte zich in de ploeg. De Zweed zat de laatste weken niet eens meer in de kern. Het mag duidelijk zijn dat hij voor de club een probleemgeval is. De trainer, Georges Eo, was vroeger een jeugdopleider, hij zal dus eerder een kans geven aan de jeugd dan aan de zogezegde vedetten. Tussen hem en Wilhelmsson heerst een conflictsituatie.

“Ik vind dat je aan de houding van de Zweed kan zien dat hij misschien iets te nadrukkelijk voor het geld koos afgelopen zomer. Nantes betaalde veel voor hem, maar hij spreekt ten eerste al geen Frans – wat men niet apprecieert – en in oktober had hij een aanvaring met de pers. Een journalist had hem een slechte evaluatie gegeven en bij de volgende match zocht Wilhelmsson die journalist op. Er kwam een stevige discussie van, een andere journalist mengde zich en er vielen klappen. Sindsdien praat hij niet meer met de media. Bovendien hoorde ik recentelijk dat zijn vriendin hem verliet en terugkeerde naar Zweden, allemaal signalen dat het niet goed gaat.”

De journalist, die voor AFP Nantes nauwgezet volgt, besluit : “Los van de hele problematiek merk je dat die jongen technisch sterk uit de voeten kan en hij bezit zeker het talent om het in de Ligue 1 te maken, maar dan bij een andere club. Daarom vermoed ik dat Nantes hem tijdens de winterstop van de hand zal doen, net als Boukhari overigens. Nu kunnen ze nog geld voor hem krijgen, want ik denk wel dat Wilhelmsson in zijn contract een clausule heeft staan dat hij in geval van degradatie weg mag. Een transfer zou voor alle partijen de beste oplossing zijn.”

MATTHIAS STOCKMANS

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content