In de altijd al felle derby tussen FC Sevilla en Betis staat een CL-ticket op het spel.

Over het algemeen wordt dit duel beschouwd als de meest bitse van Spanje. Komend weekend zal de vijandigheid echter een nooit geziene top bereiken, aangezien beide teams op het einde van een geslaagd seizoen tegen mekaar in de arena treden met een ticket voor Europees voetbal of zelfs voor de Champions League als inzet.

FC Sevilla begon heel sterk aan het seizoen, maar Betis denderde vooral de jongste weken als een sneltrein door de competitie. De chemie tussen de trainer en de club is daar niet vreemd aan. Sinds dit seizoen wordt de ploeg opnieuw geleid door een trainer die er perfect bij past en die er al eerder successen mee boekte : de in Mallorca geboren maar in Andalusië getogen LorenzoSerraFerrer voelt zich bij Betis als een vis in het water.

“Ik ben afkomstig van de Balearen en was van 1983 tot 1993 hoofdcoach van van Mallorca”, legt hij uit. “Ik promoveerde twee keer naar de Primera División. Maar in mijn laatste seizoen werd ik, na een match waarin de ploeg een complete off-day had, op één wedstrijd van het einde ontslagen. Ik ben daar nog altijd wat verbitterd over. Ondertussen voel ik me vrij goed in mijn vel. Betis schonk me vertrouwen toen het in de Segunda División maar wat aanrommelde. Op twaalf speeldagen van het einde stond de club negende. Toch slaagden we er nog in te promoveren.”

Dan volgden drie goede seizoenen in de Liga (met een derde en vierde plaats en een finale in de Copa del Rey). Na die successen ging Serra Ferrer in op een aanbod van Barcelona, om er eerst de jeugd te trainen, waarna in het seizoen 2000/01 de A-kern volgde. Die passage werd niet echt een succes. Hij hoort thuis in de categorie van trainers zonder groot spelersverleden. “Ik had op jonge leeftijd last van een knieblessure. Al snel wist ik dat mijn toekomst in de dug-out lag. Daarom ben ik al op mijn achttiende trainer geworden van de jeugd en op mijn 29 jaar van een eersteklasser. Een goede keuze.” (DDV)

Zinédine Zidane zou volgens het sportdagblad Marca lijden aan een genetische afwijking waardoor zijn lichaam onvoldoende rode bloedlichaampjes aanmaakt, zodat het niet genoeg zuurstof kan vervoeren. Dat zou verklaren waarom hij soms tijdens een wedstrijd periodes van vermoeidheid doormaakt. Real Madrid overweegt evenwel om klacht neer te leggen. Zidane liet weten nog zeker twee seizoenen bij de Koninklijke te spelen. VicenteValcarce, al zeven seizoenen de vaste linksachter van Málaga kreeg een contractverlening voor drie jaar aangeboden. Levante ontsloeg zijn Duitse trainer Bernd Schuster. (DDV)

TOPSCHUTTERS : 1. Eto’o (Barcelona) 22 goals ; 2. Forlán (Villarreal) 20 goals ; 3. Oliveira (Betis), Ronaldo (Real Madrid) 18 goals ; 5. Baptista (Sevilla) 17 goals.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content