Komt er nu een samenwerking tussen Moucron-Péruwelz en Chelsea, of niet? Wellicht niet, al had er gisteren in Parijs normaal nog een ontmoeting plaats tussen de Belgische club en Marc Rautenberg. Rautenberg is de zaakvoerder van een vanuit Zwitserland opererende vennootschap in sportrechten. Hij zou een investeringsfonds uit Malta vertegenwoordigen, dat eerder Jean-Luc Gripond mandateerde om in België een club te zoeken voor een overname. Gripond was tot 2005 een paar jaar voorzitter van FC Nantes en leidt nu een sportmarketingbedrijf. Afgelopen winter was hij al de man achter de aangekondigde overname van Moeskroen door een Arabische vennootschap met Omaanse link. Dat ging niet door.

Net als toen meldde Gripond zich dit keer opnieuw met zijn kompaan Teni Yerima in Moeskroen. Yerima is een Kameroense makelaar die in 2006 in een undercoverreportage van de Britse omroep BBC werd ontmaskerd als een man die niet vies is van omkooppraktijken. In dezelfde reportage maakten ook Mogi Bayat, toen nog clubmanager bij Sporting Charleroi, en Peter Harrison een bedenkelijke beurt. Harrison, ex-speler van Charleroi, zat in 2009 samen met Yerima achter de mislukte overname van het kleine broertje Olympic Charleroi. Het is echter niet Yerima’s dubieuze reputatie, maar de dictatoriale manier waarop hij en Gripond de sportieve samenwerking met Moeskroen blijken te zien, die de club nu doet twijfelen. Niet Moeskroen zou immers het laatste woord hebben over de samenstelling van zijn selectie, maar het duo.

Rautenberg, Gripond, Yerima en een Maltees fonds: waar zit nu eigenlijk Chelsea in het verhaal? Nergens. Of toch: spil achter de Maltese investeringsstory zou Pini Zahavi zijn. Zahavi is een Israëlische makelaar met Tel Aviv als uitvalsbasis en met goede contacten in de voormalige Sovjet-Unie door de Joodse diaspora. Hij was de mastermind achter de verkoop van Chelsea aan Roman Abramovitsj in 2003. Sindsdien speelt hij een hoofdrol in zowat alle transferactiviteiten van de Londense club. Samen met Jorge Mendes geldt hij als de belangrijkste voetbalmakelaar van de planeet. Mendes heeft als agent van José Mourinho eveneens een stevige poot in huis bij Chelsea.

Zahavi probeerde in januari 2015 al om een Afrikaanse speler van Chelsea, afkomstig uit de school van Samuel Eto’o, bij Moeskroen te plaatsen. Dat leidde tot ruzie met de Belgische makelaar die een mandaat had van Chelsea om voor de bewuste speler Belgisch onderdak te zoeken. Lille, toen nog de Franse eigenaar van Moeskroen, stuurde Zahavi wandelen. Tot nader order ontkent Chelsea elk contact met Moeskroen. Voorlopig lijkt het erop dat de link naar de Premier Leagueclub enkel berust op associaties op basis van de reputatie van Zahavi. Door zijn netwerk zou Moeskroen mogelijk in een poel van clubs belanden waartussen met spelers wordt geschoven, waaronder Chelsea.

Chelsea sloot onlangs een vrijblijvend akkoord met White Star Bruxelles. Een kleine geste naar John Bico, ex-makelaar van Eden Hazard en nu de grote baas bij de tweedeklasser. Spelers op een zijspoor in Londen mogen naar White Star. Tenminste: als ze dat zelf willen. Die kans lijkt klein. ?

DOOR JAN HAUSPIE

Door Zahavi’s netwerk zou Moeskroen in een poel van clubs belanden waartussen met spelers wordt geschoven, waaronder Chelsea.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content