Net als vorig seizoen speelt Cercle Brugge de finale van play-off 2. Donderdag (uit) en maandag (thuis) treft het daarin Bergen, de winnaar van poule B vóór Zulte Waregem, Beerschot en Lokeren. Zelf liet het in poule A OH Leuven, SK Lierse en KV Mechelen achter zich. Cercle eindigde in de reguliere competitie als 7e met evenveel punten als de 5e, nadat het pas op de slotspeeldag op basis van een minder goede doelpuntenverhouding dan KV Kortrijk en KRC Genk uit de top zes was gevallen. Bergen werd tiende, met tien punten minder dan Cercle.

Opmerkelijk is dat Cercle in de 6 wedstrijden van play-off 2 16 keer scoorde. Dat is meer dan 2,5 gemiddeld. Niemand doet beter, ook niet in play-off 1. Terwijl het in de reguliere competitie in 30 wedstrijden maar 36 goals maakte – slechts 4 ploegen maakten er nog minder. Wat is daarvoor de verklaring? Feit is natuurlijk dat het in play-off 2 enkel ploegen trof die in de reguliere competitie respectievelijk 17 (OHL), 15 (Lierse) en 9 (KV Mechelen) punten minder behaalden. Toen scoorde het in de 6 onderlinge wedstrijden 10 keer. “Het zijn toch alle drie moeilijk te manoeuvreren teams”, zegt assistent-trainer Ronny Desmedt. “KV Mechelen was een concurrent voor play-off 1. We klopten hen dit seizoen vier keer op vier, maar makkelijk is dat niet. Dat we onze poule in play-off 2 winnen, bewijst wel dat we play-off 1 waard zijn. Dat we play-off 1 in extremis niet haalden, was een enorme klap, maar we reageerden fantastisch. De motivatie was van sportieve aard, want pas nu zal er over Europees voetbal en eventuele financiële extra’s gesproken worden. Voor veel jongeren is dat nieuw natuurlijk: Mertens, Vetokele, Rudy, William, Van Roose, D’Haene, Janssens, die willen dat heel graag meemaken. Maar ik zie ook hoe de ouderen zich voorbereiden, hoe ze de wedstrijden aanvatten en hoe groot hun tevredenheid na een zege is. Mentaliteit is een kwaliteit van onze jonge groep. Alleen zie je dat er bij sommigen op cruciale momenten door een gebrek aan ervaring soms angst in sluipt en dat er dan plots paniekvoetbal gespeeld wordt. Het is een van de redenen waarom we play-off 1 uiteindelijk níét haalden; en waarom we ons in Leuven al niet verzekerden van de poulewinst én waarom we zaterdag tegen Mechelen ondanks een numerieke meerderheid en een voorsprong bijna nog in de problemen zijn gekomen.”

De helft van de Cercledoelpunten in play-off 2 werd gemaakt door flankspeler Rudy (4) en door offensieve middenvelder Lukas Van Eenoo (4). “Van Eenoo maakte vorig seizoen één goal en zit nu aan zeven. Hij speelt efficiënter, loopt efficiënter en gaat meer zijn eigen kans. Al een hele tijd is hij schitterend bezig, dat ziet iedereen. Rudy moet nog dreigender en efficiënter worden. Soms is het bij hem vooral fun. Hij bezit heel veel talent, maar er is ook nog veel werk aan. Maar met twaalf goals voor een flankaanvaller kunnen we natuurlijk niet klagen.”

Ook vorig seizoen bereikte Cercle de finale van play-off 2. Daarin verloor het van Westerlo na een 3-0-nederlaag (uit) en een 2-2-gelijkspel (thuis). “Toen was na de heenwedstrijd het verschil al gemaakt, daarom willen we donderdag in Bergen een resultaat neerzetten en dan maandag thuis zelf het verschil maken”, zegt Desmedt. “Want we willen absoluut tegen de vierde van play-off 1 spelen.”

In de reguliere competitie haalde Cercle vier op zes tegen Bergen, het Bergen van Dennis van Wijk toen nog: 1-1 thuis (2e speeldag) en 0-2 uit (17e speeldag). Intussen is Enzo Scifo er hoofdtrainer. “Een totaal ander type trainer, maar de basis is door Dennis gelegd met een werkwijze die is gebaseerd op hard werken, mentaliteit, discipline en organisatie. Bergen blijft daardoor nog altijd een moeilijk te manoeuvreren team.”

Intussen zijn ze bij Cercle heel blij met de door Club aangelegde én betaalde nieuwe grasmat. Misschien gaan ook daarom de ballen er wel vlotter in. “We moeten daar correct in zijn”, besluit Desmedt. “Het is veel aangenamer spelen op deze grasmat dan op degene die er voorheen lag. Dat kunnen we niet ontkennen. Ik zei het zaterdag nog tegen een aantal spelers bij het begin van de opwarming: aan de grasmat zal het niet liggen, want die ligt top. Maar we scoorden natuurlijk ook op verplaatsing: drie keer in Mechelen en in Lier en in Leuven telkens twee keer.” ( lacht)

DOOR CHRISTIAN VANDENABEELE

“Het is veel aangenamer spelen op deze grasmat.”

Ronny Desmedt

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content