Alleen Club Brugge en Anderlecht scoorden vaker, maar niemand incasséérde ook meer goals : wat is er van het nieuwe Cercle Brugge ?

Met 5-0 verloren tegen Club Brugge, met 5-1 op Beveren, met 5-2 op Anderlecht, met 1-3 tegen Standard en met 2-1 op La Louvière. Gewonnen van Sint-Truiden met 5-1, met 2-0 van Bergen, met 2-1 van AA Gent en van GBA, met 1-2 op Westerlo en met 0-1 op Oostende. Met 2-2 gelijkgespeeld tegen Lokeren. 20 punten, een 8e plaats, 23 doelpunten gemaakt en 28 tegen na 13 wedstrijden. Hoe sterk is Cercle Brugge, de bekeruitschakeling van afgelopen zondag op Olympic Charleroi ten spijt ?

Aanvoerder Denis Viane : ‘We kochten goed aan’

“Ik denk dat we vooral uitgaan van een goede groep”, zegt aanvoerder en verdediger Denis Viane. “Het hangt aan elkaar. De spelers die erbij zijn gekomen, namen het enthousiasme om voor elkaar te werken over. Dat is onze sterkte. We zijn een ploeg, op en naast het veld. Alles wordt sámen gedaan. Het collectieve is nog wat sterker geworden. We kochten ook goed aan. Er zijn meer spelers van een beter niveau, er is een bredere en kwalitatief sterkere kern. Deze trainer heeft meer mogelijkheden om anders te spelen en op aanvallende automatismen te werken. Dat brengt Cercle momenteel op die plaats.

“Vorig seizoen hadden we voorin een probleem, nu is er in de voorlijn een luxe. Als Nordin ( Jbari,nvdr.) niet speelde, was het een grote ramp. Als nu Darko ( Pivaljevic,nvdr.) uitvalt, blijven we voor gevaar zorgen en scoren. Het is onze kracht dat we nu over verschillende mensen beschikken die een goal kunnen maken. Harold ( Meyssen, nvdr.) komt bovendien beter tot zijn recht als we hoger spelen. Ook hem konden we vorig seizoen niet missen. Nu is al gebleken dat Stijn De Smet en Andy Vlahos in staat zijn om hem te vervangen.

“Onze beste wedstrijden spelen we als we hoog druk kunnen zetten, omdat we daar specifiek op trainen. Af en toe hebben we het wel enorm moeilijk om in dat spel te komen. Slagen we er niet in, dan valt het uit elkaar en krijgen we jammer genoeg het mandje vol. Want als je dan hoger staat en het lukt niet, wordt het makkelijker voor de tegenstander. Maar het is al meer wel gelukt dan niet om ons spel te spelen.

“We scoren meer, maar krijgen ook vrij gemakkelijk doelpunten tegen. Ik denk dat het een beetje een aanpassing is omdat je met iets minder verdedigend ingestelde spelers op het middenveld staat en achterin meer ruimte en kansen weggeeft. Als je de wedstrijden waarin we er vijf slikten van ons totaal aftrekt, scheelt het al, maar feit is dat we veel te weinig de nul houden. Dat moeten we zeker verbeteren.

“De wedstrijd op Oostende vormde dan weer meer een kopie van vorig seizoen. We speelden iets dichter bij ons eigen strafschopgebied en er kwamen meer lange ballen, waar ons verdedigend compartiment weinig problemen mee kende. Het gebeurde echter al vaak dat er in onze rug ruimte valt en dat de tegenstander daarvan profiteert. Het maakt ons wat kwetsbaarder. We pakken enorm domme doelpunten, misschien omdat we vorig seizoen allemaal wat dichter bij elkaar stonden in ons compartiment en je dan makkelijker een fout kunt herstellen.

“Waar we zullen eindigen, is moeilijk te voorspellen. Misschien maken we nog wel vooruitgang, maar wie zegt dat dat evenveel of meer punten zal opleveren ?”

Spelmaker Harold Meyssen : ‘Zo hoog mogelijk pressen’

“We proberen iedere week aanvallend voetbal te brengen, zo positief mogelijk te spelen, zeker thuis”, zegt spelmaker Harold Meyssen. “Er valt veel te beleven met Cercle dit seizoen. Misschien niet áltijd in voor ons positieve zin ( lacht), maar we hebben toch al twintig punten. Aanvallend lukt het goed, maar we slikken te veel doelpunten. Ik denk dat het collectief is : gezamenlijk komen we aanvallend beter voor de dag dan verdedigend. Vorig seizoen was het andersom, toen waren we verdedigend sterker. De omschakeling van countervoetbal naar zo hoog mogelijk pressen vergt wat tijd. Als we onze minpunten kunnen verbeteren, moeten we zevende of achtste kunnen eindigen, vind ik.

“We beschikken over meer offensieve kwaliteiten dan verdedigende. Iedereen kan zich aanvallend uitleven en dat is, denk ik, plezierig voor spelers en supporters. Het grote verschil met vorig seizoen is dat we er nu niet één hebben die er twintig kan binnenduwen, maar véél spelers die kunnen scoren. Paulus ( Roiha, nvdr.), Dekelver, Pivaljevic, Stijn ( De Smet, nvdr.), Vlahos. We kunnen van alle kanten scoren. Iedereen moet ook scherp blijven om zijn plaats in het elftal te behouden. Vorig seizoen was dat niet het geval, want er bestonden veel minder wisselmogelijkheden. De jongens die uit tweede klasse komen, raakten ondertussen gewoon aan het ritme van eerste en zetten een stap vooruit. Dat zijn jongens die iedere week hun shirt nat maken. Daarnaast heb je een aantal ervaren Serviërs met heel goede voetbalkwaliteiten. Er is een goede mix, vind ik, met voor iedere positie twee tot drie spelers.

“Ik vind : iedere wedstrijd moet je natuurlijk herbekijken, maar we moeten gewoon zo verder spelen, denk ik. Offensief.”

Hoofdtrainer Harm van Veldhoven : ‘Eerder problemen met de balans op het middenveld’

“Cercle Brugge is een ploeg die er veel pijn kan doen”, zegt hoofdtrainer Harm van Veldhoven, “maar we maken nog fouten in de uitvoering van bepaalde taken in ons spel. Daardoor zit er niet altijd een constante lijn in onze prestaties. Ik werk met een groep die bijna het maximum uit zijn kwaliteiten haalt. Als we volgend seizoen willen doorgroeien en niet afhankelijk blijven van een x-aantal factoren, moeten er twee, drie transfers slagen.

“We zijn begonnen met een concept om vooruit te voetballen en dat gaat met vallen en opstaan. Je wordt wel eens omschreven als naïef of tactisch onvoldoende uitgekookt als je gepakt wordt op tegenaanval op momenten dat het niet meer zou mogen. Maar ik zeg altijd : in eerste instantie is het de bedoeling om onderin weg te blijven en mensen naar het stadion te lokken. Dat is de doelstelling. Pas als we in een volgende fase misschien voor de prijzen kunnen gaan spelen, zullen we echt denken en de zaken aanpakken in het kader van het eindklassement.

“Ik denk ook dat het zo beter is voor de evolutie van het Belgisch voetbal én van onze spelers. Als je aanvalt, zie je meer de gebreken dan als je altijd staat te verdedigen. Iedereen krijgt de kans om zich te ontplooien en te evalueren waar de volgende stappen liggen. Op die manier is het ook gemakkelijk om in te spelen op die twee, drie posities waar we nog kunnen verbeteren. Het is mijn ambitie om dat in de twee jaar dat mijn contract hier loopt verder te kunnen uitwerken.

“We zijn zeer afhankelijk van een aantal spelers. En we beschikken over net genoeg spelers om in eerste klasse een bepaalde onderlinge concurrentie te hebben. In de voorbereiding werkten we hard om de spelers te evalueren en de juiste mensen op de juiste plaats te zetten. Ik denk dat we daar vrij goed in geslaagd zijn. De doelstelling was : een aanvallend concept met veel voorspelers en aanvallend ingestelde flankspelers waar we af en toe mee kunnen schuiven.

“Ik denk niet dat we een verdedigend probleem hebben. We kenden eerder problemen met de balans op het middenveld. Door het langdurig uitvallen van Milosevic en het ontbreken en het niet altijd door kunnen trainen van Vandenbussche zochten we lang naar rust voor de verdediging. Bepaalde posities zijn cruciaal om ons spel te kunnen brengen. Ik denk dat dit een van de grote oorzaken is waarom we niet stabiel waren.

“Wij spelen om te scoren en met de overtuigingskracht dat we een achterstand kunnen ombuigen, wat ook risico’s inhoudt. Cercle speelt soms zeer enthousiast en dat wordt door de buitenwereld wel eens als een beetje als naïef aangezien. Maar mochten de goals alleen op enthousiasme binnenvliegen, dan zou het natuurlijk gemakkelijk zijn. Er zit wel degelijk meer achter, we hebben daadwerkelijk een groep gevormd die weet hoe er gespeeld wordt, wat er verlangd wordt en die strijdt om in de ploeg te staan. Dat neemt niet weg dat ik vind dat elke sportman vanuit zijn hart moet spelen om tot de grootste prestaties te komen. Dat probeer ik soms over te brengen, om er het maximum uit te halen. Ik ben van mening dat iemand dan veel meer resultaat kan brengen dan iemand die daar alleen maar staat en de opdracht uitvoert die de trainer van tevoren heeft uitgestippeld. Om iets meer op te leveren moet er beleving aan te pas komen.

“Druk op de tegenstander zetten was op training vanaf de eerste dag een absolute uitdaging. In spelvormen zie je dat de spelers enthousiast en constant in beweging zijn. Niet achteruitlopen, maar dúwen om die bal te recupereren. Je ziet veel begeestering, je ziet ze diep gaan, intensief trainen zonder dat ze het soms zelf beseffen. Eigenlijk was het niet zo moeilijk om dat over te brengen. Het moeilijkste was dat als we eens een paar doelpunten slikten, sommige spelers begonnen te twijfelen aan hun kwaliteiten en daardoor een wel-niet-reactie kregen in hun doen en laten in een positie. Dat ze voelden : ik word wat kwetsbaarder, ik hou mij een beetje in. Daar moet je ze dan even overheen brengen en rust geven, maar vooral ook bekijken wat er in die fasen precies gebeurde. Daar zijn we ook vrij goed doorheen gegaan. We zitten nu in een fase dat we de combinatie willen kunnen spelen : die drang vooruit, maar toch ook met iemand in het team die al wat meer nadenkt over de situatie van de wedstrijd. Zo evolueert het voor elke ploeg natuurlijk.

“De conclusie na dertien wedstrijden is dat wij een zeer goede middenmoter moeten kunnen zijn. We zullen blijven proberen elke wedstrijd te winnen, maar ons niet al te zeer blindstaren op een positie in de eindrangschikking. Als Standard of Genk echt op volle toeren beginnen te draaien, is het voor Cercle toch zeer moeilijk om zich daarmee te meten. Het zou fantastisch zijn, mochten we eindigen waar we nu staan. Maar worden we uiteindelijk tiende met voetbal dat gezien mag worden en spelers die geëvolueerd zijn, dan ben ik ook een tevreden trainer.

“Als Cercle een positief imago wil krijgen, zullen we aanvallend voetbal moeten blijven brengen. Zo zullen we ook gemakkelijker de volgende stap kunnen zetten. Niet alleen door intern hard te werken, maar ook door er een aantal financiële mensen bij te halen. Die heb je nodig om je te kunnen meten met iets sterkere ploegen en misschien al voor bepaalde prijzen te kunnen strijden. Daar probeer ik het bestuur en de entourage van te overtuigen. De trein is vertrokken en mag niet stoppen, vind ik.”

door Christian Vandenabeele

‘We pakken enorm domme doelpunten.’ (Denis Viane)

‘We beschikken over meer offensieve kwaliteiten dan verdedigende.’ (Harold Meyssen)

‘Als je aanvalt, zie je meer de gebreken dan als je altijd staat te verdedigen.’ (Harm van Veldhoven)

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content