Cercle Brugge – Info

© photonews

Nieuwkomer – Ayase Ueda

Van alle aankopen lijkt de Duitse jeugdinternational Emilio Kehrer op dit moment het verst te staan. Een linksvoetige flankaanvaller die overkomt van SC Freiburg en op de positie van de vertrokken Rabbi Matondo zal worden neergezet. Al beschouwt hij zichzelf als een heel ander type dan de Welshman.

Maar het is de Japanse spits Ayase Ueda die zich moet op profileren als dé aankoop van Cercle. Allicht nog niet op dit moment: Ueda, die gebrekkig Engels spreekt, moet zich eerst volop integreren. Allereerst uiteraard op het veld, waar hij dient leren om te gaan met de manier van voetballen die Dominik Thalhammer van zijn manschappen eist, met de verhoogde intensiteit en de kracht die dat vraagt. Maar ook naast het veld zal Ueda zijn weg moeten vinden in een voor hem totaal nieuwe wereld. Het is de eerste keer dat hij buiten zijn eigen land gaat leven. Cercle beseft dat het bij dit proces zal moeten helpen, vooral ook omdat een andere Japanner, Naomichi Ueda, zich eerder door taalproblemen nooit kon doorzetten. Anderzijds heeft Cercle, een smeltkroes van culturen, wel ervaring met de omgang van buitenlandse spelers van een verschillend pluimage.

Christiaan Ravych
Christiaan Ravych© photonews

Ayase Ueda mag dan in dit land een nobele onbekende zijn, hij is dat in Japan niet. Sommigen noemen hem zelfs een fenomeen; de spits speelde voor de topclub Kashima Antlers waar hij afgelopen seizoen 14 doelpunten maakte en in totaal in 103 matchen tot 47 goals kwam. Op videobeelden is hij te zien als een, tweevoetige en technisch uitstekende voetballer die met onvoorspelbare bewegingen de mooiste doelpunten maakt. Ueda speelde intussen al 9 keer voor de Japanse nationale ploeg. Cercle betaalt via eigenaar AS Monaco ruim 1 miljoen euro voor de centrumspits die 23 jaar is en een contract voor vier seizoenen kreeg.

Anekdotes

1 Aardsparadijs

AS Monaco bereidde het seizoen voor in Portugal en dus mocht Cercle een kleine week trainen op het oefencomplex van de moederclub. Spelers keken in La Turbie hun ogen uit. Het was trainen in het aardsparadijs, met het geruis van de Middellandse Zee als achtergrond.

2 Verdwalen

Elke dag voerde een busje het gezelschap van Cercle vanuit La Turbie naar hun hotel in Nice. Telkens gebeurde dat met een andere chauffeur, die ook telkens de weg kwijtraakte en zich vastreed in het centrum van Nice. De stad kent voor Cercle geen geheimen meer.

3 Verjaardag

Een vast moment tijdens de voorbereiding op het seizoen: de verjaardag van materiaalmeester Albert Verbandt. Hij werd 71 jaar. De verschillende culturen die de spelersgroep kent vieren dat op dezelfde manier: met een stormachtig applaus.

Jong talent – Christiaan Ravych

Een rijzige, 1,93 meter grote centrale verdediger die ook in het middenveld kan neergezet worden: Christiaan Ravych heeft spelinzicht, gestalte en technisch vermogen. Tijdens de voorbereidingsperiode scoorde hij voor Cercle, waarvoor hij sinds medio 2021 uitkomt, in de wedstrijd tegen Nice. Ravych, die op het einde van de maand 20 jaar wordt, begon zijn carrière bij Kuurne, speelde vervolgens voor Harelbeke en belandde nadien voor elf seizoenen bij Club Brugge. Zijn moeder komt uit Kazachstan, zijn vader uit Oekraïne. Ze runnen in Wevelgem een schoonmaakbedrijf. De verdediger studeert in Brugge Sport en Bewegen en combineert dat met het voetbal. Hij werkt in alle rust aan zijn ontwikkeling, werd tijdens het tussenseizoen vooral fysiek sterker en hoopt dit seizoen zijn kans te krijgen in de hoofdmacht van groen-zwart. Maar met Boris Popovic en Edgaras Utkus heeft hij wel twee sterke centrale verdedigers voor zich.

Cercle Brugge - Info

Cercle Brugge - Info
© gf

3 vragen aan Jules Verriest

boegbeeld van groen-zwart

Was je verbaasd over het niveau dat Cercle vorig seizoen onder Dominik Thalhammer haalde?

‘Het is het beste wat ik de afgelopen vijftien jaar van Cercle zag. Ik vond het bij momenten een streling voor het oog. En in bijna iedere wedstrijd deden ze mee. Natuurlijk is dat het gevolg van de hoge pressing die Thalhammerin de ploeg bracht, maar net zo goed van de arbeid die de hele trainersstaf verrichtte. Dat wordt wel eens uit het oog verloren. Net zoals de ploeg samen presteert, doen de trainers dat ook.’

Kan Cercle op hetzelfde elan doorgaan?

‘Dat denk ik wel. Maar belangrijk is dat je door de prestaties van vorig seizoen het aantal toeschouwers kan opdrijven en je als vereniging nog beter in de markt zet. Je zou moeten kunnen gaan naar een gemiddelde van 8000, vorig seizoen waren dat er goed 6000. En zoals gezegd: er valt in iedere wedstrijd iets te zien. Dat moet je uitdragen en l verkondigen. Overal waar ik kom merk ik enthousiasme over het verfrissende spel dat Cercle vorig seizoen bracht.’

Blijft Cercle zijn eigenheid behouden na de overname door AS Monaco?

‘Er hangt nog altijd een familiale sfeer in de vereniging. Dat merk je vanaf het moment dat je bij Cercle binnenstapt: de warmte waait je tegemoet. Dat blijft speciaal en dat zal nooit veranderen. Ik zeg altijd: Cercle moet niet de beste ploeg van het land zijn, maar wel de schoonste vereniging.’

Cercle Brugge - Info
Cercle Brugge - Info
Cercle Brugge - Info
Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content