Opgericht: 1888

Voorzitter: Ian P. Bankier

Stadion: Celtic Park (60.832 plaatsen)

Website: www.celticfc.net

Duurste transfer ooit: Chris Sutton (9,8 miljoen euro, Chelsea, 2000) en John Hartson (9,8 miljoen euro, Coventry, 2001)

Palmares: 43 titels, 35 bekers, 1 CL/EC1 – Vorig seizoen in de CL: –

Hoe gekwalificeerd? HJK Helsinki (2-1, 2-0), Helsingsborgs IF (2-0, 2-0)

Vedette: Georgios Samaras

Koning eenoog in het land der blinden, dat is Celtic nu de concurrent in Glasgow naar vierde klasse is verwezen. Koning Samson van de katholieken is de Griek Samaras. Een oude krijger, via Kreta bij Heerenveen beland, daarna naar Man City verhuisd, maar daar in ongenade gevallen onder Sven-Göran Eriksson, die hem uitprobeerde als linkermiddenvelder. Mocht als international ook voor Australië spelen, omdat zijn vader uit Melbourne komt, maar koos voor Griekenland. Speelt bij Celtic nu geregeld als… linkermiddenvelder.

TACTIEK

Het was voor Henrik Larsson lastig kiezen tijdens de derde kwalificatieronde voor de Champions League. Zijn topteam in Schotland, Celtic, speelde tegen zijn huisteam in Zweden, Helsingborg. Larsson probeerde neutraal te blijven, maar sportief was het verschil te groot: twee keer 2-0 voor de Schotten. Voor Helsingborgs IF speelde ooit ook Victor Wanyama. Kent u hem nog? Keniaan en ex-Beerschot, waar hij in en uit de ploeg pendelde, nog jong toen. Eerder bekend om wat onbesuisde tackles of ellebogen, op Matías Suárez en Brecht Dejaegere onder meer. Het kostte hem twee keer een schorsing van drie wedstrijden. Nu maakt hij het mooie weer bij Celtic, dat de Griek Samaras nu en dan ook als flankaanvaller uitspeelt. Wanyama is de eerste Keniaanse voetballer in Schotland. Nu de Old Firm is weggevallen is de CL nog het enige forum waar Celtic het moeilijk krijgt. Offensief zat de ploeg wat dun en dus werd in laatste instantie de Tunesiër Lassad Nouioui aan de kern toegevoegd. Hij werd geleend bij Deportivo La Coruña. Ook Miku, geleend bij Getafe CF, verhuisde in extremis naar Schotland. In doel staat de Engelsman Frasen Forster, vorig seizoen geleend van Newcastle, nu definitief getransfereerd. Hij hoopt heimelijk op een nationale selectie.

TRAINER

Ex-aanvoerder van de club, ex-international van Noord-Ierland ook. Het verhaal wil dat hij daar stopte toen hij in 2002 doodsbedreigingen kreeg voor een wedstrijd tegen Cyprus en dat zinde het Loyalist Volunteer Front niet. Dat ontkende later wel de doodsbedreigingen. Lennon had laten verstaan dat hij voor een eengemaakte Ierse ploeg wilde spelen. Hij speelde vroeger nog Gaelic football en was van kindsbeen supporter van Celtic. Voetbalde eerst elf jaar in Engeland, vooral bij Crewe Alexandra en Leicester City, vooraleer naar Celtic te verhuizen. Op zijn 34e werd hij daar aanvoerder, twee jaar geleden manager. Roy Keane waardeerde hem enorm als middenvelder en probeerde hem in zijn nadagen nog naar Sunderland te halen. Dat lukte evenwel niet.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content