Vier media-watchers geven beurtelings hun mening over de voetbalactualiteit : Peter Vandenbempt (VRT-radio), Gui Polspoel (Canal+), Dirk Deferme (VTM) en Frank Raes (VRT-tv). Deze week is Gui Polspoel aan de beurt.

Over een mogelijke transfer van Mbo Mpenza werd de afgelopen week druk gespeculeerd.

Gui Polspoel, zondag : “Het probleem is een beetje dat spelers die naar het buitenland gegaan zijn – in het geval van Mbo Turkije onder meer – daar voor die competities gangbare grote bedragen verdienden en dan tegen ongeveer dezelfde voorwaarden worden binnengehaald. Dat is voor Belgische clubs niet vol te houden. De vraag is of Mbo wel terechtkan bij Brugge of Anderlecht, de twee meest kapitaalkrachtige clubs, zonder in te leveren. En of dat anders ook dáár niet wat over de norm is. Daar zit, denk ik, de knoop. Als je met een speler zit die meer verdient dan de best betaalde die je op dat moment hebt, organiseer je bij wijze van spreken zelf een spiraal naar boven.

“Anderzijds, je hebt niet het opbod gekregen en dat is voor mij op zich al positief : dat ze niet voor gelijk welke prijs, de eer of om de ander de loef af te steken toch maar de beurs opendoen. Aan beide partijen, Club en Anderlecht, zie je dat men serieus nadenkt over de gevolgen daarvan. Dat was vroeger wel eens anders.”

Antwerp heeft het financieel lastig : het vroeg, net als Charleroi overigens, ook geen Europese licentie aan.

“Tja, dat is het ouwe zeer zeker, hé. Door absoluut je eigen koers te willen blijven varen, raak je natuurlijk in zulke situaties. Dan wordt het op een bepaald moment een kwestie van leven of dood. Zou Antwerp op dit moment naar tweede klasse zakken, zou het heel erg moeilijk worden om daar weer uit te raken. Het probleem-Antwerp is bekend, terwijl een grote club in Antwerpen eigenlijk gewoon moét voor het Belgisch voetbal. Een schande is het hoe ze de trein van het Euro 2000 hebben gemist, en een eventuele fusie zal er in een groot modern stadion moeten komen. Want laten we wel wezen : de Bosuil, dat is voetbalarcheologie. Een stad als Charleroi, de grootste in Wallonië, zit ook te sukkelen. Met alle respect voor de Beverens, Westerlo’s of Cercle Brugges, maar het omhoog tillen van het niveau van het Belgisch voetbal moet in de grote centra gebeuren of door samenwerking in regio’s. Daarom is het ook een drama dat AA Gent zo zit te sukkelen. Je krijgt meer en meer de verschotlandisering van de competitie : twee ploegen die gedurende vijftien jaar de titels verdelen.”

Over AA Gent gesproken : een van de opmerkelijke transfers de voorbije week was die van Jurgen Cavens, die van Standard komt en voor de zoveelste kans om het waar te maken staat.

“Misschien is dit wel de enige goeie van die lange reeks. Ik vind Jurgen nog altijd een groot talent. Men moet mij maar eens bewijzen dat hij dat talent van drie, vier jaar geleden niét is. Want men heeft met die jongen gesold, misschien een beetje zijn eigen schuld ook door dat te laten gebeuren. Hij heeft misschien te gemakkelijk naar zijn bankrekening gekeken. Hij had een voorbeeld moeten nemen aan de keuzes die CarlHoefkens heeft gemaakt. Op een bepaald moment heeft die ook een stap terug moeten zetten. Misschien leidt dat uiteindelijk verder. Misschien is dit voor hem de echte nieuwe start van zijn carrière. Ik hoop het alleszins, want ik twijfel niet aan zijn talent. Misschien is hij ondertussen ook rijper, volwassener en stabieler geworden, want ik heb de indruk dat hij ook niet heel sterk in zijn hoofd zat. Misschien geeft men hem bij Gent nu de kans om het allemaal eens waar te maken.”

Een andere transfer is die van Yapi Yapo : het werd dan toch niet een van de twee Donetsken, maar Nantes.

“Het is die jongen gegund en Nantes is een club waar niet met spelers, zeker niet met jonge, gesold wordt. Ik ben er ooit hun centredeformation gaan bekijken met FrankVercauteren. Dat maakte op mij een hele serieuze indruk. De man die het centre daar leidde, gaf als allereerste argument toen we vroegen hoe ze het rendement evalueerden, dat 91 procent het jaar voordien zijn baccalauréat, het nationaal examen, had gehaald. Dat je dat als eerste argument geeft, bewijst dat je niet met die jongens bezig bent als koopwaar, maar dat je er echt mensen van probeert te maken die hun weg in het leven zullen vinden. Dus ik denk dat YapiYapo veel meer geluk heeft dan Touré, die in Donetsk dan nog bij de verkeerde club zit. Ik vraag me af of hij dat wel op voorhand wist, dat het Metallurg was en niet Shaktar Donetsk. Waardoor hij volgend jaar niet in de Champions League speelt. Ik vind dat eigenlijk een schande. Hoe je het ook draait of keert : dit is eigenlijk mensenhandel. Als je leest dat zestig of zeventig procent van het geld naar Guillou gaat, die altijd zegt dat hij het beste voorheeft met zijn jongens, zoals hij ze noemt.”

Aruna is ook een van die jongens van Guillou. Het moet al raar lopen wil hij woensdag niet de Gouden Schoen winnen.

“Hij zou dan de eerste zwarte zijn die hem wint en dat is niet alleen hem gegund, maar heel veel van die Afrikaanse spelers die kleur gegeven hebben aan de competitie. Ik beschouw het een beetje als een beloning voor hen allemaal. Ik zou er heel blij mee zijn.”

Mogen we weten op wie je zelf hebt gestemd ?

“Ik had Aruna als eerste, dan Dragutinovic en RickyBegeyn. Ik vind, als je ziet hoe Dragutinovic bezig is op het veld als kapitein, de belangrijkste rol spelen in de sfeer die eindelijk heerst bij Standard… Dat heeft, denk ik, de doorslag gegeven in de stap die Standard dit seizoen al heeft gezet. Ik vind hem los daarvan ook een heel goede verdediger. Wat RickyBegeyn betreft : ik heb wel eens mijn bedenkingen bij al die klasseringen in kranten en tijdschriften omdat ze vaak door plaatselijke correspondenten worden gemaakt en de eigen voorkeur dan wel eens wil doorwegen. Maar als je in ál die klassementen goed presteert… Ik denk dat Begeyn de belangrijkste man was in het goed presteren van Cercle Brugge. Iedereen zei : dat wordt een liftploeg, maar ze hebben, laten we zeggen, hun vaste stek gevonden in de middenmoot. Vandaar mijn keuzes. Ook een beetje om de platgetreden paden te verlaten, natuurlijk.”

Wat verwacht je, tot slot, van de terugronde ?

“Alles zal afhangen van Standard zeker, hé : kunnen zij het boeiend blijven houden ? Club zit heel ver en voor Genk blijft het zoeken en tasten. Voorts zal er bij Anderlecht veel van afhangen hoe het verhaal- Mornar afloopt. Wilhelmsson is ook uitgevallen, Jestrovic die zegt er pas eind februari weer te zullen zijn… Veel zal ook afhangen hoe Anderlecht die eerste vier, vijf wedstrijden doorkomt. Maar ik kijk ook met veel belangstelling uit naar Lokeren, dat met een vernieuwd elftal start, en Moeskroen, dat zowat de enige spelbreker is bovenin en waarvan Georges Leekens zegt dat hij de slappe lach krijgt als hij naar de klassering kijkt. Maar dat zal ook wel wat zijn om de druk af te houden. Zij hebben zich tussen de gevestigde waarden kunnen vestigen en dat zij de enigen zijn, is voor de competitie natuurlijk wel jammer.”

door Raoul De Groote

‘Hoe je het ook draait of keert : wat in Beveren gebeurt, is eigenlijk mensenhandel.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content