De laatste Grand Slam-afspraak van het seizoen en de twee Belgen behoren tot de superfavorieten. Vooral Kim Clijsters liet de afgelopen maand een ijzersterke indruk. We hadden dan ook maar één vraag voor Fedcup-kapitein Carl Maes.

Wint Kim Clijsters haar eerste Grand Slam-toernooi ?

Carl Maes : “Als bondscoach hoop ik dat één van de twee Belgen met de eerste prijs gaat lopen. Maar als er iemand meer nood aan heeft, dan is het Clijsters wel, ja. Ik gun het haar alleszins. Ontegensprekelijk zal het iets losmaken bij mijn ex-pupil. Net zoals Ivan Lendl zijn eerste vier Grand Slam-finales verloor alvorens helemaal door te stoten, zou dat ook wel eens het geval bij Clijsters kunnen zijn. Niet dat haar carrière staat of valt met zo’n overwinning, maar het zal toch verlossend werken.”

Verwacht je nog iets van de Williams-zusjes ?

“Ik heb geen duidelijk zicht op de aard van hun blessures. Daarenboven weet je nooit met die meisjes. Die zijn, net als Kim en Justine Henin-Hardenne, capabel op te dagen en de pannen van het dak te spelen. Maar bon, voor Serena is het toch een hele tijd geleden dat ze haar beste niveau heeft gehaald. En ze heeft ook al enkele keren haar terugkeer uitgesteld, toch niet echt geruststellend. Ze heeft natuurlijk wel die extra klasse en power in huis om uit het niets brokken te maken. Maar zelfs dan vind ik Kim en Justine nog iets meer favoriet.”

Hoe zit het Maria Sharapova, die met een vreemde kwetsuur sukkelt ?

“Hoe loop je eigenlijk een borstblessure op ? Dat vraag ik mij af. ( lacht) Bij al die overbelastingsverschijnselen die je de laatste tijd ziet opduiken in het circuit wordt de borst toch meestal gespaard ? Die kan toch wel wat verdragen. Meestal is het de schouder of de heup die wordt geviseerd. Dit gezegd zijnde, ik heb Kim in Miami tegen de Russische zien winnen en Justine op Roland Garros. Telkens kwam naar voor dat de Belgen toch wel meer in huis hebben dan Sharapova. Meer allround en met meer mogelijkheden in hun tennis. Sharapova is enkel indrukwekkend als alles volgens haar scenario verloopt. Justine heeft haar spel in Parijs helemaal ontmanteld en in de match in Miami was er heel veel wind. Clijsters ging daar toen veel beter mee om.”

Conclusie : het wordt dus, als de logica wordt gerespecteerd, een Belgische finale in New York ?

“Als de loting het toelaat, zit de mogelijkheid erin. Wat zeg ik : ik zie het als een buitenkans voor de Belgen om de US Open naar hun hand te zetten.”

Filip Dewulf

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content