Het Italiaanse gerecht heeft zijn huiswerk af.

Vrijdag rondde het parket van Napels het strafrechtelijke onderzoek af naar de corruptie in het voetbal. Sportief werd afgelopen zomer al een aantal ploegen gestraft, waarvan Juventus de zwaarste sanctie (degradatie naar de Serie B, plus negen strafpunten) kreeg. Fiorentina, Milan, Lazio en Reggina kregen lichtere straffen. Maar één scheidsrechter werd veroordeeld : Massimo De Sanctis, waardoor hij het WK misliep.

In het dossier werden 48 personen in staat van beschuldiging gesteld : ex-bondsvoorzitter Franco Carraro, de voorzitters van Fiorentina, Reggina, Sampdoria, Lazio, voormalige sportief bestuurders van Messina, Milan, Fiorentina, Juventus (waaronder hoofdverdachte Luciano Moggi), ex-leden van de scheidsrechterscommissie, elf oud-scheids- en grensrechters, één journalist maar ook acht scheidsrechters (waaronder vier internationals) en tien grensrechters die nog actief waren. Alle 18 werden ze preventief op non-actief gesteld voor de rest van het seizoen, waardoor het aantal scheidsrechters dat zich wekelijks moet bekommeren om de 21 wedstrijden in de Serie A en B, is gereduceerd tot 33.

Naast de 25 wedstrijden uit het seizoen 2004/05 die al verdacht waren, worden uit diezelfde competitie nog eens 15 matchen aan het lijstje toegevoegd. Vijf daarvan zouden gemanipuleerd zijn in het voordeel van Juventus – waaronder de topper tegen Milan, uitslag 0-0 – en vier in het voordeel van Messina. Ex-sportief directeur Mariano Fabiani was een goeie vriend van Juventus’ sportief directeur Luciano Moggi, toenmalig neo-eersteklasser Messina had een los samenwerkingsverband met Juve. In de zes overige wedstrijden zouden Juventus en Messina onrechtstreeks geholpen hebben doordat de scheidsrechters ervoor zorgden dat belangrijke spelers geschorst werden. Die veertig duels worden door Sky Sports nog eens opnieuw uitgezonden, alle betwiste fasen inbegrepen.

De clubs die al met strafpunten of degradatie gestraft zijn, riskeren geen extra straf. Nog deze zomer worden de debatten aangevat.

Vanavond worden de inhaalwedstrijden van de 22ste speeldag afgewerkt, die werd opgeschort na de rellen tijdens en voor het competitieduel Catania-Palermo (1-2), de enige wedstrijd die toen wel doorging. Leider Inter ontvangt in een absolute kraker AS Roma, tweede in de rangschikking.

Vandaag wordt beslist waar het EK 2012 plaatsvindt. Italië is kandidaat, samen met Polen/Oekraïne en Kroatië/Hongarije. Als Italië, dat het EK al organiseerde in 1968 (toen het won) en 1980, het haalt, worden de duels gespeeld in Milaan, Turijn, Rome, Palermo, Udine, Florence, Bari en Napels.

Zondag zat Francesco Guidolin nog altijd als trainer op de bank bij Palermo. Vorige week zaterdag besliste voorzitter Maurizio Zamparini Guidolin na de tegenvallende resultaten – na een sterke heenronde haalde Palermo tien punten uit twaalf matchen – te ontslaan. Maandag bedacht hij zich (voorlopig), waardoor Guidolin niet de twaalfde trainer werd die dit jaar zijn ontslag kreeg.

Na 29 speeldagen in de Serie B heeft Juventus na een 3-1-zege tegen Lecce, met Mauro Camoranesi als absolute uitblinker, 7 punten voorsprong op Genoa en 9 op Napoli. De competitie loopt over 42 speeldagen. Brescia, zonder Cédric Roussel, is middenmoter. Bari blijft ondanks een sterke prestatie van doelman Jean-François Gillet (ex-Standard) na een 1-0-nederlaag bij Triestina op vijf na laatste.

GEERT FOUTRé

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content