Koen Meulenaere
Koen Meulenaere Van 1991 tot 2012 de satiricus van Knack

door Koen Meulenaere

Dinsdag 18/3

Beetje zitten grasduinen in de nieuwe Amerikaanse bewapeningssystemen. Je weet maar nooit dat ze een veeleer klassiek geschoold militair als uw scout nog als reservist vandoen hebben. De B-1, de EP 3 Aries, de UH 60 Black Hawk, de Stealth, de onbemande RQ-1 Predator die naast chemische fabrieken ook zwangerschappen detecteert… en dan valt ons oog op een juweeltje uit de Amerikaanse tankdivisie : de vernieuwde M1 Abrams !

Een nieuwe Abrams, een mens mag er niet bij nadenken. Goed dat de peripetieën in Antwerpen de aandacht wat afleiden of er brak paniek uit bij de bevolking. Het eerste prototype van Abrams rolde eind jaren zeventig bij General Dynamics van de band. De tank is genoemd naar generaal Creighton W. Abrams, een ijzervreter van de oude stempel die onder meer opperbevelhebber van de Amerikaanse troepen in Vietnam was.

Wat in de voorbije twintig jaar met Abrams is gebeurd, slaat eenieder met verstomming. Ondanks zijn kolossale omvang en gewicht is hij buitengewoon wendbaar geworden en haalt hij op zijn top makkelijk 80 kilometer per uur. Verder heeft hij een ongeëvenaarde vuurkracht ontwikkeld dankzij een 120 millimeter kanon en meerdere 50 millimeter machinegeweren. Hij heeft GPS-positiebepaling, centrale monitoringeenheden, de fijnste sensoren, en als allerlaatste snufje van militaire toptechnologie een fel reflecterende geschutskoepel die de vijandelijke radar ontregelt.

Woensdag 19/3

Nieuwe nummer één in onze befaamde scheidsrechtersstatistieken : Benoni Bury. Hees zich op de hoogste trede in hetzelfde weekend waarin Barry Barri als lijnrechter bij Genk-Anderlecht de flater van het jaar beging bij het onterecht afgekeurde doelpunt van Aruna. Buri Bury en Barry Barri, hoe klinkt dat ? Twee acrobaten van Circus Malter. Nee, een act met brandende hoepels. Of de cast voor een film van Eddy Lipstick. Featuring Bianca Vanhaverbeke.

Bury kreeg een acht voor zijn leiding in Gent-Sint-Truiden en klimt met een gemiddelde van 7 op 10 na vier matchen boven Paul Allaerts die 6,79 scoort na veertien wedstrijden. U weet dat dat intussen anders kan zijn, maar wij staan altijd een week achter. En dan nu de voor deze rubriek stilaan typische rekenkundige vraag : hoeveel moet Allaerts in zijn volgende match halen om ook zijn gemiddelde op te trekken naar 7 ? Wie weet dat ? Niet 7,21, zo simpel is het niet.

Nul twee, vierhonderd tweeënvijftig… het telefoonnummer van Sonck : “Een gemiddelde van 6,79 in 14 matchen betekent een totaal van 95,06. Uw rapporteurs werken wel met gehele getallen, maar die komma nul zes komt omdat men het gemiddelde van 6,7857142 heeft aangerond tot 6,79. Als hij een gemiddelde van 7 wil bereiken na vijftien matchen moet hij de volgende keer 9,94 op tien halen. Want stel dat hij 7,21 haalt, dan stijgt zijn gemiddelde met nauwelijks 0,02. Het lijkt me voor deze brave man dan ook verstandiger om te wachten tot die Buri Bury zijn vijfde match heeft gefloten. En nu moet ik gaan bridgen.”

Zaterdag 22/3

We mogen ons gaan opmaken voor de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix. Roger De Vlaeminck was begin dit seizoen duidelijk, toen hem gevraagd werd hoe hij zich zou voelen als Museeuw hem evenaart met een vierde zege in Parijs-Roubaix. Volgens Roger kan Museeuw hem niet evenaren in Parijs-Roubaix, want dan zou hij ook nog vier keer tweede moeten worden.

Roger heeft gelijk. Er is meester, maar er is ook bovenmeester. Die Ronde van Vlaanderen met Freddy Maertens tellen we niet mee, maar naast vier keer Parijs-Roubaix heeft De Vlaeminck ook drie keer Milaan-Sanremo gewonnen. En twee keer Lombardije. En Luik-Bastenaken-Luik, zij het na een venijnig manoeuvre van zijn broer die Eddy Merckx bij het opdraaien van de piste in Rocourt opzettelijk de weg afsneed. En de Waalse Pijl. En het Kampioenschap van Zürich. En zes keer naeen Tirreno-Adriatico ! En de Ronde van Zwitserland waarin hij zes ritten won ! En tweeëntwintig ritten in de Ronde van Italië, waarvan zeven ( !) in één en hetzelfde jaar. En pas op : dat was tegen Eddy Merckx en er waren zware bergritten bij, want wie denkt dat Roger niet kon klimmen vergist zich.

Dat Roger boos wordt als men Museeuw naast hem plaatst, is te begrijpen. Maar om hem wat uit zijn tent te lokken moeten we het niettemin blijven doen.

‘Buri Bury en Barry Barri.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content