NEC stelde Johan Neeskens op non-actief.

“Dit besluit is genomen in het belang van de club. We hadden het gevoel dat de trainer de spelersgroep niet meer aan de praat kreeg”, zo verwoordde NEC-voorzitter Hans van Delft het doorsturen van de 53-jarige Johan Neeskens. Het slappe en ongeïnspireerde optreden tegen hekkensluiter De Graafschap gaf de doorslag. Neeskens had afgelopen zomer nog voor één jaar bijgetekend. “Het was een verkeerd besluit nog een vijfde jaar met hem door te gaan”, zo concludeerde Van Delft in de Volkskrant. “Maar dat is een koe in de kont kijken.”

De oud-international, die in officiële bewoordingen door NEC op non-actief werd gesteld, kwam in het seizoen 2000/01 in dienst. Het was vlak na Euro 2000, toen hij bij Oranje assistent was van bondscoach Frank Rijkaard. De 49-voudige international eindigde via een twaalfde en negende plaats in zijn derde seizoen verrassend als vijfde, waarmee de club zich voor het eerst in twintig jaar weer eens plaatste voor Europees voetbal.

Vorig seizoen zakte NEC echter terug naar een teleurstellende veertiende plaats, ondanks de dure aankopen Edgar Barreto en AndrzejNiedzielan. Van Delft aarzelde toen heel lang over een contractverlenging van Neeskens. “Ik voerde enkele gesprekken met andere coaches, maar kwam toch weer bij Johan uit. Ik ben nu eenmaal een fan van hem. Maar ik was er niet gelukkig mee dat hij al in september zijn vertrek aankondigde. Dat had toch invloed op de relatie met de spelers.”

Hoewel NEC zich voor dit seizoen versterkte met Saïd Boutahar, Romano Denneboom, Patrick Pothuizen, Tininho en JoséValencia bleven de resultaten tegenvallen. De laatste zege dateert al van oktober. Van Delft: “Ik loop al een tijdje met buikpijn. Het begon in de Intertoto. Daarna volgde de uitschakeling in de Amstel Cup tegen FC Twente. Zo kon het niet verder.” Neeskens werd voorlopig opgevolgd door zijn assistenten Cees Lok en Ron de Groot. (FV)

AZ kroonde zich, op basis van een beter doelsaldo dan PSV, verrassend tot herfstkampioen. Wiljan Vloet en Roda JC gaan aan het einde van dit seizoen uit elkaar. Feyenoord versterkte zich voor volgend seizoen met Nick Hofs. De middenvelder komt transfervrij over van Vitesse en tekende voor drie jaar. (FV)

TOPSCHUTTERS : 1. Kuijt (Feyenoord) 13 goals ; 2. Kalou (Feyenoord) 11 goals ; 3. Perez (AZ), Huntelaar (Heerenveen) 10 goals ; 5. Boussaboun (NAC) 9 goals.

FV

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content