Of GBA na het veiligstellen van het behoud verder zou voetballen met een 5-3-2-opstelling ? Daar wilde Marc Brys na de uitzege op Moeskroen even over nadenken, maar uiteindelijk koos de coach toch voor continuïteit : “Omdat ik merkte dat de spelers zich in dit systeem het best kunnen uitleven en omdat we veel scherper en efficiënter voetballen.” Een week later leidde dat tot een wanvertoning tegen Club Brugge dat, eens de Antwerpse muur gesloopt, een gezondheidswandeling maakte tegen een matte tegenstander. Achteraf zette de aanpak van Brys kwaad bloed bij een deel van de aanhang, die zich schaamde voor het vertoon.

Brys nam een deel van de schuld op zich. “Misschien was de coaching niet scherp genoeg. Ik ben er niet in geslaagd in vier dagen een euforisch elftal scherp genoeg te krijgen voor een belangrijke wedstrijd.” Hij vond dat hij tekortschoot in de voorbereiding op de wedstrijd, niet qua tactische aanpak “De eerste twintig minuten op Club waren goed. Na de 1-0 ging het veel te snel bergaf.” Brys is het er niet mee eens dat GBA verdedigend speelt : “Op papier starten we met 5-3-2, maar ik vraag om hoog te pressen. Of we aanvallend voetbal brengen, hangt af van de inspiratie van de vleugelspelers. Als die hoog voetballen, is er best wat te zien. Bovendien komt in dit systeem de sterkte van alle spelers het best tot uiting. Wie zegt me dat we met een aanvallende aanpak op Club of in de strijd tegen het behoud een beter resultaat hadden gehaald ?” Brys verwijst naar de periode na nieuwjaar, toen hij het anders probeerde : “Vijf wedstrijden speelden we met drie spitsen. Het leverde ons amper twee punten op en we kwamen ermee in degradatiegevaar. Daarom koos ik voor het systeem gebaseerd op ons sterkste punt : de verdediging. Wie hetgeen wij tonen een schande vindt, moet het Europees voetbal wat meer van nabij volgen en zal zien dat alles draait om snelle omschakeling van verdedigen naar aanvallen.”

Dat GBA in competitie niets meer te winnen of te verliezen had, vond Brys, stond voor de 2-0-zege tegen Bergen nog niet vast : “Verloren we tegen Club, Bergen en Anderlecht, dan kwamen we de laatste twee wedstrijden nog onder druk.” Nu bestaat de kans dat GBA de laatste twee wedstrijden nog voor een andere aanpak kiest. “Dat niet iedereen het eens is met mijn aanpak, daar kan ik mee leven. Ik weet waarom ik die keuze maakte, ze leverde ons het behoud en een halve finale in de beker op. Maar niets zegt dat ik volgend jaar niet bijstuur.” (GF)

G.F.

Wie hetgeen wij tonen een schande vindt, moet het Europees voetbal wat meer van nabij volgen.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content