Marc Degryse stopte zaterdag als profvoetballer.

Dirk Deferme : Van Degryse heb ik als toeschouwer altijd zijn ongelooflijk transparante manier van voetballen onthouden. Ik bedoel : als je er zit naar te kijken, weet je áltijd waar hij naartoe wil op het moment dat hij zijn actie maakt. Het is niet zomaar zijn ongelooflijke doelgerichte manier van voetballen, maar vooral dat hij het ook kan uitvoeren. Want niet iedereen die voetbal kan denken, kan het ook uitvoeren. Hij wel, wat iets bijna geniaals oplevert. Ik heb dan altijd gedacht wat hij zelf ook aangeeft : stel je voor dat hij ook fysiek quasi onbeperkte mogelijkheden had gehad, dan hadden we misschien echt eens een Belgische wereldvoetballer gehad die het overal kon waarmaken. Want daar zitten we eigenlijk nog altijd een beetje op te wachten.

Hoe komt het dat het er bij een Degryse wel uitkomt ?

Dat heeft ook met carrière te maken, natuurlijk. Ik krijg de indruk dat jonge gasten die het intrinsiek misschien wel hebben, minder lang volhouden omdat ze op een bepaald moment de verkeerde keuze maken, of te snel een stap zetten die ze niet aankunnen.

Wesley Sonck viel wel op dit seizoen.

Het ongelooflijke zit – met de bedenking dat we dus nog altijd over het niveau van een Belgische competitie spreken – in de sprong die hij in twee seizoenen maakte : bijna van bankzitter naar topschutter. Dat is sterk. Van de andere kant : Paul Kpaka is nog jonger, speelde vorig jaar nog in tweede klasse bij RWDM en maakte er nu ook al dik in de twintig. Da’s ook een geweldige sprong, bij een club dan nog die, met alle respect, meer doorsnee is dan Racing Genk. Dat maakt van hem ook wel een heel speciaal iemand in de Belgische competitie.

Aimé Anthuenis wil hem bij Anderlecht, lazen we.

Je krijgt snel de indruk dat hij door zijn snelheid, demarrage, explosiviteit iemand is voor een ploeg is die op de eigen helft gedrukt wordt en dan snel moet uitbreken. Maar, bon, mogelijk past hij zich met groot gemak wel aan een andere speelwijze aan. Mocht hij betaalbaar zijn, ik zou de gok durven wagen. Hij scoort makkelijk.

Genk speelt de voorronde van de Champions League.

Wat veel mensen onderschatten – en dat zal nog wel naar boven komen als er meer over gepraat en nagedacht wordt – is dat Brugge op papier eigenlijk iets meer kans maakt om tot de echte Champions League door te dringen. Zij zijn op basis van hun Europese coëfficiënt een beschermde ploeg. Ze zullen normaal geconfronteerd worden met een haalbare tegenstander, ook in de derde ronde, waar Genk ook zijn intrede maakt. Zij staan er, ondanks het feit dat ze tweede zijn, op papier iets dichter bij dan Genk.

Jacques Denolf zal dan toch nog gelijk hebben.

In die zin, dat moest ik onmiddellijk denken, heeft hij inderdaad voor een stuk gelijk.

KV Mechelen haalde dan toch zijn licentie en promoveert naar eerste klasse.

Gewoon op basis van de namen die ik in de ploeg zie staan, zijn ze volgens mij ongeveer de enige tweedeklasser die de terechte ambitie heeft om naar eerste klasse te gaan. Ook al door het stadion en de supportersmassa die ze op de been brengen. Ik woon in Mechelen en ik heb dingen gezien die je niet gauw in andere provinciesteden zal zien loskomen, mochten er bij een club gelijkaardige licentieproblemen zijn. Zeven-, achtduizend man voor een wedstrijd tegen de helden die de Europacup wonnen, en vrijdagavond tweeduizend mensen voor een reservenwedstrijd die zo goed als samenviel met de bekendmaking van de licentie. Het contrast is bijzonder groot tussen degradatiekandidaat in eerste of succesclub in tweede. Dat is eigenlijk een situatie die vrij frustrerend moet zijn. Daarom moet er worden gepleit voor een afslanking van het aantal eersteklassers. Als je de top van tweede met een aantal ploegen uit eerste in één reeks kan verenigen, krijg je volgens mij twee meer evenwichtige reeksen, waardoor het contrast niet meer zo groot hoeft te zijn, al zullen er dan nog twee snelheden zijn. Maar nu is het verschil tussen eerste en tweede echt veel te groot.

De club lijkt door de manier waarop Willy Vanden Wijngaert de problemen aanpakt, almaar populairder te worden.

Ik denk dat veel neutrale toeschouwers, mensen die alleen naar tv kijken, misschien iets meer sympathie voor KV Mechelen zullen krijgen. Maar voor de harde kern is er niks veranderd, denk ik.

Emilio Ferrera leek Heinzmann van de NMBS wel : dat KV Mechelen licentieproblemen had, was iets wat hij op voorhand had moeten weten.

Ik moet zeggen dat ik ook – maar ik ben veel minder een insider dan hij – verrast was toen Mechelen licentieproblemen bleek te gaan krijgen. Maar het had hém niet mogen verrassen, want hij heeft onderhandeld en had inzage kunnen vragen. We zullen wel zien waar hij weer aan de oppervlakte komt. Ach, ik ken ook mensen die de overstap van de VRT naar VTM maakten en nog voor hun eerste werkdag lieten weten dat ze liever bij de VRT bleven. Ik wil maar zeggen : het zijn dingen die in elke sector gebeuren, maar in het voetbal enorm uitvergroot worden.

Voor je reputatie als trainer doet het wellicht wel geen goed.

Ik weet niet of dat soort dingen meespelen. Dan hangt het ervan af hoe goed je als trainer bent en hoe erg een club je wil. Dergelijke keuzes vallen voor een stuk naast je profiel of je capaciteiten als trainer.

Beveren weet nog niet of het met Aalst degradeert omdat ze bij RWDM niet zeker zijn van hun licentie. Bovendien staken de spelers in Molenbeek omdat ze niet worden betaald. Komt het daar eigenlijk nog wel goed ?

Ik heb het gevoel van niet. Ik bedoel : een ploeg die de licentie niet haalt en dan een truc toepast die elders ook al is gebruikt – overdracht van patrimonium -, maar die terzelfdertijd zijn spelers niet kan betalen… Je spelers niet kunnen betalen vind ik fundamenteler dan links of rechts nog wat geld moeten betalen voor een transfer. Je moet voor het seizoen begint garant kunnen staan voor de betaling van je werknemers. Wat ik nu ga zeggen is misschien wel hard voor Mechelen, maar al de ploegen die met dat soort problemen in het nieuws komen, zijn ploegen die misschien wel voor goed in botsing komen met de licentiecommissie. Dat noem ik dan niet de afslanking van eerste klasse, maar gewoon een terechte zuivering.

Europees voetbal is er behalve voor Genk en Brugge ook voor Standard, Anderlecht en Moeskroen, dat straks de bekerfinale speelt tegen Brugge.

De ploegen die daar werden verwacht, ja. Maar door de meeste waarnemers waren, denk ik, Standard, Gent en misschien ook nog Lokeren hoger ingeschat dan Moeskroen. Moeskroen is op die manier misschien wel een beetje de verrassing van de terugronde. Wat de bekerfinale betreft : Brugge zit vooral in de defensieve sector door blessures slecht in de mensen. Ik zou er niet van schrikken als Moeskroen de beker wint. Die ploeg kan ongelooflijk efficiënt zijn, met het scorend vermogen met Zewlakow, Ban en Mpenza.

Is dat scorend vermogen hun kracht ?

Het scorend vermogen, de organisatie en een aantal zeer goede jonge voetballers uit de eigen opleiding die dit seizoen aan de oppervlakte zijn gekomen. Ik denk dan aan Blondel, maar ook aan Grégoire. Plus Francky Vandendriessche die een fameus seizoen keept.

Bij Lierse zat er een haar in de boter tussen Gaston Vets en Regi Van Acker. De trainer vindt dat de voorzitter de lat voor volgend seizoen hoger legt dan op basis van de gevoerde transferpolitiek was overeengekomen.

Ik vind, los van wat er intern geruzied wordt, de manier waarop Lierse afgegleden is heel pijnlijk. Het geeft misschien ook wel aan dat er zonder de nodige back-up qua supporters en economisch hinterland geen plaats is voor een eersteklasser in zo’n regio. Zoals sommige studies ook aantoenen. Ook dat klinkt weer heel hard, maar je kan in een paar jaar toch onmogelijk afglijden van bekerwinnaar en landskampioen naar onderaan de rangschikking ? Misschien heeft het allemaal niet alleen met voetbal te maken.

door Raoul De Groote,

“Ik zou er niet van schrikken als Moeskroen de beker wint.”

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content