Vijf mediawatchers geven beurtelings hun mening over de voetbalactualiteit : Peter Vandenbempt (VRT-radio), Gui Polspoel (Canal+), Dirk Deferme (VTM), Frank Raes (VRT-tv) en Marc Delire (RTBF-tv). Deze week is Dirk Deferme aan de beurt.

Anderlecht ontsloeg maandag hoofdtrainer Hugo Broos. Franky Vercauteren neemt het van hem over, Glen De Boeck is zijn assistent-trainer. Maar zaterdagavond werd er warempel thuis van Oostende verloren.

Dirk Deferme : “Het is een beetje het verhaal van een aangekondigd ontslag, hé. In afwachting van een nieuwe hoofdcoach vind ik VercauterenDe Boeck een uitstekende keuze. Dat Anderlecht dan op zo’n moment thuis verliest van de allerlaatste is verbijsterend, ook omwille van het aantal kansen dat de nek werd omgewrongen.”

Wat valt er Hugo Broos te verwijten ?

“De laatste maanden, het laatste halfjaar misschien een iets te weinig actieve coaching. Op wat er op training en in de kleedkamer gebeurt, heb ik weinig zicht, maar tijdens wedstrijden schrok ik soms van zijn gelaten houding op de bank. Hij straalde iets te veel uit van : los het zelf maar op. Een houding die ik voor een stuk ook wel kon snappen, na alles wat er gezegd en gebeurd is.”

Ondertussen blijven ze aan de top hun spelers het slechte voorbeeld geven : voorzitter Roger Van den Stock en mana-ger Herman Van Holsbeeck spraken elkaar de voorbije week alweer een paar keer tegen.

“Er lijkt mij duidelijk een en ander fout te zijn met de communicatie in Anderlecht. Er zit totaal geen stroomlijn in en er is ook geen buldogbuffer meer zoals Michel Verschueren er één was. De laatste jaren was Verschueren misschien wel bijna fulltime bezig met de pers. Als die man dan wegvalt en er komt niemand in de plaats, schrik ik wel als Roger Vanden Stock dan zegt : “Wij kunnen dat niet betalen.” Want dat lijkt mij toch redelijk belangrijk voor een club uit de hoofdstad, een nationaal symbool eigenlijk waar iedereen naar kijkt en naar wil luisteren. Daar moet toch iemand zijn die de communicatie stroomlijnt ?

“Ik denk ook dat als de één of andere speler weer eens klaagt dat hij niet in de ploeg staat, het toch best wel intimiderend was als een Michel Verschueren voor hem ging staan en zei dat het de laatste keer geweest moest zijn. Nu is er duidelijk niemand meer met die impact. Misschien dat een nieuwe trainer die impact kan hebben.”

De nationale ploeg verloor woensdag in Caïro met 4-0 van Egypte.

“In de eerste plaats moeten we vaststellen dat het cement van de Rode Duivels niet plakte. Want het is, denk ik, toch een groep waar talent in zit en meer uit te halen is. Het WK moeten wij daar normaal mee kunnen halen, maar de chemistry ontbreekt.

“In tegenstelling tot de bondsvoorzitter zag ik wel inzet, maar vooral alibi-inzet. Niet echt meters maken voor elkaar, maar wel lopen en inspanningen doen omdat je weet dat de mensen willen dat je het doet. Meer dan de helft kon de omstandigheden niet van zich afzetten : een vriendschappelijke wedstrijd, gespeeld in de kou terwijl je in Caïro zon zou verwachten, een afschuwelijk slecht veld, schimmel in de kleedkamers enzoverder. Als je dan op achterstand komt, is het heel lastig er nog echt voor te gaan en dat op te halen. Tenzij de ploeg sterk is en in de winningmood zit. Daarnaast zag ik dingen in de veldbezetting die absoluut niet klopten : heel vaak kwamen spelers in ongeveer alle verdedigende zones van het veld tegen een overmacht te staan.”

De verantwoordelijkheid van de trainer ?

“Ja, dat denk ik wel. Tegen Egypte of Bosnië vind ik een middenveld met Baseggio, Buffel, Kompany en Vanderhae-ghe best oké, maar op Vanderhaeghe na haalde niemand zeventig procent van zijn mogelijkheden. Ik vind ook niet dat je kunt zeggen dat Kompany per se in de centrale as moet staan. Tegen Litouwen deed hij het in de tweede helft goed op de rechterkant. Tegen Bosnië verwacht ik geen ruit meer op het middenveld, maar een klassieke 4-4-2 met voorin Wesley Sonck in de plaats van Mbo Mpenza. De uitdaging is negen op negen of zeven op negen halen in de wedstrijden tegen Bosnië thuis en San Marino en Servië & Montenegro uit. Als we iets terug kunnen halen van wat we in onze thuiswedstrijden verloren, zitten we weer op schema. Volgens onze Belgische mogelijkheden was de beste match van de campagne tot nu toe de 2-0 in Spanje, waar we op een bepaalde manier op weg leken naar een punt.

“Ik denk eigenlijk dat Egypte niet meer dan een momentopname mag zijn. Dat geldt net zo goed voor de positieve dingen. Yves Vanderhaeghe was goed, maar ik zag hem nog nooit echt slecht en gezien zijn leeftijd is het ook niet de man waarmee we naar het WK 2006 moeten. Emile Mpenza was redelijk goed, maar is ook geen speler waar je een ploeg op kunt bouwen als je naar de wispelturige beschikbaarheid van zijn carrière kijkt. En Proto keepte goed en lijkt mij een man om in de goal te staan, zeker tot Geert De Vlieger eventueel terug is, maar is hij zoveel beter dan Fred Herpoel ?

Dringt er zich geen trainerswissel op ?

“Na Servië zou ik gezegd hebben : waarschijnlijk wordt daar serieus over nagedacht, maar ze zullen niet wisselen omdat er niets anders voorhanden is. Op dit moment liggen de kaarten net hetzelfde, denk ik. Niemand kan een duidelijk alternatief naar voren schuiven. Ik denk ook niet dat er veel zijn die iets anders zouden doen dan Aimé Anthuenis, behalve misschien wat langer vasthouden aan één bepaald stramien, aan één bepaalde veldbezetting, aan één bepaald elftal. Misschien liet Aimé zich daar iets te gemakkelijk in beïnvloeden. Links en rechts maakte hij een aantal keuzes die achteraf niet de goede bleken, maar wie kan bewijzen dat hij met deze groep voetballers in dezelfde omstandigheden beter had gedaan ?”

Was de oefenwedstrijd in Egypte gezien de omstandigheden geen ongelukkige keuze ?

“Daar heb je ook niet altijd volledig greep op. Misschien weet ik van dat soort dingen net iets meer af dan andere mensen, omdat ik ook te maken heb met onderhandelingen voor tv-rechten en zo. Er zijn zoveel elementen die meespelen waar en wanneer zo’n wedstrijd gespeeld moet worden. Aanvankelijk was het de bedoeling er een ministage in de zon van te maken, zodat Aimé zijn groep wat langer ter beschikking zou hebben, maar uiteindelijk raakte de wedstrijd gekneld tussen twee competitiewedstrijden. Ach, winnen de Belgen met 0-3, dan spreekt er niemand van een mislukte tocht naar Egypte.”

Trond Sollied was maandag in Athene en zou volgens de Griekse pers teruggekeerd zijn met een aanbieding van Panathinaikos om daar meteen aan de slag te gaan. Hijzelf ontkent dat hij met iemand van de Griekse club sprak. Hoe dan ook zat hij zondag tegen Charleroi gewoon in de dug-out van Club Brugge.

“Ik vond de reactie van Brugge wel oké : ‘Hij heeft het recht aan zijn toekomst te denken en als hij vertrekt, horen we het wel.’ Ze zitten er natuurlijk ook wel comfortabel met die mooie voorsprong, mocht hij van de ene dag op de andere verdwijnen. Technisch kan het, want contractueel is er een afkoopsom voorzien. Dat iemand als Trond Sollied gesolliciteerd wordt, lijkt mij logisch. Voor zover ik begrepen heb, sprak hij alleen met een tussenpersoon. Dus kan je niet van een rechtstreekse aanbieding spreken, hé. Ach, hij is slim genoeg om met dat soort jeux de mots weg te komen. Het is een spel, hé. Ik bedoel : voetbal is een spelletje en alles wat eromheen hangt, is dat voor Trond Sollied duidelijk ook. En wij houden daar toch van ?”

door Christian Vandenabeele

‘Ik denk niet dat er veel trainers zijn die iets anders zouden doen dan Aimé Anthuenis.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content