SV Zulte Waregem pakte onder Hugo Broos een 15 op 24 en komt na een slechte competitiestart weer in aanmerking voor play-off 1.

Toen we Hugo aanstelden, hadden we gehoopt om in de eindejaarsperiode weer aan te sluiten bij de middenmoot, maar we namen een voorsprong op dat schema”, zegt manager Vincent Mannaert. “Aan play-off 1 zullen we echter alleen denken als we drie, vier speeldagen voor het einde in de buurt van de zesde plaats staan. Er staan nog genoeg moeilijke wedstrijden op het programma.” Onder meer morgen tegen het AA Gent van clubicoon Francky Dury. “Neen, we hebben niets speciaals gepland, al wordt het wel een emotioneel weerzien. Francky zal altijd met Zulte Waregem verbonden blijven.”

De metamorfose van Zulte Waregem onder Broos is opmerkelijk. Moeilijke jongens als Habib Habibou, Teddy Chevalier en Khaleem Hyland halen een veel hoger niveau dan onder de ontslagen Bart De Roover. Mannaert: “De spelers hebben geen moment getwijfeld aan Broos, die met zijn uitstraling en palmares meteen respect afdwong. Voor Bart – een nieuwkomer in eerste klasse – waren ze veel kritischer, waardoor hij moeilijker zijn boodschap kon overbrengen en het nooit echt klikte. Hugo weet perfect hoe hij bepaalde spelers moet prikkelen en maakt duidelijke afspraken, op en naast het veld. Bart had daarvoor meer tijd nodig, maar die tijd hebben we hem – gezien de slechte resultaten, mentaliteit en discipline – niet kunnen geven.”

“Dat hebben we inderdaad fout ingeschat”, geeft ook voorzitter Willy Naessens toe. “We dachten dat Bart, net als Francky Dury indertijd, kon meegroeien met de club. Maar Francky heeft Zulte Waregem qua structuur op zo’n hoog niveau gezet dat voor Bart de kloof tussen tweede en eerste klasse te groot was. Die achterstand heeft hij niet kunnen inhalen. Bovendien was hij iets te los. Nochtans hadden de spelers om een trainer met een iets minder harde hand gevraagd, maar niet iedereen kan daarmee omgaan.

“Met Hugo hebben we nu weer iemand die op de top van onze sportieve piramide staat en die voor alles – eerste ploeg, scouting, medische begeleiding, planning van stages – verantwoordelijk is. In die zin is hij een kopie van Dury: even gepassioneerd, evenveel oog voor details. Bovendien heeft Hugo nog het bijkomende voordeel dat hij bij verschillende topclubs gewerkt heeft. Hij ondertekende een contract tot eind volgend seizoen, met optie voor nog een bijkomend jaar. Als het van mij afhangt, zullen we die lichten en wordt dit een huwelijk van meerdere jaren.”

Ondertussen blijft SV Zulte Waregem verder werken aan de toekomst. Eind januari 2011 worden de commerciële activiteiten ondergebracht in een vennootschap. Dan moeten ook de plannen voor de uitbreiding van het trainingscomplex aan de Zuiderlaan afgerond worden. “Er komen extra kleedkamers, een fitnesszaal/revalidatieruimte, een sauna, een restaurant”, vertelt Willy Naessens. “Dit project zal ongeveer 2,5 à 3 miljoen euro kosten, waarvan de stad een groot gedeelte voor zijn rekening zal nemen. In april, mei van volgend jaar zullen de werkzaamheden starten, zodat in het najaar alles klaar is. Begin 2012 starten dan de verbouwingen aan het stadion, dat plaats moet bieden aan 12.000 toeschouwers. We hopen dat die afgerond zijn tegen de start van de competitie in 2013, maar dat kan alleen als we een seizoen in een ander stadion – Moeskroen, Harelbeke – spelen. Zo niet, dan zouden de werken drie à vier jaar duren en dat willen we vermijden. Er ligt wel nog niets vast, dat wordt nog bestudeerd.”

DOOR JONAS CRETEUR

“Als het van mij afhangt, wordt dit een huwelijk van meerdere jaren.” Willy Naessens

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content