Thomas Bricmont

Claude Puel wordt algemeen trainer van Lyon.

Na amper één seizoen als sportief verantwoordelijke bij meervoudig kampioen Lyon werd Alain Perrin alweer bedankt voor bewezen diensten. “Foute casting” waren de enige woorden die de flamboyante voorzitter Jean-Michel Aulas er nog aan vuil wilde maken, hoewel Perrin hem een historische dubbel met titel en beker bezorgde.

Het zal voor niemand een verrassing zijn dat Claude Puel, die sinds 2002 aan de slag was bij Rijsel, werd aangesteld als opvolger. Beide partijen waren immers al drie seizoenen met elkaar aan het flirten, nadat de naam van Puel met aandrang genoemd werd als kandidaat om de in 2004 vertrokken Paul Le Guen te vervangen. Aulas heeft Puel hoog zitten, hij bood hem daarom een contract voor vier jaar aan. Een andere blijk van vertrouwen is dat Puel de titel van algemeen trainer – een kopie van de manager naar Brits model – en net als in zijn jaren bij Rijsel veel bevoegdheden krijgt. Voor Lyon is het alvast nieuw dat de trainer ook een woordje te zeggen zal hebben in de transfers, tot nu toe het exclusieve domein van het duo Aulas – Bernard Lacombe.

Vandaar dat het niet zo verrassend is dat Lyon 15 miljoen euro neertelde voor Jean II Makoun, de Kameroense verdedigende middenvelder van Rijsel. Daarnaast versterkte Lyon zich ook nog met twee jeugdige toppers van Nice( Ederson en Hugo Lloris) en met Miralem Pjanic van FC Metz, voor wie de kampioen liefst 44,5 miljoen euro neertelde. De komst van Jean II Makoun en van Puel verraadt dat voorzitter Aulas gretig gaat shoppen in Rijsel.

Dat begon al in 2004 met de komst van Eric Abidal (die na een teleurstellend seizoen bij Barcelona mogelijk straks ook terugkeert naar Lyon) en kreeg het jaar nadien een vervolg met het halen van Mathieu Bodmer en Kader Keita. “Toen Lyon me vorig jaar een voorstel deed, sloeg ik het aanbod af, omdat verschillende spelers net waren vertrokken en omdat ik niet de indruk wilde wekken iedereen in de steek te laten”, stelt Puel. “Nu liggen de zaken anders. Rijsel beschikt over heel wat talentrijke jongeren en over een degelijke infrastructuur. De financiële toestand van de club is gezond en er is een project om tegen 2012 een nieuw stadion te bouwen. De toekomst van de club ziet er dus erg goed uit.”

Bij Lyon zal Puel andere uitdagingen moeten aangaan. Na zeven titels wil de club zich in Europa eindelijk ook eens van haar beste zijde laten zien, nadat achtereenvolgens Le Guen, Gérard Houllier en Perrin niet verder geraakten dan de kwartfinales van de CL. “Europees wil ik met Lyon helemaal tot op het einde meestrijden”, verklaarde Puel op de persconferentie bij zijn aantreden, maar daarmee trapte hij natuurlijk een open deur in. Zo’n ambitie niet uitspreken was pas verrassend geweest.

PedroMiguel Pauleta (35) kondigde nu ook officieel aan dat hij een punt zet achter zijn actieve spelersloopbaan. De spits van PSG scoorde 141 doelpunten in de Ligue 1 en trof 47 keer raak voor de Portugese nationale ploeg.

Kevin Gameiro, de centrumspits van Straatsburg, tekende een contract voor vier jaar bij Lorient. Christian Gourcuff heeft dus de eerste van de twee offensieve versterkingen binnen waarnaar hij voor volgend seizoen op zoek was.

Etienne Didot verruilt Rennes, de club waar hij werd opgeleid, voor Toulouse. De middenvelder tekende er een contract voor drie seizoenen.

FC Nantes kan vanaf volgend seizoen beschikken over Sylvio Ronny Rodelin, een verdedigende middenvelder van derdeklasser Rodez. Hij tekende voor drie jaar. Ook de Kroatische spits Ivan Klasnic, einde contract bij Werder Bremen, is in beeld.

Caen zal wellicht de pas zeventienjarige aanvallende middenvelder Rajiv van La Parra overnemen van Feyenoord. Hij kan vier jaar blijven.

Bordeaux is bijzonder bedrijvig op de transfermarkt. Nadat de vice-kampioen op huurbasis Yoann Gourcuff weghaalde bij AC Milan, mag coach Laurent Blanc zich nu ook verheugen over de komst van Yoan Gouffran. Voor de middenvelder van Caen, die een akkoord bereikte voor vier jaar, legde Bordeaux een bedrag van 6,5 miljoen euro op tafel. De door Blanc beoogde overkomst van Mickaël Silvestre zit echter in het slop. De verdediger twijfelt er immers aan of het wel een goed idee is zijn mooie contract bij Manchester United zomaar op te geven.

Rijsel vond voor coach Claude Puel snel een opvolger met Rudi Garcia. Vooral voorzitter Michel Seydoux drong sterk op zijn komst aan, omdat hij het knap vond dat Garcia Le Mans afgelopen seizoen naar een negende plaats loodste.

Lyon neemt na twaalf jaar afscheid van doelman Grégory Coupet (35), die een boegbeeld van de club was. De keeper van de Franse nationale ploeg tekende een contract voor drie seizoenen bij Atlético Madrid. De Braziliaanse middenvelder Fábio Santos, die zes maanden was uitgeleend aan FC São Paulo, keert terug naar Lyon.

THOMAS BRICMONT

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content