Geboren op 29 december 1978

Sta je ’s ochtends lang voor de spiegel ?

“Voor een man wel. Ja, ik ben een beetje ijdel. Ik vind het belangrijk hoe je eruitziet.”

Speel je een muziekinstrument ?

“Ik speel regelmatig gitaar. Mijn vader zat vroeger in een muziekband en heeft me dat geleerd, maar ik speel nog lang niet perfect. Momenteel zoek ik iemand die me nog een en ander kan bijbrengen. Over mijn zangkwaliteiten hebben we het beter niet.”

Ben je handig ?

“Enkel met computers. Als ik een kast of een bed koop en ik weet dat de verkopers het voor mij in elkaar willen timmeren, durf ik daar tien euro extra voor betalen.”

Wie zijn de belangrijkste mensen in je leven ?

“Op dit moment zijn dat mijn vader, mijn moeder, mijn zusje en de zoon van mijn zus. Ik ken hen al mijn hele leven en zij staan het dichtst bij mij. Mijn vriendin, met wie ik sinds kort samen ben, is ook heel belangrijk. Ik heb daarnaast een band met een resem nichten, neven, ooms, tantes en vrienden. Maar met die mensen ben ik niet dag in dag uit samen.”

Hou je veel dingen bij of gooi je snel zaken weg ?

“Ik kieper niet vlug dingen in de vuilbak. Ik heb vandaag mijn kleerkast op orde gezet. Ik botste op kleren die ik heel weinig draag, maar vind het vervelend om die weg te gooien. Ik laat ze dan hangen, bedenk dat ik ze misschien toch nog eens zal dragen. Ook herinneringen, zowel aan goede als aan slechte dingen, vind ik heel belangrijk. Daar hou ik aan vast.”

Kan je goed met kinderen om ?

“Het gaat steeds beter. Als een kind met je praat, komt het er allemaal niet zo snel uit. Je moet heel veel geduld hebben en dat kon ik vroeger niet opbrengen. Ik was snel afgeleid en ging dan wat anders doen. Met de zoon van mijn zus lukte het vanaf een gegeven moment plots wel om geduldig te zijn. Ik wil later ook zelf kinderen, minstens twee.”

Was je als puber een moeilijke jongen ?

“Nee, maar ik was wel iemand die wist wat hij wou. Altijd had ik mijn eigen mening. Je kon me geen jaknikker noemen. Dat wil niet zeggen dat ik niet wilde luisteren. Maar als ik het niet eens was met bepaalde dingen, liet ik van me horen.”

Ooit in aanraking gekomen met de politie ?

“Een paar dagen geleden kreeg ik in Nederland een boete omdat ik aan het bellen was achter het stuur. Voor de rest deed ik nog nooit gekke dingen.”

Doet de jeugd te weinig aan sport ?

“Ik vind van wel. Toen ik klein was, spurtte ik de schoolpoort uit om onmiddellijk te kunnen sporten. Tegenwoordig chatten de kinderen een hele dag, surfen ze op internet of spelen ze met playstation. Ze gaan bijna nooit meer de deur uit. Ik denk dat kinderen meer en explicieter moeten te horen krijgen dat sporten goed is voor je gezondheid en dat het je leven op lange termijn gemakkelijker kan maken. Dat moet er al op de kleuterschool ingestampt worden.”

Welke dingen kunnen je echt nerveus maken ?

“Ik ben heel nieuwsgierig en op den duur ook nerveus als mensen tegen me zeggen dat ze me iets willen vertellen, maar dat ik moet wachten. Ook als ik ruzie heb met iemand kan ik me daarin opjagen. Het is niet erg om van mening te verschillen. Maar ruzies waarbij je niet meer met elkaar praat, vind ik enerverend. Als ik die persoon dan zie, voel ik me daar niet gemakkelijk bij. Als ik fout ben, zal ik telkens proberen het bij te leggen.”

Ben je gelovig ?

“Ja. Ik ben christelijk opgevoed. Naar de kerk ga ik niet, maar ik bid regelmatig in mezelf. Dat gebeurt bijvoorbeeld voor en na een wedstrijd, voor ik ga slapen en voor ik eet. Het gaat er dan telkens om een rustig moment in te bouwen. Ik moet daarvoor niet per se alleen zijn, want ik schaam me daar niet voor. Als ik aan het eten ben en er zitten andere mensen aan tafel, doe ik dat gewoon.”

Wie zou je graag nog eens ontmoeten ?

“Mijn moeder die drie jaar geleden overleden is. Ik zou haar graag eens vragen hoe het daar is, waar ze nu is.”

KRISTOF DE RYCK

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content