In 2014 door de WTA verkozen tot Most Improved Player of the Year, van de 32e naar de 7e plaats gestegen op de ranking, een nieuw management (WME-IMG), een megadeal met Coca-Cola én op de cover van Elle, maar de voorbije maanden lijkt de ster van Eugenie Bouchard (21) aan het uitdoven. Kansloos uitgeschakeld in de kwartfinale op de Australian Open door Maria Sjarapova en verliesmatchen tegen nobody’s Lesia Tsurenko (85), Tatjana Maria (113) en Lauren Davis (66). 2015 in cijfers: zeven nederlagen, amper zes keer gewonnen.

En: in de aanloop naar de ontmoeting in de Fed Cup tegen Roemenië liet de Canadese golden girl zich van haar smalste kant zien toen ze tijdens de loting weigerde handjes te schudden met Alexandra Dulgheru, haar tegenstreefster in de eerste wedstrijd. “Ik vind niet dat je je tegenstander voor een match succes moet wensen”, zei ze in de Daily Mail. Het jaar ervoor, tijdens de ontmoeting met Slovakije, weigerde ze ook al de uitgestoken hand van Kristina Kucova. “Het tenniscircuit is geen plaats om vriendinnen te maken, alleen winnen telt”, reageerde ze in USA Today.

Het blonde knuffeldier, exponent van de goed-en-mooigeneratie, werd door de Canadese media uitgespuwd toen de Roemeense Dulgheru (WTA 69) haar met twee keer 6/4 van het veld tikte en Bouchard ook haar tweede wedstrijd – tegen invaller Andreea Mitu (104) – verloor. “Het wonderkind wordt een probleemkind. Ze hoopt op lucratieve sponsordeals, maar dan zal ze toch aan haar imago moeten werken. Ze doet er de voorbije weken alles aan om níét leuk gevonden te worden. Welke multinational wil zich daarmee vereenzelvigen?”, waren de kranten snoeihard. “De diva uithangen is gevaarlijk, zelfs voor iconen als Serena Williams en Sjarapova, maar als je zogoed als nieuw op het circuit bent en amper matchen wint, dan zing je beter een toontje lager.”

Princess Eugenie blokletterden de Britse kranten vorig jaar op de vooravond van de Wimbledonfinale, nadat ze een paar weken ervoor verrassend de halve finale op Roland Garros had bereikt en er Sjarapova tot drie sets dwong. In Wimbledon reed ze een nagenoeg perfect parcours, met vlotte winst tegen onder anderen Angelique Kerber (7) en Simona Halep (5), maar de finale werd een nachtmerrie: 6-3 6-0 tegen Petra Kvitová, amper 55 minuten op het veld gestaan.

“Het was haar laatste sterke toernooi”, schreef Ben Rothenberg, journalist van The Guardian, met wie Bouchard onlangs naar oorzaken van haar mindere seizoen zocht. “Finale op Wimbledon, halve op de Australian Open en Roland Garros. Ik dacht: dit is normaal, zulke resultaten zal ik elke week neerzetten. Verkeerd, besef ik nu. Ik mag de mooie momenten koesteren, maar ik moet vooral hard blijven werken. Elke dag.”

DOOR CHRIS TETAERT

“Ik mag de mooie momenten koesteren, maar ik moet vooral hard blijven werken.”

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content