Bosko Balaban is topschutter van Club met elf doelpunten, hij eindigt als enige van zijn ploeg in de top tien van de Gouden Schoen en toch laat Emilio Ferrera hem thuis voor de belangrijkste wedstrijd van Brugge in jaren ! Ridder of mis heet zoiets.

Er werd nogal veel over Anderlecht gepraat de laatste dagen. “Straks is het onze beurt”, voorspelde Marc Degryse woensdag in Oostende. Had hij dan al overlegd met zijn trainer om Super Bosko niet te selecteren voor Gent-Club ? Feit is dat Balaban al langer een fenomeen is. Hij is een zegen of een kwelling voor zijn trainer en zijn ploegmaats. Een tussenweg bestaat er niet. Als hij niet scoort, is hij van geen nut, speel je met tien en wenkt de nederlaag. Maar met één ingenieuze flits beslist hij de wedstrijd wel in je voordeel. Ferrera is er eindelijk uit dat de balans gevaarlijk overhelt naar de slechte kant voor Bosko. Wat ooit de kracht en de eigenheid van Club was, het collectief, is hun zwakte geworden. Jan Ceulemans greep sneller in maar moest ook sneller gaan. Michel D’Hooghe vond toen dat de ziel uit de ploeg was. Die moest onder de nieuwe trainer zo snel mogelijk terugkomen. Die ziel is echter nog steeds niet terug. Zou het dan toch met Bosko te maken hebben ? Zonder hem scoorden ze wel niet op Gent, wat geen verrassing is. Het enige positieve is dat ze ook niet verloren. Winst had Emilio gelijk gegeven, verlies had het einde voor de Brusselaar betekend. Dat wist hij ook, vandaar de gewaagde zet. Resultaat is dat Ferrera aanblijft maar dat Brugge met een gigantisch probleem-Balaban opgescheept zit.

Minstens even gewaagd maar tevens beredeneerd was de verklaring van Ivan De Witte dat hij met argusogen het doen en laten van Frank De Bleeckere in de gaten zou houden. Een heel ongelukkige uitspraak, zeker omdat de Oudenaardist de laatste twee seizoenen een enorme progressie heeft gemaakt en terecht internationaal helemaal is doorgebroken. Vroeger floot hij nog wel eens wat hij meende dat het beste was voor iedereen, en dus ook voor zijn eigen carrière. Sinds hij bewust fluit wat hij ziet, is hij absolute top. Toch kreeg hij buikloop van De Wittes woorden. Je zou voor minder zenuwachtig worden. Als De Witte bedoelde dat er een onafhankelijke commissie moet komen die het reilen en zeilen van onze refs bepaalt, heeft hij overschot van gelijk. Hij had het alleen wat diplomatischer mogen doen. Dit leek op supporterspraat. Of was het toch een bewuste zet om grote vijand Club Brugge helemaal uit te tellen? Van alle strategieën in Gentbrugge zondagmiddag is er geen enkele echt geslaagd. Wat een sleutelmatch moest worden, werd door het gelijkspel een maat voor niets.

DOOR wim de Coninck, CO-COMMENTATOR van BELGACOM TV

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content