‘Het is alsof Noord-Korea plots uitpakt met een nucleair wapen over lange afstand’, schreef een Britse krant over de nieuwe energy boost van Adidas. Zo ver durven we niet gaan, maar het comfort doet wonderen.

Boost. This will change running forever. Als u een beetje geïnteresseerd bent in de markt van de loopschoenen, hebt u het zonder twijfel al gemerkt. Adidas heeft een nieuw wapen en dat wordt met veel kracht in de markt gezet. Belangrijk bij hardloopschoenen is de dempingtechnologie. Ons sedentaire leven heeft de voetspieren slap gemaakt, en tenzij u een adept bent van natural of zogoed als blootsvoets lopen om die extra te trainen, kan uw voet bij het neerkomen enige demping gebruiken. Vooral omdat de meeste mensen lopen omdat ze wat aan hun conditie (lees: overgewicht) willen doen. Een schoen die uitstekend dempt en als het kan nog wat mee veert om die energie terug te krijgen, is daarbij welkom.

Ongeveer 90 procent van alle hardloopschoenen maakt gebruik van dezelfde technologie, EVA, een soort schuim dat al jaren zijn kwaliteit bewees. In samenwerking met BASF, de chemiereus, ontwikkelde Adidas nu een geheel nieuw materiaal, TPU, korrelachtige materie die letterlijk wordt opgeblazen, waardoor duizenden kleine energiecapsules ontstaan. Dat materiaal zit nu verwerkt in een loopschoen, op de markt gezet als de energy boost. Gepatenteerd maar beperkt in de tijd, zodat een snelle naamsbekendheid wenselijk is. De voordelen zijn indrukwekkend. Geen kwaliteitsverlies bij extreme temperaturen, een grotere demping en de hoogste energieopvang en energieteruggave in de markt! Uit een Amerikaanse vergelijkende test de beste schoen op 800 modellen.

Sceptisch als we zijn mochten we een paar uitproberen. Positieve reviews in gespecialiseerde bladen zijn één ding, ervaring is nog wat anders. De eerste indruk is: argwaan. Gaat die zool, op het eerste gezicht zacht schuim, aan de impact van onze kilo’s weerstaan op een trainingsparcours van 12 km met scherpe steentjes, kasseien en oneffen dolomiet? De tweede indruk, bij het wandelen door de straat, is: verbazing. Een groot verend effect. Heb je ook bij andere nieuwe schoenen, fluistert het duiveltje op onze schouder.

De testrun verloopt zeer voorspoedig. Vaste grip, verende tred, kracht ondanks tegenwind. We zijn een voorvoetloper, voelen graag het contact met de grond. Dat is zacht. Niet irritant zacht, maar toch: zacht. Zelfs op kasseien, ook op steentjes. Voor persoonlijke besttijden is het geen te best moment, maar tijdens drie bewust ingelaste intervalfases waarin de snelheid serieus wordt opgetrokken, voelt alles perfect aan. De verende tred blijft. Of we er sneller van gaan lopen, weten we (nog) niet, maar het comfortgevoel ligt zéér hoog. Anno 2013 betekent dat al heel wat.

DOOR PETER T’KINT

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content