Een opmerkelijke transfer van de Belgische wintermercato is die van Théo Bongonda van Zulte Waregem naar Celta de Vigo. De 18-jarige flankspeler, voor wie Essevee 1,25 miljoen euro ontving (plus vijftien procent op de doorverkoop), tekende een contract tot 2019 bij de Primera Divisiónclub.

Opvallend, gezien Bongonda’s parcours het voorbije anderhalf jaar: van de JMG Académie van Lierse verhuisde hij in de zomer van 2013 naar Zulte Waregem, waar Thomas Caers, bij Essevee met een Soccer Academy gestart, zich over hem ontfermde. Met resultaat, want na drie basisplaatsen in de beker mocht Bongonda op 18 januari 2014 tegen Racing Genk voor het eerst starten in de competitie. Als een wervelwind op de linkerflank dwong hij in play-off 1 definitief zijn stek af in de elf van Francky Dury.

Afgelopen zomer toonden twee Belgische topclubs en enkele buitenlandse ploegen interesse voor de Waal, maar zowel club als speler vond een transfer toen nog te vroeg. Bongonda leek immers een vaste waarde te zijn geworden, maar na een moeilijk seizoensbegin met onder meer ziekte en een blessure verloor hij zijn basisplaats. Na een heropleving in oktober (met drie goals in vier matchen) belandde de tiener, mede door een voetblessure, weer op de bank. Ook omdat het felle degradatievoetbal waarin Zulte Waregem verwikkeld was niet paste bij de lichtvoetige Bongonda. Voor de winterstop verzamelde hij dan ook slechts dertig procent van het totale aantal speelminuten in de Jupiler League.

Voor Celta de Vigo echter geen hinderpaal. “Die club volgt Théo al van vorig seizoen”, vertelt Bongonda’s adviseur Jesse De Preter, die de transfer regelde. “Zij hebben niet gekeken naar de cijfers, maar vooral naar Théo’s kwaliteiten – weinig spelers in België hebben zo’n snelheid en techniek – en besloten dat die pasten bij hun speelwijze.”

In het langetermijnplan van De Preter voor Bongonda was nu nog geen transfer naar de Primera División ingepast. “Dat was het doel binnen een drietal seizoenen, met eerst een tussenstap in Nederland of Frankrijk. Toch is Celta geen sprong in het ondiepe, als opleidingsclub waar vijftig procent van de spelers uit de eigen jeugd moet komen en waar de Argentijnse coach Eduardo Berizzo jongeren kansen geeft. Bovendien zitten in de kern weinig linksvoetigen, wat mogelijkheden schept voor Théo. Hij zal er ook meteen Spaanse les volgen en woont al in een ruim appartement in het centrum van de stad, waar zijn familie vaak zal logeren.”

Bongonda is alvast goed gestart, want hij mocht vorige woensdag al 38 minuten invallen in de met 0-2 gewonnen bekermatch op Athletic de Bilbao. Zaterdag bleef hij in de competitiematch op Espanyol (1-0) op de bank.

DOOR JONAS CRETEUR

“Weinig spelers in België hebben zo’n snelheid en techniek.” Jesse De Preter

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content