Door vorige woensdag Valencia met 2-1 te verslaan veroverde Osasuna de vierde plaats in de Liga. Dat is meteen goed voor een plaatsje in de voorronde van de Champions League. Voor de ploeg uit Pamplona, die in 2000 naar de hoogste klasse promoveerde, gaat het om een primeur. De jongste jaren was het team met een vijftiende, een zeventiende, een elfde,, een dertiende en nog een vijftiende plaats nochtans maar een bescheiden middenmoter, die weliswaar niet echt in degradatiegevaar kwam, maar ook niet echt potten kon breken.

Vorig jaar kwam er een eerste uitschieter toen het team de finale van de Copa del Rey bereikte. Die wedstrijd werd weliswaar verloren tegen Betis Sevilla, maar aangezien de groen-witte Andalusiërs zich al eerder hadden geplaatst voor de Champions League, mocht Osasuna dit jaar ook aantreden in de UEFA-cup. Daarin werd het team echter al in de eerste ronde uitgeschakeld door Rennes.

Als men de fans van de club uit Navarra voor het seizoen had gevraagd wat hun vurigste wens was, dan hadden de meeste ongetwijfeld geantwoord : dat we het behoud kunnen verzekeren. Enkel de fanatiekste hadden wellicht durven spreken van een plaatsje in het midden van de rangschikking. Maar pare jaren en pare cijfers brengen de club blijkbaar geluk. De promotie werd via een tweede plaats afgedwongen in 2000 en in 2006 levert een vierde plaats dus een ticket op voor de Champions League.

Echte uitblinkers heeft de ploeg nochtans niet. Spits SavoMilosevic (32) is weliswaar redelijk bekend omdat hij bij Partizan Belgrado, Aston Villa en Zaragoza speelde, maar in de topscorersstand eindigde hij op een bescheiden elfde plaats met elf treffers. De man die bij Osasuna voor de meeste assists zorgt, is de al evenmin erg bekende Franse linkervleugelspeler LudovicDelporte (26). Hij werd gevormd bij Lens, maar speelde daarna voor bescheiden ploegen zoals Stade Levallois, El Ferrol en Albacete. Ook PierreWebo (24), die in 2003 werd weggehaald bij Leganes, is nog een opvallende verschijning, maar de echte sterren van het team zijn de onbekende verdedigers die altijd met een over-mijn-lijk-mentaliteit aan de wedstrijd beginnen en vooral de Mexicaanse coach JavierAguirre (48), die in 1986 als speler aan het WK deelnam en in 2002 bondscoach van Mexico was. Hij maakte van Osasuna een blok graniet dat heel moeilijk te manoeuvreren is. Maar zijn succes is niet onopgemerkt gebleven. Nauwelijks was de feestvreugde in Pamplona wat verstild of hij meldde dat hij volgend seizoen aan de slag gaat bij Atlético Madrid.

FC Barcelona en Real Madrid gaan rechtstreeks naar de kwalificatiepoules van de Champions League. Valencia en Osasuna spelen de voorronde. FC Sevilla, Celta Vigo en Espanyol Barcelona treden aan in de UEFA-cup.

Samuel Eto’o scoorde in de laatste wedstrijd van Barcelona, die met 3-1 werd verloren op het veld van Bilbao, maar die totaal geen belang meer had, zijn 26ste goal van het seizoen. Daarmee komt hij op gelijke hoogte van Pichichi en blijft hij David Villa voor.

Victor Muñoz diende na tweeënhalf jaar zijn ontslag in als coach van Zaragoza. Hij won in 2004 de Spaanse beker tegen Real Madrid en loodste zijn team dit seizoen opnieuw naar de finale.

Nihat Kahveci, de Turkse spits die einde contract is bij Real Sociedad, tekende voor vijf seizoenen bij Villarreal. Cani, de spelverdeler van Zaragoza, zou ook voor vijf jaar tekenen bij Villarreal.

Juan Ramón López Caro, die na het vertrek van Vanderlei Luxemburgo het seizoen beëindigde als coach van Real Madrid, moet normaal gezien de nieuwe trainer worden van Racing Santander. In Cantabrië ligt een contract voor vier jaar met een optie op twee bijkomende seizoenen voor hem klaar.

JoanLaporta, de voorzitter van FC Barcelona, behield zijn waardigheid, toen hij vernam dat Thierry Henry zijn contract bij Arsenal had verlengd. : “Hij heeft zijn hart laten spreken en dat geeft nog maar eens aan dat hij een heer van stand is, op en naast het veld.” De voorzitter van Barça hoopt nu Diego Forlán aan te trekken, de Uruguayaanse goalgetter van Villarreal.

DDV

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content