Danny Blind gaat met Ajax voor de titel en plaatsing voor de Champions League.

“Ik stippelde het niet gestructureerd uit dat we binnen zoveel jaar weer ergens aan de top staan. We moeten voor de titel gaan, maar eerst meer controle in de wedstrijden krijgen”, zo oordeelt Danny Blind (43) over Ajax. “Ik vond PSV vorig seizoen enorm gecontroleerd spelen. Niet langzaam, maar wel bekeken. Het gas erop, dan weer het gas eraf, bloed ruiken. Weten wanneer je in problemen bent en wanneer je kunt toeslaan. Dat zul je eerst moeten ontwikkelen. In eerste instantie kan dat ten koste gaan van het resultaat”, weet ook de oud-international.

Hij beseft dat plaatsing voor de Champions League, met als tegenstander meer dan waarschijnlijk het Deense Bröndby van oud-ploeggenoot Michael Laudrup, noodzakelijk is. “We moeten hem halen. Het zijn maar twee wedstrijden. Mochten we het niet halen, dan hebben we niet gefaald, maar zal het wel een enorme teleurstelling zijn. Dat zal het hele seizoen doorwerken. Niet als je vanaf dag één op de eerste plaats staat. Maar als dat niet onmiddellijk gebeurt, gaat een uitschakeling meespelen. Ook bij pers en publiek. Bröndby is geen gemakkelijke ploeg, maar we mogen niet mopperen. Zij maken een goede periode door. Het is een goed voetballende ploeg. Dat kan een voordeel zijn. Los van de technische kant, ook qua omstandigheden had het een stuk lastiger kunnen zijn.”

Ajax roerde zich afgelopen zomer heel bescheiden op de transfermarkt. De Zweedse spits Markus Rosenberg kwam van Malmö FF, Olaf Lindenbergh van AZ, terwijl onze landgenoot Thomas Vermaelen terugkeerde van RKC. “Per linie en qua team vind ik mijn kern zeker volwaardig wat je nodig hebt aan technische kwaliteiten. Tactisch zijn we redelijk volwaardig, maar mentaal niet. Daarmee bedoel ik het hele arsenaal : hoe ga je met je vak om, hoe ga je met een wedstrijd om, hoe haal je hem eruit ? We missen twee, drie spelers met de kwaliteit van Phillip Cocu. Maar de hele wereld zoekt naar een linksback, dus dat wordt lastig.”

In Amsterdam wordt gehoopt op de doorbraak van Rosenberg en ook Angelos Charisteas, die vorig seizoen moeilijkheden ondervond en slechts vier keer scoorde in dertien wedstrijden. “Rosenberg kan een topspits worden, want hij is pas 22. Hij is snel, heel doelgericht en heeft een goed oog om op het juiste moment te vertrekken. Markus zal wat behendiger moeten worden in de kleine ruimte, omdat dat in de Zweedse competitie minder aan de orde komt. Charisteas is wat minder wendbaar, maar heel balvast. Dat is ook een belangrijke eigenschap. Eén ding staat altijd overeind : hij moet 20 tot 25 goals maken. Pas dan ben je een Ajax-spits”, legt Blind de nodige druk op de schouders van zijn aanvallers.

(FV)

Michael Mols (34, ADO Den Haag) mist de competitiestart door een kijkoperatie aan de knie. André Ooijer verhuist dan toch niet naar Genoa of Schalke 04. De verdediger wil naar eigen zeggen alleen maar PSV verlaten bij betere financiële voorwaarden. Sparta testte James Obiorah (ex-Anderlecht) af. De 26-jarige Nigeriaanse spits staat onder contract bij Spartak Moskou, maar werd vorig seizoen verhuurd aan het Franse Niort. RBC huurt Ali Elkhattabi (28) voor een seizoen van AZ. Door de komst van Danny Koevermans en Shota Arveladze mocht de spits vertrekken. Ajax heeft een bod van twee miljoen euro van het Spaanse Mallorca op Angelos Charisteas afgewezen. Vorig seizoen telde Ajax vijf miljoen euro neer voor de Griekse aanvaller. De Uruguayaanse rechterverdediger Bruno Silva (25, Danubio) speelt komend seizoen voor FC Groningen. (FV)

FV

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content