Maandag 27/11

De krant van vandaag, we zijn weer even weggevlucht uit het sportkatern : ‘Volgens een onderzoek in opdracht van het Britse vrouwendrankje Lambrini heeft Victoria Beckham de lelijkste benen van alle beroemde vrouwen.’

Dit dienen wij stellig te nuanceren. Wij hebben ooit de benen van Martine Tanghe gezien. Toen ze in bikini poseerde op de cover van Humo. In vergelijking met die twee raar uitgevallen exemplaren heeft Victoria geen reden tot klagen. Al is ze natuurlijk ook weer geen Marlene Dietrich, over wie Godfried Bomans schreef : ‘Had mijn vrouw maar één zo’n been.’

Een prangender vraag luidt : wat is een vrouwendrankje ? Nadat wij ons hier onlangs vruchteloos over het fenomeen ‘bloedmeel’ hebben gebogen, dringt deze nieuwe semantische kwestie zich op. De dikke is eens te meer onnavolgbaar in zijn verhelderende uitleg. ‘Vrouwendokter : dokter voor vrouwen. Vrouwenfestival : festival voor vrouwen. Vrouwenfilm : film voor vrouwen. Vrouwengestalte : gestalte van een vrouw.’

En zo gaat dat twee bladzijden door. Wat is een vrouw, wie van ons heeft zich daar niet ooit het hoofd over gebroken ? Van Dale : ‘Vrouw : mens van het vrouwelijk geslacht.’ Alleen bij ‘Vrouwendrankje’ komen we toch iets meer te weten : ‘Zoet drankje.’ Iets wat alle vrouwen afgeraden wordt dus. Krijgen ze lelijke benen van. Nu dat ‘bloedmeel’ nog oplossen en we kunnen ons weer buigen over de scho- telantennes in de tuin van René Vander-eycken.

Dinsdag 28/11

Het wordt hoog tijd dat de goede manieren terugkeren in het voetbal, hun natuurlijke biotoop. En wij mogen daarbij graag Piet den Boer als voorganger zien. Met in zijn zak de twee tanden die hij bij wijze van goed fatsoen ooit uit het gebit van Stéphane Demol heeft gemept. Piet had het in Studio 1 over de rel rond Wesley Sneijder van Ajax, die scheidsrechter Ruud Bossen had uitgescholden voor iets wat zo lelijk was, dat Piet het niet eens durfde te herhalen. Toch niet op de Vlaamse televisie.

Onze nieuwsgierigheid was meteen gewekt. Het was iets met ‘blinde’, en ‘hond’, dat wou Piet wel verklappen, maar daartussenin stond nog iets dat volgens hem ‘dodelijk’ was, maar dat hij niet wenste uit te spreken.

Wat kon dat in vredesnaam zijn ? Aids ? Bossen heeft indertijd eens een wedstrijd op Vitesse stilgelegd omdat vanuit de tribunes ‘Bossen is de hoer van PSV’ werd gescandeerd. En elk beroep heeft zijn specifieke beroepsziekten. Bij journalisten is dat alcoholisme. En naarmate ze ouder worden een gevoel van algehele neerslachtigheid. Blinde aidshond, zou Sneijder dat geroepen hebben ? Nee, dat is tegen het taaleigen van het Nederlands. Wat is nog dodelijk ? Onder een autobus lopen. Vooral indien die zelf rijdt. Blinde onder een autobus gelopen hond ? Klinkt ook niet.

Wat heeft hij dan wel gezegd ? Dat Piet dat mag weten en wij niet, is onverdraaglijk. Zoals het dat ook was met het incident tussen Lorenzo Staelens en Patrick Kluivert. Of tussen Marco Materazzi en Zinédine Zidane. Dag nadien meteen de Nederlandse kranten ingedoken : ‘Blinde tyfushond’, dat was het geweest. Is dat beleefd ? Geenszins. Getuigt dat van een keurige opvoeding ? Allerminst. Is dat het ergste wat men een medemens kan toeroepen ? Op de redacties van Sport/Voetbalmagazine en Knack wel, zij het dat wij op die laatste ooit een collega voor ACW’er hebben horen uitschelden. Maar op en rond een voetbalveld zijn de grenzen toch wat ruimer. Kenneth Perez, ook al van Ajax, is aangeklaagd omdat hij een grensrechter heeft uitgemaakt voor iets dodelijks en een inwoner van een ander continent.

Ander punt van discussie : is tyfus dodelijk, zoals Den Boer ons wilde doen geloven ? Vroeger zeker. En indien je de aandoening niet behandelt, nu waarschijnlijk nog. Maar als men een keelontsteking niet behandelt, is die ook dodelijk. Althans volgens de farma-industrie. Tyfus wordt veroorzaakt door bacteriën uit de salmonella-familie en wordt overgebracht door luizen die vooral gedijen in slechte hygiënische omstandigheden. Of op een hond. De symptomen zijn koorts, overgeven, hoofdpijn en huiduitslag. Dezelfde symptomen als van een nachtje goed doorzakken. Neem in beide gevallen een paar lepeltjes chlooramfenicol en u zal snel beter zijn.

Het valt dus al bij al wel mee, tyfushond. Wie écht slechte manieren wil zien, raden wij een voorstelling van modern ballet aan. Of VT4.

DOOR KOEN MEULENAERE

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content