EN DE WINNAAR IS … NIET SVEN NYS

Tegen alle verwachtingen in kon Sven Nys zichzelf afgelopen zondag niet opvolgen als de Belgisch kampioen cyclocross. Vierentwintig uur van onophoudelijke regenval had het parcours in Hamme-Zogge herschapen tot een ondoorwaadbare brij met kniediepe blubber, de inspanningen van de organisatoren ten spijt om met planken en extra zand de omloop enigszins berijdbaar te houden. Het vooruitzicht van een uurtje ploeteren in de modder levert voor de start uiteenlopende reacties op, variërend van “plezant, hé, lekker ouderwets” ( Bart Wellens) tot “dit is geen cyclocross, maar veldlopen” (Sven Nys).

Een en ander weerhoudt Nys er niet van om in de eerste ronde flink door te trekken en een tiental seconden te pakken op een groepje met Wellens, Jan Verstraeten, Erwin Vervecken, Klaas Vantornhout en Sven Vanthourenhout. In de tweede ronde loopt Wellens naar Nys toe en zondert het duo zich al definitief af van de rest. Wat een ijzingwekkend duel tussen Nys en Wellens belooft te worden, wordt op twee ronden van het einde bruusk verstoord door een stuurfout van de man uit Baal. Nys blijft eerst in de modder en vervolgens achter het lint haken, Wellens twijfelt niet en slaat meteen een gat van vijftien seconden. Nys hangt nog even aan het rekkertje, maar in de laatste ronde breekt de veer. Wellens voor de tweede keer in zijn carrière Belgisch kampioen, een verbazingwekkend sterke Klaas Vantornhout op twee en een berustende Sven Nys op drie. “Mijn val is geen uitvlucht, de beste heeft hier vandaag gewonnen. Bart liep twee tot drie per uur sneller dan ik.”

Bij de elites zonder contract, die hun wedstrijd samen met de profs afwerkten, werd Peter Van Santvliet kampioen voor David Willemsens en Arne Daelmans. Bij de beloften pakte Niels Albert met sprekend gemak de titel voor Rob Peeters en Dieter Vanthourenhout. Bij de dames kroonde Loes Sels zich tot kampioen, bij de junioren was Jim Aernouts de beste. De driekleur bij de nieuwelingen ging naar Sean De Bie. Mario Lammens was de beste bij de Masters B, Ronald De Scheemaeker bij de Masters C.

Ook in het buitenland werden er het afgelopen weekend nationale kampioenschappen verreden. Petr Dlask kroonde zich tot Tsjechisch kampioen, Enrico Franzoi was de beste in Italië. In Zwitserland is Christian Heule nationaal kampioen, in Frankrijk haalde Francis Mourey het van John Gadret. In Nederland troefde ‘amateur’ Lars Boom de profrenners Richard Groenendaal en Gerben de Knegt af.

DOOR LOES GEUENS

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content