Niels Albert valt buiten de prijzen.

Zdenek Stybar komt als grote triomfator uit de veldritwinter. Van de Tsjechische titel, de wereldbeker en het wereldkampioenschap was hij al zeker. Zondag voegde hij daar ook de Superprestige aan toe. In de ongezien spannende slotmanche in Vorselaar rekende hij in de laatste hectometers af met Niels Albert, zijn enige overgebleven concurrent voor de dag- en de eindzege.

Albert ziet zo alle hoofdprijzen aan zijn neus voorbijgaan. Zelfs een mirakel zal niet volstaan voor de Tremelonaar om komende zondag in de Sluitingsprijs van Oostmalle zijn ruime achterstand op Sven Nys in de GvA-Trofee teniet te doen. Een bittere pil voor Albert, die nog voor het veldritseizoen goed en wel was begonnen, als de nieuwe koning werd ingehaald.

De Superprestige was andermaal een uitstekende barometer om de wapenfeiten van dit seizoen te interpreteren. Albert en Nys boekten de meeste dagzeges, zowel in de Superprestige (elk drie) als over het hele seizoen beschouwd (respectievelijk zestien en veertien). Van de drie tenoren won Stybar merkwaardig genoeg het minst vaak (elf keer).

Dat de vriendelijke Tsjech toch met de belangrijkste lauwerkransen wegloopt, dankt hij aan zijn regelmaat. Niet toevallig staat Stybar op kop in de UCI-stand. Veelbetekenend is dat hij in de Superprestige maar één keer naast het podium belandde (een vierde plaats in Gieten). Zijn atletisch vermogen in combinatie met zijn feilloze techniek brachten hem op iedere omloop voorin. Intussen zakte zijn generatiegenoot Albert op de kampioenschappen door het ijs. Onder druk van het jonge geweld kwam Nys deze winter vaker ten val dan hem lief was.

Stybar, nog steeds maar 24 jaar, gaf bovendien op de beslissende momenten blijk van mentaal overwicht. Dat voor de Tsjech niets absoluut moest, was onmiskenbaar een voordeel. Zelfs Sven Nys liet in Diegem het hoofd hangen. De routinier verspeelde zo in enkele seconden zijn kansen op een tiende eindzege in de Superprestige. In een vergelijkbare bui van ontgoocheling had hij ook de wereldbeker uit handen gegeven. Op het WK schakelde Nys zichzelf nog voor de start uit door in paniek van tubes te veranderen.

Niels Albert stootte dit seizoen op de grenzen van zijn impulsiviteit. Hij zadelde zichzelf met stress op door onbezonnen te reageren op het uitdagende publiek in Niel en het incident met een van zijn supporters op het BK in Oostmalle. Op zijn fiets woekerde hij met zijn krachten. Albert betaalde daar in de tweede seizoens-helft een prijs voor. Elf van zijn zestien overwinningen behaalde hij voor midden november. Stybar bleef het hele seizoen zijn kleinere molen ronddraaien. Ook Nys deelde zijn veldritseizoen uitstekend in.

Deze winter was voor Albert pas de eerste waarin hij voor alle klassementen tussen de profs meestreed. Gehard door deze leerschool kan de kroonprins volgend jaar een nieuwe gooi doen naar de alleenheerschappij. Interessant wordt ook hoe Stybar dan zal omgaan met zijn nieuwe status van ’s werelds nummer één.

DOOR BENEDICT VANCLOOSTER

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content