Tweedeklasser Napoli is bijna failliet.

Amper 2500 betalenden daagden vorige week op voor de westrijd tegen Bari in het immense Sao Paolostadion met zijn meer dan 80.000 plaatsen. Toen Diego Maradona hier nog voetbalde en Napoli twee keer een landstitel schonk (1987 en 1990) was het nauwelijks mogelijk een ticket te bemachtigen. Napels was toen de voetbalstad van Italië, uit binnen- en buitenland zakten ze naar de Zuid-Italiaanse stad af om de kunsten van de Argentijn te bewonderen. Het gigantisch salaris dat Maradona opstreek stond haaks op de armoede in deze regio, maar geen mens die zich daaraan stoorde. Voetbal was religie. Maar die gloriedagen zijn voorbij. Tegen Bari stelde Napoli drie speeldagen voor het einde van de competitie wel het sportieve behoud veilig, maar de woedende fans hadden alleen oog voor de extrasportieve ellende. Voorzitter/eigenaar Salvatore Naldi, die in juli 2002 de club overkocht, gooit de handdoek. Zonder de inbreng van vers kapitaal kan de algemene aandeelhoudersvergadering op 14 juni alleen het faillissement van Napoli aanvragen. In dat geval wordt de roemrijke club die in 2000 naar tweede zakte, verkocht en kan het in het beste geval opnieuw starten in vierde klasse.

De financiële situatie van Napoli is hopeloos. De nieuw aangetrokken spelers kregen voor het laatst hun salaris in augustus van vorig jaar, degenen die voorheen al de blauwwitte kleuren verdedigden werden voor het laatst één jaar geleden, in juni 2003, betaald. Vorige maand stelden de spelers Napoli collectief in gebreke. Binnen twintig dagen moet een club daarop reageren. Het enige voorstel, het verzoek aan de spelers om de helft van hun niet-betaalde lonen te laten vallen, werd weggehoond : daardoor zijn alle spelers straks vrij. Napoli heeft echter nog andere schulden dan de 13,5 miljoen euro aan salarislast. Met nieuwjaar bedroeg het tekort op het lopende budget 30 miljoen euro, bij het begin van het aflopende seizoen was Napoli de fiscus en de sociale kassen nog 20 miljoen euro schuldig, terwijl een vorige aandeelhouder ook nog 4,5 miljoen euro tegoed heeft. In totaal zou de club de afgelopen twee jaar dus 67 miljoen euro aan schuld gemaakt hebben. Voor de inschrijving in tweede klasse is voor 20 juli 9,3 miljoen euro nodig. Naldi heeft geen geld meer. Hij stak al een flink stuk van zijn eigen fortuin in de verlieslatende vereniging. (GF)

LUIGI DEL NERI (54) wordt de nieuwe trainer van Porto, de winnaar van de Champions League. Hij tekende er voor drie jaar. Del Neri maakte naam door in Italië met het bescheiden Chievo aantrekkelijk voetbal te serveren. Meteen na zijn komst in 2000 bracht hij de club voor het eerst in zijn bestaan naar de Serie A waar hij drie jaar na elkaar in de subtop eindigde en Chievo ook van Europees voetbal liet proeven. JUAN SEBASTIAN VERON (29) wordt door Chelsea voor één jaar uitgeleend aan Inter. Drie jaar geleden kocht Manchester United de Argentijnse middenvelder voor 44,3 miljoen euro weg bij Lazio. Eerder voetbalde Veron vanaf 1996 voor Sampdoria en Parma. GIUSEPPE FAVALLI, de 32-jarige linksachter die met de nationale ploeg naar Portugal afreisde, voetbalt voortaan bij Inter nadat hij sinds 1992 voor Lazio uitkwam. MESSINA promoveert na 39 jaar opnieuw naar de hoogste klasse. Daardoor heeft Sicilië (Palermo vierde vorige week al de promotie) volgend jaar twee eersteklassers. GILARDINO, door Trapattoni uit de EK-selectie voor Portugal gehouden, schoot zaterdag met twee goals de Italiaanse beloftenploeg op het EK naar de finale (die gisteren plaatsvond), meteen goed voor een ticket voor de Olympische Spelen. (GF)

GF

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content