Paolo Maldini bereidt zich voor op zijn afscheid.

Zaterdag zat Paolo Maldini opnieuw in de kern van Milan voor de topper tegen AS Roma. Het duel eindigde op een billijk 1-1-gelijkspel. De linksvoetige verdediger viel op 11 maart uit met een meniscusletsel aan de knie. De Milanese derby waarin dat gebeurde, was zijn zeshonderdste wedstrijd in de Serie A. Eerst leek een operatie zich op te dringen. Maar na overleg met de Belgische dokter Marc Martens werd beslist om de knie te laten rusten. Dat laat Maldini toe om dit seizoen nog een paar wedstrijden te spelen. Bij een operatie komt hij dit seizoen niet meer aan spelen toe.

Maldini, die graag nog een jaar wil doorgaan maar niet weet of dat medisch haalbaar is, wil – als hij toch moet stoppen – het liefst in schoonheid afscheid nemen en nog een paar keer op het veld komen. Dat kan, vindt Martens, op voorwaarde dat hij zijn knie niet overbelast en maximaal één wedstrijd per week beschikbaar is. Tot en met de derby werd Maldini bij 22 van de 38 officiële wedstrijden, met name het Italiaanse kampioenschap en de Champions League, ingezet. De operatie is nu geprogrammeerd voor juni, zodat Maldini anderhalve maand heeft om weer fit te geraken voor een eventuele voorbereiding op wat zijn laatste seizoen als voetballer moet worden.

Voor de prijzen moet Maldini het niet meer doen. Vier keer won hij al de Europabeker voor landskampioenen, zeven keer werd hij kampioen met Milan (voor het laatst in 2004). Bij de nationale ploeg nam hij na Zuid-Korea-Italië in 2002 afscheid, met 126 selecties.

Als hij na dit seizoen stopt, zal hij er precies 22 jaar Serie A hebben opzitten. Zijn debuut maakte de 38-jarige op 20 januari 1985. Udinese-Milan eindigde toen op 1-1, Maldini was net zestien jaar oud. Nu is hij, na Alessandro Costacurta (40) de oudste speler in de kern bij Milan. Dat Milan heeft van alle Champions Leaguedeelnemers de hoogste gemiddelde leeftijd : 30 jaar en vier maanden. Manchester United komt op de tweede plaats, met 28 jaar en twee maanden.

Met twee goals van Luca Toni (de eerste na twaalf minuten, de laatste twintig minuten voor tijd) wint Italië in Bari van Schotland (2-0). Kort voor tijd maakte Sampdoriaspeler Fabio Quagliarella zijn debuut voor de nationale ploeg. Ook Alessandro Del Piero viel in. Italië blijft op twee punten van het leidend trio Frankrijk-Schotland-Oekraïne.

Milan praat met Alessandro Costacurta (40) over een functie bij de jeugd. Na dit seizoen stopt Costacurta, die dit jaar aan zijn 22ste seizoen in de A-kern bezig. Alessandro Nesta vierde zaterdag na maandenlang blessureleed zijn terugkeer in de basis bij Milan.

Luca Toni (29) wil na dit seizoen Fiorentina verlaten. Toni voetbalt zijn tweede jaar in Firenze, waar zijn contract nog tot 2009 loopt. Hij verdient er 1,5 miljoen euro per jaar. Bij Inter, dat hem voor dit seizoen wilde, had hij drie keer meer kunnen verdienen. Voornaamste gegadigde voor Toni is echter Juventus. Ook Bayern München toont interesse.

In de Serie B helpt een sterk keepende doelman Jean-François Gillet Bari aan een 1-1 gelijkspel bij Napoli dat de tweede plaats verliest aan Genoa. Juventus verhoogt na uitwinst bij Pescara (0-1) zijn voorsprong tot zes punten.

Zaterdagnacht overleed de zwaar zieke ex-voorzitter Paolo De Luca (64) van Siena. Net die dag had hij de club overgelaten aan een groep ondernemers uit Siena.

GEERT FOUTRé

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content