Een week voor zijn transfer naar PSV zat Wim Mennes nog aan de barbecue met Timmy Simons. Boezemvrienden werden ze bij Lommel, waar Mennes rechts of centraal op het middenveld voetbalde en Simons aanvankelijk meer als voorstopper-mandekker werd uitgespeeld. “Verrast dat het voor Timmy PSV werd, was ik dus niet”, zegt Mennes. “Het was toen al duidelijk dat het in orde zou komen. Toen het zover was, heeft hij me ook meteen een berichtje gestuurd. Het is daarmee echt wel een betere club dan Feyenoord geworden, denk ik : Champions League, niet te ver en toch het buitenland, een schitterende club.”

Bij PSV Eindhoven komt Timmy Simons in een middenveld terecht dat er anders uit zal zien dan vorig seizoen : in de driehoek met de punt naar achteren zal Philip Cocu nog altijd links voorin staan, maar wordt de naar Barcelona vertrokken Mark van Bommel rechts voorin vervangen door de bij Heerenveen gehaalde Fin Mika Väyrynen en neemt Simons in de punt achteraan de plaats in van de naar AC Milan verhuisde Johann Vogel. De Argentijnse linksvoetige middenvelder Osmar Ferreyra, die PSV huurt van CSKA Moskou, wordt niet meteen in de basis verwacht, maar als doublure voor de positie van Cocu of de linksachter gezien. Afhankelijk kan de rol die Simons toebedeeld krijgt ook nog zijn van de vervanger die PSV aantrekt voor de naar Manchester United vertrokken Ji-Sung Park, die als rechtsbuiten of spelverdeler fungeerde. Maar centraal in de verdediging, zoals hij in België af en toe speelde, lijkt Simons niet in eerste instantie terecht te zullen komen. Met Wilfred Bouma en Alex beschikken de Eindhovenaren namelijk over een duo dat er staat en ook Cocu kan er desgewenst worden opgesteld.

In Simons ziet PSV vooral een fysiek sterkere voetballer dan Vogel, die zich weliswaar heel balvast toonde, tactisch slim speelde en anderen positioneel corrigeerde, maar aanvallend beperkt bleek, niet over een goed schot beschikte en bijgevolg nauwelijks doelgevaarlijk was. Simons, zo rekent PSV, zal in aanvulling op de kwaliteiten van Vogel meer in duel kunnen gaan dan de kleine Zwitser.

Mag de wissel Simons-Vogel nog in zekere mate gelijkwaardig worden genoemd, het vertrek van een verbale en fysieke aanjager als Van Bommel zal zich meer laten gevoelen : het middenveld oogt lichter. Reden waarom van Simons ook enig leiderschap wordt verwacht.

“Timmy zal in de Hollandse mentaliteit mee moeten gaan”, zegt Wim Mennes. “De eerste week zal efkes slikken zijn, maar ik denk dat hij er door zal groeien. Hij heeft er zeker geen schrik van. Maar hij zal wel beseffen dat hij het ginder zal moeten laten zien – ‘bewijzen’ is een groot woord. Timmy was niet iemand die constant zijn mond opentrok, maar als hij iets zegt, was het altijd wel zinnig. Hij leeft gewoon keurig als een prof en daardoor kijkt iedereen naar hem op. Hij krijgt respect door zijn daden en ik veronderstel dat dat straks bij PSV ook wel zo zal zijn.”

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content