AZ-verdediger Joris Mathijsen maakt naam in Europa.

Na de oefeninterland tegen Engeland kwam bij Joris Mathijsen (24) even de gedachte op dat hij nu bij de grote jongens hoorde. Amper beseffend dat hij zojuist de mooiste wedstrijd uit zijn loopbaan had gespeeld, ruilde hij spontaan zijn truitje met Wayne Rooney van Manchester United. “Ik weet niet of Rooney mij en AZ kende, maar we maakten toch even een babbeltje”, herinnerde de international zich in de Volkskrant. “Dat shirt van hem ligt overigens gewoon thuis in de kast. Dat ga ik niet inlijsten. Maar het is een teken dat het goed met me gaat als de namen van de spelers tegen wie ik voetbal van dit niveau blijven.”

Dat de PSV-spelers hun beklag deden dat zij moeten wijken voor Jan Kromkamp en Khalid Boulahrouz, kan hij zich goed indenken. “Andersom had ik net hetzelfde gedacht. Maar het lijkt me normaal dat er gezonde concurrentie is.”

Voor verwondering lijkt haast geen tijd sinds hij vorige zomer overstapte van Willem II naar de succesploeg van Co Adriaanse. Zijn nieuwe club werd titelkandidaat en plaatste zich voor de kwartfinales van de Uefacup. Dan was er ook nog eens de oproep van bondscoach Marco van Basten. Dat had hij nooit voor mogelijk gehouden. Joris Mathijsen, dat was een hardwerkende verdediger die al sinds zijn twaalfde voor Willem II voetbalde. En nu zegt diezelfde speler, zonder een spoor van zelfoverschatting of arrogantie : “Het zou slecht zijn als ik mijn contract bij AZ, dat nog drie seizoenen doorloopt, zou uitdienen. Het zou alleen betekenen dat er ergens iets mis is gegaan.”

Want, zo meent Mathijsen, nu de progressie in zijn spel zich heeft vertaald in een oproeping voor de nationale ploeg, mag hij best wat verder kijken dan de Nederlandse subtop. “Ik zou het prachtig vinden komend seizoen te kunnen samenwerken en trainen onder Louis van Gaal. Maar je weet nooit welke clubs zich straks melden. Al houd ik me liever niet bezig met een transfer.” (FV)

Ali Elkhattabi mag vertrekken bij AZ. De spits heeft nog een contract tot 2007, maar hij is het bankzitten beu. Voor verbaal geweld en kwetsende spreekkoren tegen AZ dient ADO Den Haag vijfduizend euro te betalen, iets minder dan tegen Ajax (25.000) en PSV (40.000). Raymond Victoria (32) verlengde zijn overeenkomst bij Willem II met twee seizoenen. Ajax verlengde het contract van de Zweedse middenvelder Rasmus Lindgren (20) tot 2007. Het wil ook door met Hans Vonk (35), waardoor een (tijdelijk) afscheid van Maarten Stekelenburg of Bogdan Lobont aanstaande lijkt. (FV)

TOPSCHUTTERS : 1. Kuijt (Feyenoord) 22 goals ; 2. Vennegoor of Hesselink (PSV), Kalou (Feyenoord) 17 goals ; 4. Huntelaar (Heerenveen) 12 goals ; 5. Perez (AZ) 11 goals.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content