De Russische miljardair Roman Abramovich trok op koopjesjacht door Engeland.

Chelsea pikte op de laatste speeldag vorig seizoen het vierde ticket voor de Champions League in en werd de voorbije zomer overgenomen door een steenrijke Rus. Die bracht de fans de voorbije weken in extase. Roman Abramovich investeerde maar liefst 50 miljoen euro in vier nieuwe spelers. Van Blackburn kwam middenvelder Damien Duff (24), van Southampton linkerverdediger WayneBridge, bij Real Madrid werd de vorig jaar aan Middlesbrough en deze zomer lang aan Manchester United gekoppelde middenvelder Geremi weggehaald en rechterverdediger Glen Johnson kwam over van degradant West Ham.

Bridge is 22 en komt naar Londen om nog een stap extra te maken. Hij schopte het vorig seizoen tot A-international en wil met Chelsea meer ervaring opdoen. Graeme Le Saux, ex-international maar intussen al 34, maakt de omgekeerde beweging. De meest opvallende transfer is echter die van Damien Duff, die de hele zomer aan Manchester United werd gekoppeld als eventuele opvolger voor Ryan Giggs. Maar Blackburn zette op het hoofd van de Ierse internatio-nal een som van ongeveer 25 miljoen euro. Te veel voor de Mancunians, maar Abramovich betaalde wel. Duff tekende voor vijf jaar en wordt de duurste aankoop in de clubgeschiedenis.

Het bracht de fans direct aan het dromen van de titel. Voor voorzitter Ken Bates is dat nog even een brug te ver. Hij maakte zich wel ontzettend boos op de overheid, die een onderzoek instelt naar de overname van de club. Drie maatschappijen en acht mensen worden financieel uitgekleed. Bates gaf ook aan dat Chelsea heel tevreden is over manager Claudio Ranieri. “Hij bracht ons vorig seizoen van de zesde naar de vierde plaats en lanceerde daarbij vijf jongeren, zonder een cent uit te geven op de transfermarkt. Dat is uitstekend gewerkt.”

Ranieri zelf spoorde de nieuwe eigenaar aan om op deze weg door te gaan. “We hebben nog veel uitstekende spelers nodig”, liet de Italiaan weten. “Alle grote teams hebben 23 tot 24 topspelers. Als wij willen meestrijden voor de prijzen en om de drie dagen moeten spelen, hebben we een grote kern nodig.” ( PTK)

TRANSFERS. Een overzichtje van de voornaamste overgangen uit de voorbije veertien dagen. Manchester United plukte in Amerika doelman Tim Howard weg bij de NY/NJ Metro Stars, Arsenal zocht als vervanger voor David Seaman zijn doelman in Duitsland en vond er Jens Lehmann (33, Borussia Dortmund). De Duitse international tekende voor drie jaar bij de Gunners en zal er op jaarbasis 2,9 miljoen euro incasseren. “Hij is een doelman die altijd optimaal wil presteren. Lehmann speelde bij een club waar hij gewend was om te gaan met druk”, verklaarde Arsène Wenger op de BBC. Leeds liet na Harry Kewell (Liverpool) ook Olivier Dacourt vertrekken naar AS Roma. Het versterkte zich met Jody Morris (vrij bij Chelsea) en Zoumana Camara (geleend in Lens). Southampton kreeg er na de ruil Wayne Bridge-Graeme Le Saux (+ geld) ook YoannFolley (St-Etienne) bij. Nieuwkomer Leicester haalde Craig Hignett weg bij Blackburn, Les Ferdinand bij West Ham en Nicholas Priet bij Lyon. Nieuw bij Manchester City zijn Trevor Sinclair (West Ham) en PaulBosvelt (Feyenoord). Ivan Campo ruilt Real voor Bolton, Doriva gaat van het Spaanse Celta de Vigo naar Middlesbrough. Luciano Figueroa van het Argentijnse Rosario Central naar Birmingham City, Gavin McCann van Sunderland naar Aston Villa. Blackburn Rovers versterkte zich met Lorenzo Amoruso van de Glasgow Rangers en de Australische rechterflankspeler Brett Emerton van Feyenoord. (PTK)

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content