Peter t'Kint
Peter t'Kint Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Sam Allardyce tekende voor Newcastle.

Toen Glenn Roeder op 6 mei zijn ontslag gaf bij Newcastle, viel direct de naam van Sam Allardyce als opvolger. Vorige week werd dat bericht ook bevestigd. De 52-jarige Allardyce, in opspraak gebracht door een tv-reportage over smeergeld bij transfers, was vrij nadat hij zelf iets eerder opstapte bij Bolton. Hij tekende voor drie jaar bij de Magpies, die de voorbije tien jaar veel te vaak van manager wisselden om van enige continuïteit te kunnen spreken.

Een paar jaar terug werd Allardyce, wiens club Bolton overwegend enthousiast fysiek ouderwets Engels voetbal met lange halen paarde aan een vleugje vlot modern Europees spel over de grond, al aangezocht om de ploeg over te nemen. Toen weigerde Big Sam nog. Nu is hij er wel klaar voor. Allardyce moet van Newcastle, waar een grote schare supporters snakt naar een succesje, weer een ploeg worden die prijzen wint. Dat is ze sinds 1969 niet meer gelukt, ook al waren ze er in de periode van Philippe Albert een paar keer dicht bij. Newcastle werd toen tweede in de competitie en verloor een FA Cupfinale.

Allardyce mag er dan wel rudimentair uitzien, in Engeland roemen ze hem wel om de wetenschappelijke aanpak waarmee hij van Bolton een goeie subtopper maakte en een ploeg die Europees voetbal afdwong. In Newcastle wil Allardyce dat nu overdoen. De ploeg ziet immers de grote rivaal in de streek, Sunderland, opnieuw promoveren en merkt dat Roy Keane daar een groot enthousiasme losweekt.

Zijn eerste taak is het overtuigen van de snelle spitsen MichaelOwen en ObafemiMartins om bij de club te blijven. Zijn tweede taak was het afscheid nemen van wat spelers. Eerder al besliste Newcastle niet de optie op Oguchi Onyewu (Standard) te lichten. Vorige week lekte uit dat ook de andere centrale verdediger Titus Bramble (25) mag opkrassen, net als veteraan Pavel Srnicek (39), linksachter Olivier Bernard (27) en de 31-jarige Australiër Craig Moore, ook een verdediger. Allardyce wil dus het hele defensieve compartiment herschikken. Niet zo verwonderlijk, gezien de vijftig tegengoals.

De FA Cup, voor het eerst weer op Wembley, werd zaterdag gewonnen door Chelsea, dat het na verlengingen en via een goal van de onvermijdelijke Didier Drogba haalde van Manchester United.

West Bromwich Albion houdt zijn kansen op een directe terugkeer gaaf. West Brom plaatste zich ten nadele van de Wolverhamp- ton Wanderers voor de finale van de play-offs. Tegenstander wordt daarin Derby County, dat Southampton wipte. Die finale, ook op Wembley, wordt op maandag 28 mei gespeeld. Alleen de winnaar promoveert.

Manchester United betaalt Bayern München 25 miljoen euro voor de aanwerving van middenvelder Owen Hargreaves (26). Het is de hoogste som voor een speler uit de Bundesliga.

Neil Warnock (58), die met Sheffield United op de laatste speeldag degradeerde, diende na zeven jaar zijn ontslag in.

Opschudding in Manchester : City bedankte niet geheel onverwacht Stuart Pearce als manager.

Steve Coppell (Reading) werd door zijn collega’s verkozen tot manager van het jaar.

Steven Gerrard (26) verlengde voor vier jaar bij Liverpool. Hij zal wekelijks zo’n slordige 180.000 euro verdienen.

Emmanuel Eboué (23) tekende ook bij in Arsenal, al zegt de club niet tot wanneer. Eboué ruilde in januari 2005 Beveren voor de Gunners. Leuk detail : hij haalde het team van het jaar zoals dat door Garth Crooks, ex-Tottenham en nu BBC-journalist, werd samengesteld.

Lee Carsley en Alan Stubbs (35) mochten nieuwe contracten tekenen bij Everton.

PETER T’KINT

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content